Nejste přihlášen/a.
Ahoj,v pátek jsem syny , chodí do 6 třídy, omluvila z posledních 2. hodin.Uvedla jsem důvod, že jsem člen volební komise.Potřebovala jsem kluky (mám 3 kluky,ten poslední má 7 let) odvést k babičce, nemůžu kluky nechat samotné doma,vím co dovedou,ani bych je nepustila samotné, je to 15 min autobusem, ale bydlíme v rušném městě, plno aut a tramvají, musejí přejít frekventovanou křižovatku,navíc, když jsou spolu, nedívají se v levo, v pravo, však to znáte.Učitelka ztropila před celou třídou humbuk, jakto že kluci v 6 třídě nemají klíče,spolužáci z toho měli legraci.Jsem tak vytočená,s takovou chutí bych učitelce něco řekla, bohužel mě nenapadlo napsat rodinné důvody, bylo by po problému.Takže příště až to zase budu řešit, omluvím kluky na celý den, rodinnné důvody musí omluvit,takže mě učitelka donutí nechat kluky celý den doma, zameškají celou výuku, místo 2 hodin.Jak to vidíte vy?
Myslím, že chyby se staly na obou stranách. A už bych to víc neřešila, nic v čase nevrátíte.
Učitelka si měla odpustit kritiku před celou třídou. Zřejmě se jí zdálo (a podotýkám, že s největší pravděpodobností oprávněně), že žáci 6. třídy nejsou vedeni k samostatosti. Tohle ovšem měla řešit s rodičem - vychovatelem, nikoli s dětmi - vychovávanými.
Vaše chyba bude v tom, že i tak velcí kluci potřebují dohled. Nemyslím pobyt u babičky, ale zvládout 15 minut chůze by měli. I v rušném městě. Kde je ruch, jsou i semafory, ostatně i ta tramvaj nebo jiný typ MHD by je přece na autobusové nádraží dovezla.
Uvědomte si, že i menší děti musí často samostatně cestovat. Třeba z vesnice do školy do města. Také musí přejít křižovatku, musí být poučeny o nebezpečí hrozícím i od lidí.
Začněte své kluby učit samostatnosti a zodpovědnosti. Už je nejvyšší čas.
"ht", jak Vám píše "babkzov", učitelce "poděkovat", ale jestli se chytí za nos, to nevíme. Podle mně je to hloupá husa, která nedomyslela důsledek svého učitelského jednání. Vy jste byla upřímná, řekla jí pravdu a učitelka Vám vnucovala svůj postup. Nejsou všechny děti stejné, některé jsou samostatné, jiné potřebují dozor a Vy jste zodpovědná matka. Vždy říkám, že nejhorší jsou učitelky na ZŠ a dovedou své psychologické vzdělání zneužít. Přeju pevné nervy a podruhé si něco vymyslete, takové učitelce nelze říct pravdu. - pt
Ať čtu, jak čtu, nikde jsem se nedočetla, že by učitelka tazatelce "vnucovala svůj postup". To jsou zase takové ty řeči, co dobře zní. Učitelce se nedivím, že byla překvapená, že dva šesťáky omlouvá maminka proto, že nemají klíče a sami nemohou jít přes město. Neměla to ovšem řeit před třídou, to je pravda, to těžce nezvládla.
doplněno 28.10.13 11:15:Právo na názor není podmíněno osobní zkušeností. Ve svém okolí neznám jedinou maminku, jejichž 12-leté dítě by nemělo klíče od domu (a to mám náhled ýchovy i mých rodičů). Je to samozřejmě každého věc, nicméně nelze úplně zbytečně omouvat děti ze školy proto, že samy nemohou jít kousek přes město. Pokud je to navíc opakovaně, třídní učitelce se taková zbytečná absence nemusí líbit.
Učitelka, jak jsem už mnohokrát psala, toto neměla řešit před třídou, nicméně stále nevidím ono "vnucování názoru". Učitelka se podivila, že kluci nemají klíče, možná utrousila i nevhodnou poznámku, jak to vypadá, ale tazatelka nikde nepíše, že by jí učitelka vnucovala, ba dokonce jen říkala, co má udělat. A také bych ráda slyšela názor učitelky, protože pohled tazatelky může být zkreslený.
doplněno 28.10.13 11:38:To jistě je, někdy by ovšem měl stačit zdravý rozum. Jak vidíte, většina diskutérů se zkušenostmi má podobný názor.
doplněno 28.10.13 13:47:Sice nechápu, co má taováto průpovídka a nějaké noviny společného s tím, že většina dikutérů zde má stejný názor, ale je smutné, že moje názory s absencí vlastních dětí Vám vadí až nyní, kdy jsem si dovolila s Vámi nesouhlasit. Hluboce se tímto omlouvám, protože toto právo s Vámi diskutovat a nesouhlasit mají zřejmě jen vyvolení.
doplněno 28.10.13 14:04:Já ale neřekla ani slovo proti tomuto.
