Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nepravidelnosti ve větné skladbě

Od: dustycz* odpovědí: 3 změna:

Dborý den, nechápu rozdíl mezi elipsou a vsuvkou, můžete mi prosím pomoci? Děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Neúplná věta (eliptická)

• jde o věty, kde je vynechán výraz, který je ze situace zřejmý

např.: Nikde nic.

• Jako eliptickou větu můžeme chápat i odpověď na otázku, kde tázaný neopakuje to, co již řekl tazatel

např.: Kolik je hodin? Deset. Není třeba odpovídat: Je deset hodin.

Vsuvky (parenteze)

Jedná se o vložené výrazy, které s větou obsahově souvisí, ale mluvnicky do celku zařazeny nejsou

např.: Já vám, promiňte mi to,musím říct pravdu.

Přijdu k tobě možná zítra.

• Vsuvky do věty tedy "nepatří"a je možné je ve větě vynechat.

• Vsuvky jsou z obou strana oddělené čárkami

Tento pokoj, jak jsem se již zmínil, já uklízet nebudu.

Vsuvka je zde: jak jsem se již zmínil. Nejedná se o souvětí.

• Vsuvkami často bývají výrazy: prosím, tuším, ovšem, snad, myslím, upřímně řečeno, atp. Tyto výrazy se natolik ustálily, že je čárkami oddělovat nemusíme, ale můžeme.

• Často jsou obsahově nevýrazné, říkají se ze zdvořilosti nebo zakrývají nedostatky mluvčího, proto se dají řadit mezi tzv. parazitní slova a jejich časté užívání není vhodné

dustycz*
hodnocení

Ok děkuji, nemáte prosím jestě nejaké přiklady elipsy?

hodnocení

1x

Nevím, co (mám dělat) dřív.
Zítra musím (jet) do Kolína.
Kdy zase přijdeš? Nevím (kdy přijdu).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]