Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, hraju pátým rokem na klavír a dostal jsem za úkol zhudebnit do češtiny jakoukoli báseň od Františka Gellnera, ale problém je, že nevím jak na to...
Poradili byste mi prosím nějakou báseň + nějaký návod jak snadno a rychle k tomu napsat nějaký doprovod? Děkuji mnohokrát
Píseň zhýralého jinocha
Nezemru já od práce,
nezahynu bídou,
nezalknu se v oprátce,
skončím syfilidou.
Nezemru já u holky
ani na silnici.
Zemru volky nevolky
klidně v nemocnici.
Nezískal jsem zaživa
lásky skutky svými.
Jeptiška jen šedivá
oči zatlačí mi.
Nad mou mrchou stáhne klaun
tvář svou v smutnou masku:
"Zemřel tady vilný faun
na nešťastnou lásku."
Ale s hudbou neporadím, nesedím u klavíru a jen tak z hlavy to teda nesvedu.
Gellnerovy básně mají dobrý rytmus a jsou ke zhudebnění vhodné. Předpokládám, že úkolem není složit kdovíjakou skladbu, ale ten rytmus objevit.
Básničku od Liduš bych zkusila trochu na Já do lesa nepojedu. Sem tam se bude muset nějaké písmeno natáhnout a zopakovat (nezemru-u já...), ale celkem by se to na tuto melodii zazpívat dalo.
V odkazu:
si najděte Má milá rozmilá. Tam cítím rytmus písničky Červený šátečku. Zase by bylo potřeba něco zopakovat, pohrát si se slovy neplakej a jinakej.
Na jednoduché melodie typu Tluče bubeníček, Hastrmane tatrmane melou, Jede jede mašinka... se dá zazpívat skoro všechno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.