Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Maximální sklon dopravníku, známe-li f?

Od: frigi* odpovědí: 2 změna:

Jaký může být maximální sklon pásového dopravníku, aby se přepravovaný balík nepřekotil, známe-li součinitel smykového tření f=0.9?

Mám tenhle příklad v knížce k přijímačkám a nevím si s ním rady, pořád mám pocit, že mi nějaký údaj ještě schází :-D

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

mory259
hodnocení

0x

No tak já bych to zkusil.

Na těleso působí tíhová, třecí a síla, která jde v proti směru třecí síly( tedy tři síly působí na těleso). Obrázek ti snad řekne víc.

Síla Fg s F1 svírají úhel 90°-(alfa). Potom sin(alfa)= F1/Fg no a F1=Fg*sin(alfa). Úhel alfa je takový, že síla F1=Ft a po dosazení

získáš Fg*sin(alfa)=f*Fg. Fg se ti zkrátí a dostáváš, že sin(alfa)= 0,9 a to je (alfa)=64,16°. Doufám, že je to dobře.

Maximální sklon dopravníku, známe-li f?

Nemas to dobre.

Ft se nerovna f*Fg, ale f*Fg*cos(alfa)

Pak je to jiz stejny. Nicmene tim si spocital uhel, pri kterem se vyrovna treci a gravitacni sila a balik pri dalsim zvetsovani uhlu zacne sjizdet dolu (mimochodem treci sila nepusobi v tezisti telesa, ale na plose dotyku).

V dotazu je ale zminka o prekoceni. Tudiz, pri jakem uhlu se balik prevrati.

Tak je jiz ale potreba znat rozmery baliku. Delku l a vysku h. Pak se sestroji momentova rovnice k dolnimu rohu - bodu dotyku.

M: m*g*cos(alfa)*l/2-m*g*sin(alfa)*h/2=0

po uprave l/h=tg(alfa)

Spocte se uhel dle tohoto, pak se spocte uhel ze silove rovnovahy (viz predchozi prispevek s moji opravou), uhly se vzajemne porovnaji a muze se konstatovat, jestli se balik drive sesune, nebo prekoti.

doplněno 04.05.09 09:40:

l/2 a h/2 plati samozrejme v pripade krabice z predchoziho prispevku. Obecne tam patri kolme vzdalenosti od bodu koceni k tezisti telesa.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]