A správně píšete o povinnostech, učitelka má povinnost se o žáky zajímat a taktéž se zajímat i o to, proč mají zbytečné absence.
Až vychováš, Martino, své děti, pak napiš své zkušenosti, zatím je to teorie. Paní tazatelka napsala: "Učitelka ztropila před celou třídou humbuk, jak to, že kluci v 6 třídě nemají klíče..." - Učitelka namá právo vnucovat rodičům, kdy mají dát dětem klíče na krk. Nebo ty si myslíš, že ano? - pt
Mezi názorem a životní zkušeností je velká propast.
doplněno 28.10.13 13:24:No jasně, jedna paní povídala a bylo to ještě v novinách a v televizi, tak bude světonázor.
doplněno 28.10.13 13:52:Ale houbelec Martino. jen si chcete prosadit svůj názor, ale nejsou všechny děti stejné a učitelka není rodič svěřených žáků. Každý ať si plní svoje povinosti, učitelka, jako učitelka a rodič, jako rodič. To je celé.
doplněno 28.10.13 14:09:V tom se shodnem, jde o ten způsob vyjádření učitelky. Tím si myslím, že jsme si to vyjasnily.
1/ Učitelka by podobné věci nemusela a neměla řešit před celou třídou. Je to vůči dětem netaktní.
2/ Neměla jste jí říkat pravdu, když je taková, nechci Vás učit lhát, ale stačilo třeba říct, že kluci jdou na prohlídku. Tolik by se nestalo a třída by se jim nesmála.
3/ Začněte kluky učit samostatnosti. Nás rodiče vedli k samostatnosti odmala. Od 3. třídy jsem vedla za ruku mladší sestru do školky, rodiče už byli v práci. Je pravda, že nás vypravila babička. Ale já pak sestru vedla po chodníku dost daleko do MŠ, pomohla jí svléknout se a teprve pak jsem běžela do školy. Od 6. třídy jsme jezdili autobusem do "měšťanky", tedy na 2. stupeň, 4 km daleko. Učili jsme se samostatnosti. Na vesnici hodně z nás mělo na starosti domácí zvířata - napást, nakrmit, nasekat kopřivy...
Prostě je začněte pomalu učit různým povinnostem, už mají nejvyšší čas. Když jim budete pořád stát za zády, nevyroste z nich nic kloudného, ječn mamánci . Měli by mít své povinnosti, ale i kousek své volnosti. Začít jim důvěřovat, ale současně je i kontrolovat, jak se chovají. Přece je nebudete vodit za ruku až do svatby, musí se osamostatnit. Měla jste s tím začít už dřív, ale ještě se to nechá dohnat. Tak hodně štěstí. Jaga.
Já tam žádné "zasednutí si učitelky na Vaše syny" nevidím. Synové jí pravděpodobně předlai omluvenku před třídou a paní učitelka zřejmě nezvládla své překvapení.
Vědí-li rodiče o potřebě uvolnění dříve, mají o uvolnění z výuky žádat písemně předem (nikoliv až v den potřeby uvolnění).
Já bych takovou situaci řešila telefonátem, v němž bych paní učitelce vysvětlila situaci (i ona by jistě uznala, že nemůžete na dvanáctileté chlapce delegovat odpovědnost za mladšího sourozence při rušné přepravě).
Určitě bych syny neučila lhát a nepoužívala bych nepravdivý důvod k omluvení nepřítomnosti nebo k uvolnění.
___ Shrnutí: Ano, paní učitelka selhala, ale určitě nechtěla Vaše syny zesměšnit nebo jinak poškodit. Kdyby byla o situaci informována předem, k ničemu podbnému by podle mne nedošlo.
doplněno 27.10.13 12:40:Toto prosím neberte jako kritiku, zkuste se nad mým námětem jenom zamyslet:
Podle mne nevznikají "neustálé problémy s paní učitelkou" z důvodu, že Vaši synové neumějí lhát (to vidím jako velké plus - Vaše i Vašich synů!).
