Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Posudek - co to znamená

Od: lopuch odpovědí: 2 změna:

Dobrý večer, chtěl bych vědět, co je to posudek?...jaké jsou jeho druhy a tak, do jaké kategorie spadá, prostě nějakou literární teorii o něm, nikde na netu to nemůžu najít. Jak byste jej definovali vy?..poradte prosim, dekuji.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

janas*
hodnocení

2x

Dobrý den,

podle mne je posudek útvar, pomocí kterého něco posoudíme (např. kvalitu výrobku, v dnešní době jsou např. hodně aktuální ještě posukdy žáků na ZŠ). Úkolem je podle mne o něčem odborně pojednat, zhodnotit to, posoudit kvalitu nebo něco jiného, záleží na tom, o čem posudek píšeme. Patří podle mne do odborného slohu, protože se většinou píše v zaměstnání. Jako beletrie nevychází, má hlavně informační a popisný ráz., určitě se v něm sem tam objeví i nějaký odborný výraz. OJeště by mohl být součástí nějakých administrativních slohových útvarů, ale teď si nejsem jistá, jestli ty spadají do doborného nebo jsou zvlášť. Důležité je podle mne u něj hlavně to, že velký význam mý výpovědní hodnota, informuje nás, má být jasný a jednoznačný, hodnotí se, jak dobře informuje, poetikou se tu příliš nezabýváme.

Nakonec velké upozornění! Výše napsané informace jsou pouze mým názorem, nečerpala jsem z žádných knížek ani učebnic. Omlouvám se, pokud bude něco nesprávně.

janas*

Ještě mě napadlo několik věcí. Slovo posudek se často používá u kancelářských prací, zkusila bych se proto zeptat někoho, kdo se pohybuje v prostředí kanceláří nebo soudu. Existují také znalecké posudky, které slouží k popisu a ohodnocení nějaké věci, slouží třeba k určení ceny při prodeji nebo dědictví.

Nedalo mi to a ještě jsem pátrala po internetu a našla toto:

jaknapsat.cz/...

Ve vyhlášce Ministerstva spravedlnosti jsem pak našla toto:

V posudku uvede znalec popis zkoumaného materiálu, popřípadě jevů, souhrn skutečností, k nimž při úkonu přihlížel (nález), a výčet otázek, na které má odpovědět, s odpověďmi na tyto otázky (posudek).

Takže spíše hledat na odborných stránkách konkrétní druhy posudku než na stránkách věnujících se literatuře :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]