Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Prosím,může mi někdo srozumitelně vysvětlit, jaká jsou pravidla v názvosloví peroxokyselin? Už jsm (snad) pochopila peroxidy, ale teď jsem se snažila na internetu najít peroxokyseliny a vůbec to nechápu.
Díky
Peroxokyseliny jsou odvozeny od kyslíkatých kyselin tak, že jeden nebo více vodíků v molekule peroxidu vodíku nahrazen kyselinovým zbytkem. Při náhradě jednoho vodíku v peroxidu vodíku pak peroxoskupina nahradí kyslík v OH skupině :
H-O-SO2-O-H je kyselina sírová, -H-O-O-SO2-O-H je kyselina peroxosírová. Při náhradě obou vodíků v molekule peroxidu vodíku může vytvořit peroxoskupina můstek:
H-O-SO2-O-O-SO2-O-H je kyslina peroxodisírová.
Názvosloví nedělá problém: H-O-O-NO2 je kyselina peroxodusičná H2NO4, H-O-O-CO-O-H je kyselina peroxouhličitá, pokud by existovala tak H-O-O-CO-O-O-H by byla kyselina diperoxouhličitá.
Stačí?
doplněno 30.10.13 17:17:Názvosloví spočívá v předponě peroxo- a názvu kyseliny, ze které pochází kyselinový zbytek. Předponu peroxo- může ještě předcházet číslovková předpona, pokud by bylo peroxoskupin víc.
Díky. Spíš jsem myslela, když mám vzorec H2SiO4, jak přijdu na to, že je to peroxokyselina a jak ji pojmenuji. A naopak, pokud mám zadáno: kyselina peroxokřemičitá a mám napsat vzorec, jak to napíšu.
(vím, že je to obojí totéž )
Kyselina dihydrogenkřemičitá je H2SiO3. H2SiO4 je tedy buď kyselina křemová, ve které by měl křemík ox.č.6, nebo peroxokřemičitá. Křemík nikdy ox. č. 6 nemá.. Z názvu napsat vzorec není problém, za každé peroxo- přidáš jeden kyslík. Problém je , když musíš z jednoduchého vzorce poznat název. Někdy to není možné. Třeba kyselina peroxosiřičitá a sírová mají stejný vzorec.
Aha...takze napr. kyselina peroxodusitá - postup: kyselina dusitá - HNO2 --> kyselina peroxodusitá - HNO3? Prostě jenom přidám jeden kyslík?
A naopak, H2CO5 - postup: odeberu jeden kyslík - H2CO4 --> pojmenuju - kyselina uhličitá --> přidám peroxo- - kyselina peroxouhličitá?
Jestli to mám dobře, tak vážně moc děkuju
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.