Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

ChO(Chemická olympiáda)

Od: mystiq* odpovědí: 22 změna:

Dobrý den,ve škole jsme dostali Teoretickou část školního kola ChO(chemická olympiada)kat. D 2013/2014.Některé otázky už mám ale některým vůbec nerozumím,jde mi o známku z CH.Předem díky za pomoc.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

alice306*
hodnocení

2x

A já jsem nějaký jasnovidec, který ví, jakým otázkám nerozumíš. Zkus tady napsat zadaní a jak to je podle tebe dobře popřípadě ti to vysvětlíme.

mystiq*
hodnocení

Promiň zapoměl jsem napsat :D Takže:Reakce s kyselinou-------Prvek A,který je obsažen v krvi,reaguje s kyselinou B se silným oxidačním učinkem za vzniku soli C,ve které prvek A dosáhl oxidačního čísla 3.Při této reakci vzniká bezbarvý plyn D,který se ale okamžitě a samovolně oxiduje vzdušným kyslíkemna červenohnědý plyn E.Plyn E reaguje s vodou za vzniku silné kyseliny B a bezbarvého plynu D.Když k soli C přidáme hydroxid sodný,vznikne červenohnědá sraženina F,která je rozpustná v kyselině chlorovodíkové na sůl G.

OTÁZKY: 1.Napište název a značku prvku A

2.Napište typická ox. čísla tohoto prvku ve sloučeninách

3.Napište a vyčíslete chemické rovnice,které vyjadřují průběh následujících reakcí:a)Reakce prvku A s kyselinou B.

b)Reakci plynu D s kyslikem.--c)Reakci plynu E s vodou.--d)Reakci soli C s hydroxidem sodným.-- e)Reakci sraženiny F s kyselinou chlorovodíkovou. Díky za odpověď.

emefej*
hodnocení

2x

Řešit to za tebe nebudu, ale trochu napovím. Ten hledaný prvek tvoří s kyselinou sůl, takže to pravděpodobně bude nějaký kov. Jaký kov je součástí krve, si snad najdeš?

radegsast

pravděpodobně železo?Nebo sodík?Ale pak by mě zajímala ta kyselina...

emefej*

V zadání je napsáno, že ten prvek tvoří s kyselinou sůl, ve které má oxidační číslo III. Tak to těžko bude sodík. K té kyselině, která kyselina při reakci ze železem vytvéří bezbarvý plyn, který se působením vzdušného kyslíku mění na plyn červenohnědý?

zvidavajanca*
hodnocení

1x

Nevím, pravidla to tu dovolují řešit, ale dělat chemickou olympiádu - doporvoulou soutež pro premianty a zájemce o chemii, když na to nemáte?

Učte se na tu známku, co chcete a na olympiádu se vyprdněte.

noviny*
hodnocení

1x

Já jsem toho názoru, že olympiáda má hlavně přiučit. Nemájí tam chodit jen lidi co všechno ví. Tedy taky pomůžu, ale skus si z toho něco odnést. Ta kyselina je dusičná. Nemyslím si, že by jsi na to s průměrnými znalostmi základoškolské chemie měl přijít. A ten kov hledej v červených krvinkách. Dále ti napovím že existuje plyn který se jmenuje oxid dusnatý. Ten na vzduchu dlouho nevydrží, protože na něm reaguje s kyslíkem.

doplněno 01.12.13 14:53:

A ta sraženina je taky dost těžká, takže je to jeden z oxidů železa (zaměř se na tu červenou barvu).

hodnocení

1x

Jen tak mimo soutěž - o jakou známku jde?

radegsast
hodnocení

0x

Tak kyselina fosforečná?Promiň nejsem chemik.A wiki mi moc poradit neumí.

