Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebovala bych poradit s příkladem na pravděpodobnost...
2 krát hážu kostkou. Jaká je pravděpodobnost, že součet je>10, víme-li, že padla šestka.
Jestli jsem to dobře pochopila, tak jsme to počítali přes podmíněnou pravděpodobnost...tzn. P(A|B), kde P(A)=součet>10 a P(B)=padla šestka...příklad zní triviálně, ale stejně mi nejde do hlavy to, co mám napsáno v sešitě :D P(B) jsme spočítali přes negaci- 1 - P(ani v jednom případě nepadla šestka)= 1 - 25/36 (?) = 11/36 a P(A průnik B) = 3/36. To taky úplně nechápu. Každopádně výsledek- 3/36 / 11/36 = 3/11.
Děkuji za jakoukoli radu.
doplněno 27.10.13 19:24:Tak už bych potřebovala vysvětlit jenom význam té negace...u postupu výpočtu, na který jsem přišla, je logičtější rovnou spočítat P(B) bez použití negace.
Jev B znamená, že padne šestka pouze na první kostce nebo pouze na druhé kostce, popřípadě na obou kostkách. Takže P(B) = 1/6⋅5/6 + 5/6⋅1/6 + 1/6⋅1/6 = 11/36
Pravděpodobnost, že nepadne šestka v žádném případě, je jev opačný k jevu B a P(non B) = 5/6⋅5/6 = 25/36
Pro pravděpodobnost jevu opačného platí P(B) = 1 _ P(non B), což je v našem případě jednodušší: P(B) = 1 _ 25/36 = 11/36
Pravděpodobnost P(A⋂B) je 3/36, neboť počet všech příznivých případů je 3 (padnutí 5 na první kostce a 6 na druhé kostce nebo padnutí 6 na první kostce a 5 na druhé kostce nebo padnutí 6 na obou kostkách) a počet všech možných případů je 36.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.