Zamyslela bych se spíše nad důvody uváděnými do omluvenek. Je-li paní učitelka svědomitá, nedivím seí, že v ní mohou některé důvody vzbuzovat určité pochybnosti.
Podle mne stojí za to paní učitelce zavolat, situaci jí vysvětlit a případně se s ní i dohodnout, jak omluvenku formulovat.
Pokud se týče důvodů, pro který jste chtěla syny omluvit. Neshledávám na nich naprosto nic divného. Děti jsou velmi různé a dovedu si představit, že nechat je samotné problémem být rozhodně může. Jako bývalý učitel shledávám chování učitelky, tak jak jste jej podala, jako velmi neprofesionální.
Na straně druhé je pravda, že jste jí dala příležitost důvodem omluvy, který lze relativizovat a také tím, že jste si nevyžádala rozhovor mezi čtyřma očima. Nejlépe je napsat omluvenku a předložit synem. Šetřte čas svůj i ostatních.
Však paní omluvenku napsala a pravdivý důvod uvedla. Jak, omlouvat psanou omluvenkou mezi čtyřma očina?!
Ahoj,já jsem zvolila cestu nejmenšího odporu-prostě sbalila 3 děti odvezla k babičce,proč by měla babička jezdit, štrachat se busem, když já ji tam hodím děti, vše vyřešeno.Ono hlídat 3 děti, divoké kluky, je opravdu pěkný záběr,dva dny.Tchýni je přes 70, ma zdrav. problémy,Toto je třeba pochopit.Třeba moje mamka nikdy nebyla ochotna pohlídat kluky dýl jak 2 hod.Takže toho si hluboce vážím, že jsou tchánovci v tomhle ohledu velmi vstřícní.Očekávala jsem ,že když napíšu učitelce,že jí dojde , že jsem kluky nechtěla nechat s tím nejmladším samotné.Bohužel,z prkotiny ,2 hodin , udělala šou.Rozhodně příště omluvím kluky na celý den,důvod?, třeba zájezd, co já vím,opravdu zatloukat, zatlokat, zatloukat.to je heslo dne.A máte svatý klid.
Ještě jsem zapoměla dodat,že kluci ve škole mají chování vzorné,nikdy žádná poznámka.Není pavda, že bych měla konflikt s učitelkou, jen je velmi podezíravá, co se týče omluvenek-vždy rouzpitvává detaily.Kluci chodí na kontroly k lékařům, poměrně často,Jinak jeden má diagnostikováno adhd,+dyslexie,adhd-porucha pozornosti s hyperaktivitou- poměrně nedávno ho napadlo, že vyleze na stupačku v pokojia nic nepšího ho nenapadlo,než že skočí dolů-samozřejmě, že skočil na nohu tomu nejmenšímu,a byl kravál,nebo se kluci šermovali s kuchynskými noži,Ve škole se ale tváří, že neumí do 5 napočítat.Neřekla bych, že dramaticky popisuji zlobení kluků, jen vysvětluji proč mám obavy je nechat samotné, riziko úrazu je vysoké.Ale neřekla bych, že jsou nějak vyjímeční,to určitě ne.Třeba švagrová má děti dvě, jsou to dáblové-7letý pořezal sedačku kuchyňským nožem,nebo se honili-vybili skolo ve dveřích.Skoro podpálili barák...To jsou prosím děti, z velmi věřící rodiny, nikdy žádná poznámka ve škole, vynikající školní výsledky.Nikdy byste neřekli, že dokážou tak řádit.
Nemusíte nic vysvětlovat, nic se omlouvat, protože jedině vy máte za děti zodpovědnost. My, rádci vůbec ne. Když by se něco semlelo, odnesla byste si to vy a vy žila s tou myšlenkou, že jste něčemu nezabránila. Jsou to vaše rozhodnutí, vaše zodpovědnost! Hodně štěstí vám i dětem
Mě se to zdá jako hodně přehnaná starostlivost, že dvanáctileté děti nemají klíče, nesmí být sami doma ani nesmí sami dojet k babičce. Tím že ste to učitelce naprášila, tak jste kluky ztrapnila před celým kolektivem, a věřte, že děti v tomhle věku umí být velmi kruté. Teď budou chlapci kvůli vám trpět. Vidím to tak, že byste s nima měla trénovat samostatnost, nechávat je doma samotné, zezačátku třeba na pět minut (jít vynést koš) a postupně to prodlužovat, jít do obchodu na rohu, pak jim říct že budete dvě hodiny pryč, ale vrátit se už za hodinu... a oni se to časem naučí.