radegsast
hodnocení

0x
Takže si to prosím shrňme at´ v tom máme pořádek. Takže: Prvek A,který je obsažen v krvi,reaguje s kyselinou B se silným oxidačním učinkem za vzniku soli C,ve které prvek A dosáhl oxidačního čísla 3.Při této reakci vzniká bezbarvý plyn D,který se ale okamžitě a samovolně oxiduje vzdušným kyslíkemna červenohnědý plyn E.Plyn E reaguje s vodou za vzniku silné kyseliny B a bezbarvého plynu D.Když k soli C přidáme hydroxid sodný,vznikne červenohnědá sraženina F,která je rozpustná v kyselině chlorovodíkové na sůl G. Prvek A je železo. kyselina B je dusičná sůl C je dusičnan železitý? bezbarvý plyn D je oxid dusnatý červenohnědý plyn E je oxid dusičitý? červenohnědá sraženina F je sraženina hydratovaného oxidu železitého Fe2O3.n H2O? a ta sůl G.To kdybych věděl tak bych už vyučoval chemii někde na škole.Bohužel nevím a tak se to učím. díky za pomoc

Jaká asi sůl může vzniknout reakcí Fe2O3 s HCl?

Fe2O3 + 6HCl = 2FeCl3 + 3H2O; pokud použiješ nějaký hydratovaný oxid, tak ti vpravo vody z hydrátu přibudou. 6e vzniká chlorid železitý, to jistě vidíš sám, viď?

radegsast

takže znova.

prvek A -železo

kyselina B- HCl

sůl C- Chlorid železnatý?

D- chlorid železitý?

Tak a dál už nevím...Prosím o pomoc která by byla pomocná i takovému chemickému "profesionálovi" jako já.

Děkuju

Ta HCl se týká jen rozpoštění rezavěhnědé sraženiny. Na počátku se železo rozpouští v HNO3.

d

chtěla bych se zeptat jak si přišel jaký prvek, kyselina, atd. to bude, jenom mi prosím napiš podle čeho si na to přišel. Já se to tady snažím vymyslet už docela dlouho, ale vůbec nevím, kde začít ...

Z kovů, které jsou soušástí krve - sodík, draslík, vápník, v menší míře hořčík (ty v plasmě a buňkách) jen železo v hemoglobinu se běžně vyskytuje s ox. číslem III. Ostatní mají ox. čísla I (Na, K) nebo II (Ca, Mg).

radegsast
hodnocení

0x
Takže snad už naposled případně prosím o stručnější odpovědi. prvek A - železo kyselina B - HNO3 sůl C - dusičnan železitý Fe(NO3)2 bezbarvý plyn D oxid dusnatý sůl G je - Chlorid železitý nebo železnatý? A ten zbytek mezi tím bych prosil poradit.Už se s tím štveme celkem dlouho.Tak prosím o přesné rady.

SůlC je dusičnan železitý Fe(NO3)3 !

E - oxid dusičitý NO2; F - hydroxid železitý Fe(OH)3;

Fe + 4HNO3 = Fe(NO3)3 + NO + 2H2O
2NO + O2 = 2NO2
3NO2 + H2O = 2HNO3 + NO
Fe(OH)3 + 3NaOH = Fe(OH)3 + 3NaNO3
Fe(OH)3 + 3HCl = FeCl3

OK?

doplněno 06.02.14 20:13:

Omlouvám se, v předposlední rovnici je skutečně chyba:

Fe(NO3)3 + 3NaOH = Fe(OH)3 + 3NaNO3.
Zcela jistě při tomto pochodu ve vodném roztoku nevzniká Fe2O3. Mohou vznikat různé oxid-hydroxidy, ale většinou se uvádí vznik hydroxidu železitého. Ostatně v tabulkách se dají najít i jeho vlastnosti, na příklad součin rozpustnosti.

adfjgbadfgb

whats? jak jsi přečaroval Fe(NO3)3 na Fe(OH)3? a pak jak se ti tam zjevil dusík?! ta sraženina je Fe2O3 ne hydroxid!

any*

Nemělo by v posledí rovnici vznikat ještě i H2O? :) Protože nám sice vznikne FeCl, ale kam se strčí ty zbylé vodíky a kyslík z hydroxidu a kyseliny? Děkuju za odpověď.

Samozřejmě ano. To si každý jistě doplnil, aspoň myslím.

radegsast
hodnocení

0x

Jožko ty jsi frajer :3 Velkou poklonu tobě.Necht´ tvá pomoc mi je někde zapsaná a tvá obětavost nikdy nebude zapomenuta. Díky fakt moc

noviny*

Když ti tak moc pomohl, tak bys mohl jeho odpověď ohodnotit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]