Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nutně potřebuju pomoct s konstrukčními úlohami na otáčení... Opravdu ani nevím jak začít. V učebnici je to napsáno nesrozumitelně a z úloh v sešitě se to nedákážu naučit.
Paní profesorka nám dala papír na procvičení si příkladů, takže pokud by někdo byl tak hodný a pomohl mi s nimi, mohl bych to nějak dát dohromady.
Snad se to dá aspoň trochu přečíst...
Děkuji moc.
A víš, co to vůbec otočení je a ja otočit třeba úsečku?
(A pokud to nemí pro tebe v učebnici/sešitš srozumitelné tak si zkus najít něco na internetu) Doporučuji realisticky.cz, ale materiálů je spousta i jinde.
Bod a úsečku otočit zvládnu, problém nastává od trojúhelníku... Jakmile mám otočit více bodů, než 1 tak nevím jak na to.
Otočíš jeden bod, potom další, a potom další... dokud neotočíš všechny.
Hned po přenesení - otočení bodu si ho popiš A -> A - neztratíš se tak v množství čar. A na závěr spojíš. Výsledek (jak jistě víš) bude tvarově shodný - pro kontrolu.
Chce to dělat pomocné čáry tence. A dokázat ignorovat čáry, které tě zrovna nezajímají.
Napíšu postup, jak bych asi otáčel úsečku...
Zadání: R(S,45°): AB> AB
Tak začal bych úsečkou AB, a libovolně si zvolil bod S.
Udělal bych si pomocný úravý úhel a ten rozpůlil a získal tak úhel 45°.
Kružítko bych zapíchl do bodu S, ale teď už se ztrácím... Vím, že když je úhel kladný, bude se bod otáčet proti směru hodinových ručiček. Jenže nevím, jak daleko od bodu se má otočit bod A .
Děkuju moc. Teď už chybí jen jak otočit přímku... V sešitu mám poznámku, že nejvýhodnější je otáčet patu kolmice, ale to mi moc neřekne, mohla byste mi to prosím nějak přiblížit?
Přímku otočíme tak, že otočíme libovolné dva body, což je v podstatě stejné jako při otočení úsečky.
Otočit patu kolmice je výhodné, jelikož stačí otočit pouze jeden bod (patu kolmice) a otočená přímka prochází obrazem paty kolmice a je kolmá k poloměru otáčení.
Mockrát děkuji, díky Vám tomu o mnoho více rozumím .
Na co ale stále nemůžu přijít, je poslední úloha, a to najít střed a úhel otočení kružnic. Mohl bych vás ještě poprosit?
Např. zde je otáčení vysvětleno: mdg.vsb.cz/...
A takhle se otočí ten obdélník kolem středu S o úhel 60°.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.