Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Špatný prospěch - je už pozdě?

Od: petrv* odpovědí: 10 změna:

Zdravim,

mam takový problém na který bych se chtěl zeptat někoho kdo stim třeba už má zkušenosti a takový.

Je mi skoro 18 let a základku jsem dokončil se čtyřkama a důvod byl takovej, že jsem byl prostě takovej ten počítačovej typ no a právě problém je takovej, že když jsem si vybíral školu tak bohužel jsem si nemohl s mýma známkama dovolit nějakou počítačovou tim pádem jsem šel na obor automechanik, což jsem šel jen ztoho důvodu, že to dělá jeden známej a řekl mi, že by mě klidně po tom co se vyučim vzal k sobě tak jsem to nějak nehrotil a šel jsem na něj, jelikož nic jinýho mi nezbylo.

Teď momentálně se už nacházim ve druháku a zjistil jsem, že to je prostě obor, kterej mě nikdy bavit nebude, prostě sice beru to, že jsem se na něm naučil docela dost věcí které jsem nikdy nedělal, takže jako taková zkušenost do života to je rozhodně dobrá, ale jak říkám tak si nedovedu představit, že bych se někdy tímto řemeslem živil.

Ještě do nedávna jsem byl ten, kterýmu bylo všechno jedno a říkal si "nějak to dopadne", ale nakonec mi došlo, že prostě bych měl začít makat a kdybych mohl vrátit čas tak bych určitě udělal maximum pro to, abych nedopadl tak jsem teď dopadl, ale prostě "kdyby" to už bohužel nevrátim.

Když jsem otom mluvil s rodičema tak nejprve mi hodně vyčítali to, že mi to říkali už dávno, že se mam učit, abych takhle nedopadl, ale bohužel už se stalo a když jsem se snima teda nakonec začal bavit o nějaké jiné škole tak říkali něco ve stylu

"Takže si teď ztratil zbytečně 2 roky svýho života"

"Nikde tě nevou s tvýma známkama"

"Měl sis to rozmyslet dřív co budeš dělat"

"Dodělej tuhle školu a pak si jdi klidně na další"

A takový, jako popravdě je chápu, prostě jsem debil, kterej si to uvědomil, až teď že zachvíli bych měl už chodit do práce a makat.

Ale prostě chtěl bych dělat něco víc a ne skončit "u lopaty".

Ptal jsem ještě ohledně toho, že kdybych tedy šel na nějakou školu a asi soukromovou, jelikož nikde nejspíš šance nemám tak odpověd byla, že by mě vtom klidně podpořili, že ať dodělám tuhle momentální školu a že pak když pudu na nějakou soukromou tak mi ji klidně platit budou, ale problém je takovej, že nevim jak dokončim tuhle školu, protože v prváku jsem byl vůbec rád že jsem prolezl na praxi a teď ve druháku mi to sice zatim jde, ale dost se bojim do třetáku k závěrečkám, abych dotoho třetáku vůbec prolezl a abych vůbec ty závěrečky udělal, protože jak říkám tak nikdy jsem ktomuhle řemešlu neměl žádnej vztah a asi taky nikdy mít nebudu...

Takže abych to dál neprotahoval, protože když se teď podívám tak už to je dlouhý dost - tak moje otázky jsou následující :

1) Když bych dejme tomu dodělal tuhle školu a šel na nějakou soukromou tak na jaké vysvědčení se tam kouká? Na vysvědčení ze základy a nebo na vysvědčení ze střední?

2) Když by se koukalo na vysvědčení ze základy tak vzali by mě vůbec, když tam mam asi tak 4 čtyřky bohužel ztěch nejzákladnějších předmětů?

3) Docela by mi pomohlo, kdyby jste mi někdo napsal co by jste dělal na mém místě, abych si aspoň trošku přiblížil jak na to jsem...

A to je asi tak všechno, nevím co bych víc dodal asi kdybych to měl jen shrnout tak bych to udělal následovně :

Na základce jsem nic nedělal pro to, abych v životě dělal to co jsem chtěl.

Na střední jsem až teď do druháku chodil jen kvůli tomu, aby ze mě měli rodiče radost a aby prostě nebyly nějaký problémy.

A odteďka od začátku druháku, prostě už chci na sobě makat a chci udělat všechno pro to abych byl úplně někde jinde.

Je mi jasný, že většina z vás napíše něco ve stylu "jo tak na to si měl přijít už dávno, teď už je pozdě", ale prostě přeci jen se musim zeptat a doufám, že mi aspoň někdo trošku poradí.

Tak já vám děkuju za váš čas a případně i za vaší pomoc.

S pozdravem Petr.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Píšeš - chci na sobě makat. Tak zaber a tohle dotáhni do konce. Když se do toho zakousneš, zjistíš že i v tomhle oboru se dneska jede na počítače a sám jsi říkal že počítače tě baví. Po třeťáku budeš zas na rozcestí jestli začínat znovu v jiném oboru nebo se dohrabat k maturitě s tím že s maturitou můžeš jít na jakoukoli výšku která ani nemusí být pokračováním tvé školy.
Řekneš si - blbec ToTak . . já se čtyřkama na základce a on už mě cpe na vejšku, ale život dělá různý kotrmelce a možný je všechno.

hodnocení

0x

Byl jsem na tom podobně. Dělal jsem školu /SŠ/ a flákal to. Pak jsem s tím sekl a šel na učňák, který mi tedy absolutně nevyhovoval. Se štěstím a odřenýma ušima jsem ho vydřel kvůli papírům a pak už jsem zbytek života dělal co mě bavilo. Měl jsem kliku.

host*
hodnocení

0x

Podle toho co píšeš, jsi v oboru automechanik , momentálně se nacházíš ve druháku a podle stylu jsi asi z matičky stověžaté. Tohle je tak zvané počáteční odborné vzdělání. Zkus si udělat plusy a mínusy tvého rozhodování a pak se rozhodnout, co dál. Ale zřejmě ti vyjde převaha plusů a důvod, proč je lepší sebrat se a zůstat, než se sebrat o odejít a ztratit víc než získáš.

