Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
momentálně ve škole probíráme kirhofovy zakony a já je pořád nemůžu nijak pochopit :/ proto se obracím na zkušenější. Ještě k tomu jsme dostali ůkol na známky a já si s ním nevím rady. Byla by tu nějaká dobrá duše a pomohla mi pochopit tyto zákony a vypočítat tento ůkol? Předem vám děkuji
U0=8V
Uab=7V
R2=R3=6Ω
Urči napětí Uab při sepnutí spínače S.
Zkus si to nakreslit trochu jinak, je to v podstatě dělič napětí. A vzorec páně Ohma. search.seznam.cz/...=
Druhý K. zákon zjednodušeně: Součet úbytků napětí na spotřebičích v obvodu se rovná součtu napětí zdrojů v obvodu.
Máš uzavřený obvod U0 - R1 - R2. napětí v něm jsou U0=8V, UR1 = x, UR2 = 7V. Podle kirchhofova zákona tedy musí být napětí U0=UR1+UR2. Tím získáš UR1. R1 si tedy potom spočítáš z poměru odporů R1 a R2.
No a potom už by to nemělo být tak složité. R2 a R3 jsou při sepnutí paralelně, tedy aplikuješ vzoreček pro výpočet paralelních odporů.
nebo na to můžeš jít přes první kirch. zákon.
Součet proudů vstupujících do uzlu se rovná součtu proudů z uzlu vystupujících.
Neboli do uzlu A vstupuje nějaký proud z větve od R1, a dělí se ve stejném poměru jako jsou odpory ve větvi R2 a ve větvi R3.
Víc ti napovídat nebudu. Snaž se.
Jeden Kirchhoffuv zakon rika, ze vsechny proudy, ktere do uzlu pritecou, z nej zase odtecou (tedy ze se tak zadny proud "neztrati" nebo "nevznikne") a druhy zakon rika, ze soucet napeti v nejake smycce obvodu je nula (kdyby nebyl, tak tak nejake napeti "vzniklo" nebo "zaniklo"). Oba zakony jsou v podstate variace na zachovani energie - nic nemuze vzniknout nebo zaniknout jen tak samo o sobe.
Pri reseni uloh si tedy sestavis rovnice pro soucet napeti ve smyckach obvodu a z nich spocitas nezname napeti.
ano to já vím jen nechápu jak sestavovat treba to u toho druheho zakonu jak si clovek musi rozmyslet jestli tam bude plus a nebo mínus
Ono je v podstate jedno, jakym smerem si oznacis ta napeti, pokud si je vsechny oznacis stejne. Obecne se ale pouziva tok proudu od plus do minus a podle toho se i znaci napeti (tedy pokles napeti od plusu (vyssi napeti) k minusu (nizsi napeti)).
Sestavis si 2 rovnice, jednu pro levou smycku, druhou pro pravou smycku a vyresis to.
Jak uz radil nekdo vyse, pro kontrolu to muzes v tomto konkretni pripade spocitat i mnohem jednoduseji jako obvod se seriovym spojenim R1 R23, kde R23 je paralelni spojeni R2 a R3. Hodnotu R1 si spocitas z hodnot pri rozepnutem spinaci S.
V takto jednoduchem obvodu se Kirchhoffuv zakon o souctu napeti ve smycce zjednodusi na bezny vypocet napeti na jedne soucastce.
Navic tato uloha ma 2 stavy (otevreny a sepnuty spinac), takze se vlastne musi resit 2 ruzne obvody.
Obecne to podle me neni moc dobry priklad na pouziti Kirchhoffovych zakonu. Jedna se spise o zakladni vypocty v elektrickem obvodu.
Nevysla mi moc "hezka" ucebnicova cisla, tak snad jsem tam nekde neudelal chybu.
Kdyz se na to podivam z nadhledu, tak pri otevrenem spinaci mam v obvodu 2 odpory. Jeden ma hodnotu skoro 1Ω a druhy 6Ω a na to druhem je napeti 7V. Pri sepnutem spinaci mam opet 2 odpory (ten stejny skoro 1Ω ) a druhy 3Ω a na tom druhem je napeti 5,4V, tedy pokles napeti, coz se s ohledem na nizsi hodnotu odporu nez v situaci s rozepnutym spinacem ( 6Ω → 3Ω ) dalo ocekavat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.