Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Druhy vedlejších vět

Od: andrejkao* odpovědí: 7 změna:

Ahoj, jaký druh vedlejších vět je tahle věta? On je takový, že nerad slyší kritiku. Mě to příjde že to je přívlastková vedlejší věta. Nevím jestli to není špatně :( Straštně se mi plete podmětná a předmětná :( Prosím poradte mi :)

doplněno 15.10.13 20:35:

A proč to nemůže být přisudková?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

praivo*
hodnocení

2x

Já souhlasím s tou přívlastkovou (Jaký "takový"?).

terezajka

On je jaký? Takový, že nerad slyší kritiku. Souhlasím také s přívlastkovou ;)

pt®
hodnocení

1x

Proč nerad slyší kritiku, z jaké příčiny? Protože je takový. Je to vedlejší věta "příčinná". - pt

doplněno 13.10.13 23:00:

PŘÍČINNÁ Proč? Z jaké příčiny - Protože, poněvadž, že, jelikož

pt®
hodnocení

0x

Tak si to upřesníme, vedlejší věta je:..."že nerad slyší kritiku"... Jak se na vedlejší větu zeptáme? - Proč nerad slyší kritiku? Co je toho příčinou? A odpověď je - Protože, poněvadž, že, jelikož ..."je on takový"... Proto je to vedlejší věta "příčinná". - pt

praivo*

Ale ona to není příčina. Ta druhá věta je jen rozšíření toho "takový".

tr

Zdravím, že protože atd. jsou úvodní pro vedlejší větu příčinnou. Pokud náhodou se lze zaptat na přívlastkovuöu, tak platí, že příčinná má přednost (snad to učitelé ještě učí)- naposledy jsem to používal před 4-mi roky.

hodnocení

0x

Také jsem se nad touto větou zamýšlela, ale určit větu vedlejší si netroufám.

Pokud by byla vedlejší věta uvozena "protože", jde samozřejmě o větu vedlejší příčinnou. Proč je takový (nedůtklivý, rozmrzelý...)? Protože nerad slyší...

Ale pokud je tam jen "že", tak se mi zdá, že je věta vytržena z kontextu, který neznám. Nebo je to celé špatně napsané. Mám sílící pocit, že by úplně stačilo: On nerad slyší kritiku. Že to zkrátka nebylo zamýšleno jako věta příčinná a je to divně napsané.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma druhy vedlejších vět

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]