Nejste přihlášen/a.
Zdravím, potřeboval bych poradit s těmito příklady. Máme na matiku učitele, od kterého to moc nepochopím a na nějaké doučování nemám čas. Jsem 3x týdně ve škole do 19 hodin. Našla by se nějaká dobrá duše, tekrá by mi trochu vysvětlila jak to je a proč tomu tak je? Odkazy je zbytečné dávat, protože něco jsem sám našel, ale kdyby mi to někdo dokázal vysvětlit přímo na těchhle příkladech byl bych rád. Trochu vím o co se jedná, ale potřebuju abych měl odpovědi správně, když dosadím za N přirozené číslo, konverguje tak se přibližuje k nějakému číslu, ale to mi přijde skoro u všech. Děkuji za odpovědi.
Můžeme to později probrat, ale pro začátek: ke zjištění konvergence nemůžete za n dosadit jedno přirozené číslo (a za N v tomto případě už vůbec nem N zde znamená množinu všech přirozených čísel, pokud to víte a jen jste se přepsal, omlouvám se). Jde o to, co se s členy posloupnosti děje, když n se mění z vzrůstá nade všechny meze (stručnš a malinko nelřesně). V příkladu 1a se polovina (0,5) umocňováním stále zmenšuje a blíží se (konverguje) k nule, ve druhém podpříkladu trojka násobená opakovaně sama sebou se tále zvětšuje a s n jdoucím do nekonečna roste nade věechny meze - diverguje (do nekonešna).
Pokud vám to trochu pomůže, fajn, pokud jsem vám řekl něco, co dávno víte, omllouvám se.
Děkuji, to velké N jsem myslel jen jako zdůraznění, aby si někdo nemyslel, že jsem se upsal. Samozřejmě to platí s malým n. Nakonec se mi podařilo domluvit s jdním spolužákem, tak mi to zítra vysvětlí, nicméně děkuji Vám za snahu a v případě nějakého problému se Vám ozvu!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.