ano,kluci by byli doma sami do 22 hod.Zřejmě nemáte 3 kluky, jinak byste věděla, co dokáží.Jednu chvíli si hezky hrají, za chvíli se rvou jak koně.Ano, učitelka je opravdu ztrapnila,předpokládala jsem, že to pochopí,všechny je zná, Je zajímavé, že učitelka nejmladšího syna neměla vůbec žádný problém.Samozřejmě, že kluky učím samostatnosti, jenže vše má své meze.Nechávám kluky samotné doma, když odskočím do obchodu,ale vždy trnu.Stalo se mi, že syn si otevřel okno, bylo mu 10a procházel se po parapeti, nebydlíme v přízemí.Nebo jsem byla na skok u kamarádky a přijdu,nájemník nad námi zapálil omylem byt a plno hasičů poletovalo domem, když jsem přišla.
Já bych paní učitelce zavolala řekla ji, že zavinila svými nevhodnými komentáři ztrapnění kluků, ale že ji děkuji za zkušenost, že příště budu lhát a důvod si vymyslím. A že by mě zajímalo, jak doopravdy řeší problematické děti, když slušnost a pravdu dovede takto shodit a kluky vystavit posměškům.
Ucitelka pochopitelne nema pravo resit takove veci pred celou tridou, ale ac ma nazor jakykoliv, tak bud si ho nechat pr osebe, nebo ho resit mezi ctyrma ocima s vama.
Nadruhou stranu si ale vzpominam ja, co vsechno jsem v 6. tride delal. A kam sem sam jezdil. A bylo toho dost. Takze bych se asi zameril na to, abych sve deti nemusel vodit ze skoly treba i v devate tride.
Zdravím, reakce učitelky byla přehnaná, měla to řešit pouze s Vámi za zavřenými dveřmi.
Nicméně opravdu nechápu, proč by dva kluci ze 6. třídy nemohli jet domů busem a nemohli přejít přes frekventovanou křižovatku. S klíči od domu si o tom také myslím své, z kluků takhle vyrůstají naprosto nesamostatné jednotky, které budou opravdu všem k smíchu. Roky jsem studovala v Brně a v domovském městě bydlím u velmi frekventovaného kruháku s asi 7 přechody. Denně tam chodí desítky malých školáčků do školy, ze školy, na oběd, na bus. A to jsou sedmileté děti, zvládnou i cestu busem do nějaké své vesničky.
Vy jste možná vytočená, nicméně učitelka byla evidetně také vytočená z toho, že dva šesťáci nemají klíče a jsou tak zbytečně omluveni ze školy. Jak jsem ale psala, měla to řešit jinak.
doplněno 27.10.13 10:31:A ještě doplním, že "zasednou si na děti" znamená úplně něco jiného.
já se snažím kliuky vést k samostatnosti, oni by museli jet busem všichni společně i s nejmladším bratrem, já netvrdím,že by to ti šesťáci sami nezvládli, ale mám obavy, aby se postarali o 7letého, holku s klukem nelze srovnávat,holky jsou vyspělejší, kdybych měla 3 holky, to by bylo naprosto něco jiného,I loni se stalo, že jsme museli odjet na vyšetření s tím nejmladším do Prahy-400 km od nás,proto jsem nechala kluky doma, hlídala je babička,omluvenka zněla,že byli nachlazení,protože by museli ráno cestovat přes půl města,učitelka z nich vytahovala rozumy,že prý nemohou být zároveň nemocní, takže v tomhle ohledu,je velmi podezíravá,nepříjemně vyzvídá,kluci neumějí lhát, proto s ní jsou samé rpoblémy, no co ,někdy je opravdu nutné naučit děti lhát, bohužel.
Pokud by to tedi šesťáci zvládli, tak proč prostě příště neomluvit a nedoprovodit k babičce jenom nejmladšího? A šesťáci se pak dopraví sami.
Proboha, tedy, to byl překlep! Původně jsem začala větu jinak a neupravila ji potom celou...
