Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příklady, sůl, koncentrace kat. a aniontů

Od: anzionka® odpovědí: 1 změna:

Zdravím,

mám problém, mám zadanou sůl síran sodný (Na2SO4), mám napsáno, že koncentrace soli je 10 mmol/l, mám určit koncentraci kationtu a koncentraci aniontu. Ve výsledcích je, že koncentrace kationtu je 20 mmol/l a aniontu 10 mmol/l. To se na tu sůl jako podívám, to nalevo (Na2) bude kation, tj. 20 mmol/l. protože mám spodní index dva a vpravo bude aniont (SO4), protože je tam síran jen jeden, tak 10 mmol/l?

Podle této mé teorie jdou určit i ostatní uvedené soli, a to dusičnan hořečnatý, koncentrace kationtu 10 mmol/l (hočík), aniontu 20 mmol/l (dusičnan). Dále chlorid hlinitý. Kationty (hliník) koncentrace 10 mmol/l, anionty (chlor) 30 mmol/l). Je to správná úvaha?

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ano, uvažuješ dobře. Dolní index u značky prvku nebo skupiny v závorce udává počet těchto atomů nebo skupin v molekule a jejich látkové množství je tedy násobkem látkového množství sloučeniny. Pokud bys to potřebovala podrobněji, dám ti odkaz na vysvětlení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma látkové množství

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]