Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kyselina citronová a zinek?

Od: marekluks* odpovědí: 3 změna:

Každý jistě ví že pokud se do kyseliny sírové vhodí zine, začne vznikat síran zinečnatý a uvolnuje se vodík. Jak je to ale u kyseliny citronové? Co když zahřeju vodný roztok kyseliny citronové a vhodím do ní zinek. Začne vznikat citronan zinečnatý. Ale jaký plyn bude unikat? Bude to vodík a nebp oxidy uhlíku (CO, CO2)?V případě že budou unikat oxidy uhlíku tak mi napište který a kterého bude více.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Oxidy uhlíku unikat nemůžou a taky nemají proč. V ideálním případě bude opět unikat vodík. Otázkou však zůstává, jestli bude zinek při zvýšené teplotě se slabou kyselinou citronovou reagovat. Však si to nakonec můžeš sám vyzkoušet a podělit se s námi o své zkušenosti.

jabraka*
hodnocení

0x

Kyselina citronová má redukční vlastnosti.Oxidovat zinek nebude,aby se vytvářel oxid zinku.Redukovat nemá co.Pokud by měly vznikat oxidy uhlíku ,musela by kyselina citronová redukovat sama sebe.Pokud by se neuplatnily nějaké katalytické vlastnosti zinku.Taková je moje úvaha a asi se toho mnoho dít nebude.Ještě by mohl přinést další úvahy Xcert.

JABRAKA

ondrasek*
hodnocení

0x

hele pokud vím tak vodík vzniká u zinku a HCL... teda aspoň takhle jsem to dělal já a učili jsme se to na základce:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]