Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení - jak?

Od: horsik* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, prosím vás, potřebuji poradit. Mám 4 odpory a každý z nich má odpor 4Ω. Jak zapojit všechny 4 odpory, aby celkový odpor byl 4Ω? Mockrát děkuju ;))

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
První, spíše formalistická, závada je v tom, že odpory se nezapojují, zapojují se rezistoru. Ale budiž, každý tomu rozumí a pochopí to. Druhá závada je v tom, že na obrázku chybý vývodu, na to upozornil už mikihans. Po odstranění tšchto závad tam vidím dvě možná řešení: jedno máč nakreslené s tím, že vývody budou "uprostřed spodní a horní strany " toho zapojovacího obdélníku. (tedy dvakrát do serie, odpory se sčítají a každá serie rezistorů má odpor 4+4 = 8 ohmů, a tyto resistory pak paralelně _ sčítají se vodivosti, 1/8 + 1/8 = 1/R , kde R je výsledný odpor resistoru, čili 1/4 = 1/R, R = 4Ω Druhá možnost je ta, kterou navrhl blesk (viz obrázky).
Zapojení - jak?
Zapojení - jak? #2

Když už jsme u těch formálních chyb, tak na obrázku nejsou odpory, ani rezistory, ale pojistky :D

Dobrá výtka. On ten obrázek je opravdu poněkud velmi "schematický" (lepší slovo mne nenapadá. i když tohle není to pravé ořechové), já bych ho namaloval jinak, ale nechtělo se mi se s tím babrat, tak jsem jen poopravil obrázek tazatelův. Ostaně bych řel, že na něm nejsou ani tak pojistky, jako nějaké bachroidy. No nic.

mirex*
hodnocení

1x

Mno, když už jsme u toho. Symbol pojistky je rozdělen podélně... tohle připomíná při trochu fantazie spíše vinutí relé... pánové, jsme my to ale ščóralové :)

doplněno 05.11.13 12:00:

obrázek lépe...

Zapojení - jak? #3
Zapojení - jak? #4

hodnocení

0x
Serioparalelne - 2 paralelně tedy (4x4)/(4+4)=2ohm, takže budeš mít 2x 2ohm a ty zapojíš jak aby si dostal 4ohm?
horsik*
05.11.13 08:36
hodnocení

sériově?

horsik*
hodnocení

Má to tedy vypadat takhle?

Zapojení - jak? #5
Ano sériově, ale jak to máš nakreslené je špatně...
Já nejsem na PC, tak ti to nemůžu nakreslit. Ale nejdříve musíš zapojit 2 paralelně a ty potom sériově.
zapojení je správně, dvě sériové dvojice, které jsou navzájem paralelně
doplněno 05.11.13 08:53: ja predpokladal ze na tom nakresu jeste chybi vyvody
To nemá dobře, má 4x sériově. Což je 16ohm.
doplněno 05.11.13 08:58: Ajo to mě nenapadlo, ale aby to věděl on.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]