Po vyučení oboru automechanik se můžeš uplatnit v mnoha strojírenských oborech, například u servisu výtahů, vah, kolejových vozidel, ve výrobě a montážích, v našich i zahraničních firmách, atd.

Obor automechanik má nástavbu s maturitou autoelektronik, někde v Praze 9, to zjistíš. Zkus se podívat na veletrh nebo výstavu nabídek pražských středních škol Schola Pragensis, někdy v listopadu v Paláci kultůry, nebo jak se to na Vyšehradě jmenuje, nebo si jinak zjisti možnost i jiného maturitního nástavbového studia. Je to jen dva roky! na rozdíl od dob, kdy maturita po vyučení večerně nebo dálkově trvala pět let! Hlavně na sobě mákni, najdi si něco, co tě v tvém oboru baví, buď co nejlepší, třeba se i na něco specializuj. S úsměvem jde všechno líp. Držím palce.

martin1965*
hodnocení

0x

Moje rada zní: Automechanik je dnes zatraceně dobrej obor, a pokud jste něco pochytil, tak v tom pokračujte! Dnes právě letí podle mě obory, kde se někdo něco hmatatelného naučí. To Vás může v budoucnu uživit. Na rozdíl od toho jsem skeptický ke všem těm oborům na vodě - viz. různí poradci na všechno atd. ( i když věřím, že i pro to může mít někdo nadání). Rozhodně to to nevzdávejte.

aleza
hodnocení

0x

Za mě - nejdřív si ujasni, co chceš dělat.. já 4 roky chodila na ekonomku a nikdy v životě bych se k tomu už nechtěla vrátit, je to jen ta maturita... -tak to asi vidí i tví rodiče - mít alespoń nějaké ukončené vzdělání...

Zase na druhou stranu, pokud tě něco opravdu zaujalo, šla bych si za tím...

ingdezogondolan*
hodnocení

0x

K bodu 1 a 2. Napiš na střední školy, které by připadaly v úvahu, zeptej se na možnost přijetí a jaké vysvědčení vyžadují. Pokud tě odmítnou na jedné, klidně vyzkoušej další.

K dalším bodům. Lepší ztracené dva roky než se trápit celý život, nebo pak při zaměstnání dělat další školu. Zmiňuješ se o špatných známkách ze základních předmětů, ale na rozdíl od řady mladých na středních s maturitou umíš přinejmenším psát. Nedávno tu nějaký gymplák měl dotaz o dvou řádcích s asi pěti chybami. MUDr. Měšták to z technického učiliště dotáhl až na medicínu, tak neházej flintu do žita.

zvidavajanca*
hodnocení

0x

Ono je pozdě takto přemýšlet. Byl si počítítačovej typ - hrál si hry? programoval? tvořil weby?

Být tebou, dokončím aspoň jednu školu (+ si případně udělám nástavbu s maturitou). Pokud seš v něčem dobrej, tak budeš mít školu a je to je na tvých schopnostech.

Mít na základce 4ky může mít jen největší ignorant, flákač nebo ten, kdo je fakt blbej. Aspoň víš, že měli pravdu, i když je to te%d možná k ničemu, protože to asi nezměníš.

ingdezogondolan*

Takový Einstein nebo Edison to museli být blbci, co? Jedničkáři byli většinou děcka, které ani tu nejhloupější učitelku a v této profesi to už je co říct, ničím neurazili.

hodnocení

0x

Nezoufej, ještě není pozdě, byl jsem na tom stejně jako ty...

Na základce jsem měl na vysvědčení čtyřky a k tomu často i dvojky z chování. V devítce jsem se rozhodl, že zkusím maturitnéí obor, ale nezvládl jsem ho a v do roka mě vyhodili. Šel jsem do učňáku a za rok mě taky vyhodili. Další učňák jsem již dal, ale jeho využití nemělo absolutně budoucnost. Vyučil jsem se ve 20 letech a rok jsem pracoval. Během toho jsem se seznámil s finančním poradenstvím a zjistil jsem o sobě, že umím prodávat a baví mě pohybovat ve finanční sféře. Tak jsem šel na ekonomickou nástavbu s tím, že až odmaturuji, tak budu hledat práci v bance.
Jelikož mě obor bavil, odmaturoval jsem celkem v pohodě a šel hledat práci, odstěhoval jsem se kvůli tomu do Prahy a nakonec jsem v bance začal dělat a jsem spokojenej. Ale kdyby mi někdo pár let zpátky řekl, že to dopadne takto, nevěřil bych mu, taky jsem už pochyboval na sebou, co se mnou bude.

Takže pozdě určitě ještě není, jen to chce mít nějakou vizy a za tou si jít. takže přeju hodně štěstí, snad to zvládneš. Musíš si hlavně věřit...

dominique*
hodnocení

0x

Tohle ti sice asi moc nepomůže, ale máš můj obdiv, že ses vůbec sebral, spousta lidí to nedokáže...určitě si dodělej maturu a pak, jak tu někdo psal, můžeš jít na jakoukoliv vejšku. Moc ti držím palce !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]