Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Je prosím možné (a případně jak) navázat na libovolný (ale jen 1 uhlík) cyklohexanu
namísto každého ze dvou vodíků na jednom atomu uhlíku cyklohexanu ethylovou skupinu?
Takto to nefunguje a nevím proč - 2C2H5OH +C6H12 = (C2H5)2 C6H10 + 2H2O
Třeba by výše uvedené reakce šla uskutečnit, ale nevím jak. Poradíte? Možná to chce kalalýzu ...
Mám však vizi, že bych mohl použít ethylchlorid namísto ethanolu, ale nevím, jak zajistit reaktivitu vodíků
na jednom atomu uhlíku cyklohexanonu. Prostě potřebuji toto: 2C2H5Cl + C6H12 = (C2H5)2 C6H10 + 2HCl.
Lewisovy kyseliny by se snad daly použít, ale je těžké je po reakci separovat ...
Ješte je tu zakopaný pes. Reakce musí probíhat ve vodném prostředí.
Děkuji za případné nasměrování.
Ještě dodatek. Já vím, že cyklohexan je ve vodě nerozpustný, mě jde o obecný aromat nebo klidně i o nějaký obecný heterocyklus, který ve vodě rozpustný je, abych pokud možno Lewisovy kyseliny použít nemusel, protože tyto se musí použít v bezvodém prostředí a když se vodné prostředí použije, tak tyto Lewisovky udělají jako první věc to, že na sebe navážou H2O (mám na mysli Lew. kys. bezvodé).
Nicméně například zajímavé výsledky pro moji potřebu se v některých případech dají dosáhnout působením mikrovlnného záření na frekvenci 2.3 GHz / 700-800 Wtts po dobu několika minut za přítomnosti základní aluminy (Al2O3) s výtěžností až 98 procent. Proto se tedy zde ptám (a předem moc děkuji za případnou odpověď), zda někdo nezná nějaký podobný postup. Ještě jednou předem děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.