Nejste přihlášen/a.
Ahojte,na zítra máme do ČJ napsat úvahu o cizoložnici..nevím si stím rady,nikdy mně to nešlo..nevíte někdo prosím jak to napsat?
Ježíš však odešel na Olivovou horu. / Na úsvitě přišel opět do chrámu a všechen lid se k němu shromažďoval. On se posadil a učil je. / Tu k němu zákoníci a farizeové přivedou ženu, přistiženou při cizoložství; postaví ji doprostřed / a řeknou mu: "Mistře, tato žena byla přistižena při činu jako cizoložnice. / V zákoně nám Mojžíš přikázal takové kamenovat. Co říkáš ty?" / Tou otázkou ho zkoušeli, aby ho mohli obžalovat. Ježíš se sklonil a psal prstem po zemi. / Když však na něj nepřestávali naléhat, zvedl se a řekl: "Kdo z vás je bez hříchu, první hoď na ni kamenem!" / A opět se sklonil a psal po zemi. / Když to uslyšeli, vytráceli se jeden po druhém, starší nejprve, až zůstal sám s tou ženou, která stála před ním. / Ježíš se zvedl a řekl jí: "Ženo, kde jsou ti, kdo na tebe žalovali? Nikdo tě neodsoudil?" / Ona řekla: "Nikdo, Pane." Ježíš řekl: "Ani já tě neodsuzuji. Jdi a už nehřeš!"
Úvaha zjednodušeně znamená napsat svůj názor.
Ze začátku napiš krátký odstavec, nad čím se "článek" zamýšlí, oč v něm jde.
Pak napiš, co si o něm myslíš ty. Co si myslíš o jeho obsahu, jednoduše - co si myslíš o tom, o čem je, jaký máš na věc, kterou článek popisuje, názor ty, jaké třeba mají názory lidé všeobecně a porovnej to.
A pak dojdi k nějakému závěru, shrnutí.
Copak ty nevíš, co si o tom myslíš?
Přece máš nějaký názor na to, jak se chovala ona, jak se zachoval Ježíš atd. a jak bys to popř udělal/a ty, ne?
To ti nikdo jiný napsat nemůže, jde o TVOJE uvažování...
Napriklad
Uvod - strucne shrnout, o co v tom pribehu jde, vystihnout pointu
Stat - rozvinout pointu, zamysleni se nad vinou, trestem, odpustenim...
Zaver - tvuj pohled na vec
Uvedený text je výchozí text, ze kterého máš vycházet nebo to sis vyhledala, co je to cizoložnice?
doplněno 30.10.13 12:04:U maturity ti taky nikdo nepomůže a už vůbec nenapíše za tebe. A pokud budeš maturovat slohovce se nevyhneš.
no tak pravda, úvaha rozhodně neznamená napsat svůj názor, jak vám kdosi radí v horním příspěvku.
Pamatuji, jak jsme na škole psali úvahu a třetina třídy dostala pětku, protože to co napsali, nebyla úvaha. Tak si dejte si pozor, ať nedopadnete stejně. Já jsem tehdy pětku nedostal, protože jsem používal obraty jako : Položme si otázku..., hledejme odpověď ... a podobně. Musíte jakoby nahlas přemýšlet a to přemýšlení si zdůvodňovat.
Podívejte se do vaší učebnice na základní rysy úvahy a těch se držte.
*
Položme si otázku, v čem je hlavní myšlenka starého biblického příběhu o cizoložnici a v čem vlastně spočívala její vina. Jestli jestli se opravdu provinila ona sama kvůli své špatné povaze anebo kvůli špatným mravům celé společnosti ... atd.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.