Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,ve škole jsme dostali Teoretickou část školního kola ChO(chemická olympiada)kat. D 2013/2014.Některé otázky už mám ale některým vůbec nerozumím,jde mi o známku z CH.Předem díky za pomoc.
A já jsem nějaký jasnovidec, který ví, jakým otázkám nerozumíš. Zkus tady napsat zadaní a jak to je podle tebe dobře popřípadě ti to vysvětlíme.
Promiň zapoměl jsem napsat :D Takže:Reakce s kyselinou-------Prvek A,který je obsažen v krvi,reaguje s kyselinou B se silným oxidačním učinkem za vzniku soli C,ve které prvek A dosáhl oxidačního čísla 3.Při této reakci vzniká bezbarvý plyn D,který se ale okamžitě a samovolně oxiduje vzdušným kyslíkemna červenohnědý plyn E.Plyn E reaguje s vodou za vzniku silné kyseliny B a bezbarvého plynu D.Když k soli C přidáme hydroxid sodný,vznikne červenohnědá sraženina F,která je rozpustná v kyselině chlorovodíkové na sůl G.
OTÁZKY: 1.Napište název a značku prvku A
2.Napište typická ox. čísla tohoto prvku ve sloučeninách
3.Napište a vyčíslete chemické rovnice,které vyjadřují průběh následujících reakcí:a)Reakce prvku A s kyselinou B.
b)Reakci plynu D s kyslikem.--c)Reakci plynu E s vodou.--d)Reakci soli C s hydroxidem sodným.-- e)Reakci sraženiny F s kyselinou chlorovodíkovou. Díky za odpověď.
Řešit to za tebe nebudu, ale trochu napovím. Ten hledaný prvek tvoří s kyselinou sůl, takže to pravděpodobně bude nějaký kov. Jaký kov je součástí krve, si snad najdeš?
Já jsem toho názoru, že olympiáda má hlavně přiučit. Nemájí tam chodit jen lidi co všechno ví. Tedy taky pomůžu, ale skus si z toho něco odnést. Ta kyselina je dusičná. Nemyslím si, že by jsi na to s průměrnými znalostmi základoškolské chemie měl přijít. A ten kov hledej v červených krvinkách. Dále ti napovím že existuje plyn který se jmenuje oxid dusnatý. Ten na vzduchu dlouho nevydrží, protože na něm reaguje s kyslíkem.
doplněno 01.12.13 14:53:A ta sraženina je taky dost těžká, takže je to jeden z oxidů železa (zaměř se na tu červenou barvu).
Jaká asi sůl může vzniknout reakcí Fe2O3 s HCl?
Fe2O3 + 6HCl = 2FeCl3 + 3H2O; pokud použiješ nějaký hydratovaný oxid, tak ti vpravo vody z hydrátu přibudou. 6e vzniká chlorid železitý, to jistě vidíš sám, viď?
takže znova.
prvek A -železo
kyselina B- HCl
sůl C- Chlorid železnatý?
D- chlorid železitý?
Tak a dál už nevím...Prosím o pomoc která by byla pomocná i takovému chemickému "profesionálovi" jako já.
Děkuju
chtěla bych se zeptat jak si přišel jaký prvek, kyselina, atd. to bude, jenom mi prosím napiš podle čeho si na to přišel. Já se to tady snažím vymyslet už docela dlouho, ale vůbec nevím, kde začít ...
Z kovů, které jsou soušástí krve - sodík, draslík, vápník, v menší míře hořčík (ty v plasmě a buňkách) jen železo v hemoglobinu se běžně vyskytuje s ox. číslem III. Ostatní mají ox. čísla I (Na, K) nebo II (Ca, Mg).
SůlC je dusičnan železitý Fe(NO3)3 !
E - oxid dusičitý NO2; F - hydroxid železitý Fe(OH)3;
Fe + 4HNO3 = Fe(NO3)3 + NO + 2H2O
2NO + O2 = 2NO2
3NO2 + H2O = 2HNO3 + NO
Fe(OH)3 + 3NaOH = Fe(OH)3 + 3NaNO3
Fe(OH)3 + 3HCl = FeCl3
OK?
Omlouvám se, v předposlední rovnici je skutečně chyba:
Fe(NO3)3 + 3NaOH = Fe(OH)3 + 3NaNO3.
Zcela jistě při tomto pochodu ve vodném roztoku nevzniká Fe2O3. Mohou vznikat různé oxid-hydroxidy, ale většinou se uvádí vznik hydroxidu železitého. Ostatně v tabulkách se dají najít i jeho vlastnosti, na příklad součin rozpustnosti.
whats? jak jsi přečaroval Fe(NO3)3 na Fe(OH)3? a pak jak se ti tam zjevil dusík?! ta sraženina je Fe2O3 ne hydroxid!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.