"ht", Jste máma a rozhodla jste se věc řešit podle svého nejlepšího svědomí. Víte, já byla, jako dítě v děcáku a musela jsem být sakra samostatná až mi to z toho bývalo těžko a bulila jsem v noci do polštáře. Své děti jsem vychovávala jinak, starala jsem se, bála jsem se o ně, moc nikam nesměli, byli hodně pod dohledem. A víte co? Dcera je 21 let v Belgii a je tak samostatná, že se nestačím divit. Syn má svoji rodinu, pomohli jsme, jak jsme mohli a víte co? Má dobrou práci, nevěsta také a jsou také samostatní. Jsem ráda za to, že můžeme pohlídat vnoučátka, aby věděly, že mají domov, že budou mít na nás vzpomínky. Nenechte se zviklat a jednejte vždy podle svého rozumu a podle svého srdce. - pt
pt: souhlasím !
Kdyby se náhodou někomu z nich něco stalo, tak by tady zase každý řval, jak může nechat tak malé dítě samotné. Rodiče za své dítě zodpovídají. A každému musí být u zadele, jak své dítě vychovává. To, že se o dítě bojí, neznamená, že vychovává špatně.
Je něco jiného na vesnici a něco jiného ve velkém městě.
Učitelka to přepískla a klidně bych jí to řekl. Ona nemá právo řešit takovou situaci před třídou.
nechala kluky doma...omluvenka zněla,že byli nachlazení,protože by museli ráno cestovat přes půl města
učitelka z nich vytahovala rozumy,že prý nemohou být zároveň nemocní, takže v tomhle ohledu,je velmi podezíravá,nepříjemně vyzvídá,kluci neumějí lhát, proto s ní jsou samé rpoblémy
S ucitelkou jsou problemy a jeste je podezirava, to je uroven skolstvi...
Jen doufam, ze pravopis a stylistiku pochyti synove lepe nez Vy.
Ve školce mi vyzvedávají čtyřleté a pětileté děti starší sourozenci (12-15 let), kteří si je odvedou domů a pohlídají, než přijdou rodiče. Kdybyste si s kluky promluvila, fakt by to nezvládli? Když jim budete pořád ulevovat a vodit je za ručičku, tak se fakt nikam nedostanete. Když jste byla s benjamínkem na vyšetření, kluci by nezvládli cestu ze školy k babičce? Přiznám se, že opravud moc nechápu, proč zůstali doma oni, když s Vámi nikam nejeli. Kousek busem by jistě zvládli, na ulici nejsou sami, na frekventované křižovatce určitě fungují semafory. Co takhkle jít s nimi celou cestu a jen pozorovat, jak se chovají, jak se rozhodují? Prostě je tu cestu naučit, aby se naučili chodit sami. V šesté třídě je to fakt ostuda.
Paní učitelce je houby do toho, zda jsou kluci nemocní naráz, nebo jednotlivě, ale rozhodně neučte kluky lhát. Pravdomluvnost se dnes cení a lhát se naučí děti až příliš rychle. Vidím to na rozhovor s p. učitelkou, kdy bych jí sdělila, že si nepřeji, aby se syny cokoli řešila, protože omluvenka "rodinné důvody" nebo "nemoc" je dostačující.
Nicméně bych to s kluky začala zkoušet hned, jinak za chvíli máte na krku dva třicetileté mamánky, kteří sami netrefí ani do práce.
Vidím to tak, že "zasednou si na někoho" znamená úplně něco jiného. Proto nemám důvěru k tvrzení, že "učitelka ztropila humbuk".
Vidím to na nějaké dlohodobé nevyřízené účty s učitelkou a tohle se vám hodilo , abyste měla důvod vystartovat.
Vidím to tak, že plánujete někdy příště pomstu v podobě omluvenky na celý den i když předem vite že to bude zbytečné a ještě tvrdíte, že vás k tomu vlastně učitelka nutí. Tím ale vy sama se chystáte škodit svým dětem a to hned z několika pohledů.
Vidím to tak, že pokud dramaticky líčíte jak kluci zlobí, zlobí takhle pravděpodobně i ve škole. Takže tohle asi nebyl váš první střet s učitelkou.
Vidím to tak, že tady nemáme vyjádření učitelky, vypadá to na mírnou hysterii z vaší strany.
Vidím to tak, že by možná bývala mohla pro děti zajet babička, těch 15 min. autobusem by snad vydržela a vy byste je tam nemusela vozit.
Že se spolužáci smějí ,je v dětském kolektivu běžné, asi jim opravdu přišlo směšné, že vaši kluci stále ještě v 6. třídě nemají klíče. Tuhle informaci měla učitelka od vás? A to ji má tutlat to je přísně tajné? Nedělejte z nich nedotknutelné, udělejte z nich samostatné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.