Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyslovit v latině c

Od: petrkess* odpovědí: 10 změna:

Ahoj, čtu si někdy, asi jako každý z nás, latinské názvy. Tak třeba vlk je latinsky canis lupus. Veverka popelavá je Sciurus carolinensis. Jak se ale v těchto latinských názvech vyslovuje písmeno C? Vyslovujeme ho jako C nebo jako K? Vezměme si třeba známého císaře Caligulu. Toho u nás vyslovujeme s písmenem K - tady to ale asi bude tím, že Caligula je zdpomácnělé jméno.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Opisuji z učebnice latiny pro střední školy, rok vydání 1967:

Souhlásku c vyslovujeme před e, i, y, ae jako české c: Ciecero, Caesar, Cyrus. V ostatních případech se c vyslovuje jako k: voco, vocare, cur.

claire*
hodnocení

1x

Nám ve škole jeden profesor říkal, že staří latiníci zřejmě vyslovali každé "c" jako "k". Takže jméno "Cicero" by jim nic neříkalo, ale Kikera znali :)

hodnocení

0x
Zkusil bych se zeptat rodilého mluvčího. Jelikož ho asi nenajdu, nezbyde mi, než se držet zvyklostí národního jazyka (nebo možná spíš toho, jak já si myslím, že vypadají národní zvyklosti), takže nepochybně jinak bude latinu vyslovovat Čech a jink, co já vím, třeba Angličan. Ta vaše slova bych nejspíš vyslovil s K, váhal bych u Sciurus m ale muž z Francie ho vyslovuje s k.árumJen tak pro zajímavost: vazbu "suma sumárum" Maďaři vyslovují "šuma šumárum".doplněno 09.10.13 14:18: Vzpomněl jsem si na V+W a na jejich kikány s kymbálem *smich*doplněno 09.10.13 14:20: Jinak, jak jsem byl pravil, rodilého mluvčího najdeme těžko, ale úředním jazykem je latina ve Vatikánu.doplněno 09.10.13 14:23: Oprava: to "kárum" , jakož m na začátku v "m ale muž z Francie ho vyslovuje s k.árum" tam nepatří, dostalu se mi to tam nejspíš (i když nevím jak) když jsem psal "suma sumárum"

hodnocení

0x

cs.wikipedia.org/...

Já bych asi upřednostňoval výslovnost italskou, přece jenom má latina k italštině nejblíž (přinejmenším geograficky).

fribble*
hodnocení

0x

Myslím, že pravdu má "bimbam", jinak se zkuste zeptat faráře v nejblžším kostele - ne že by to byly latiníci, ale mši v latině se správnou výslovností snad přečíst umí.

Jen upřesním, že od druhého vatikánského koncilu se vysluhování mší dějě většinou (nebo aspoň často) v národním jazyce.

iz*
hodnocení

0x

Správnou odpověď napsla Bimbam: Před samohláskami e, i, se vyslovuje [C], před ostatními samohláskami a před všemi souhláskami se vyslovuje [K].

Tedy v češtině. Dnešní. Především asi každý uzná, že je velmi obtížné říct, jak se vyslovují slova v jazyce, který už de facto neexistuje. Přesto lze rekonstruovat výslovnost z různých záznamů o výslovnosti, z překladů do řečtiny a dalších. Kdo se někdy setkal s historickými jazyky určitě ví, že výslovnost platná před mnoha staletími byla velmi odlišná od té současné, většinou se to odrazilo i v samotné morfologii. V latině je tomu stejně. Klasická latinská výslovnost byla odlišná od té, kterou používáme dnes. Respektive té, kterou používáme dnes v naší zemi. Česká výslovnost latiny vychází většinou až z období císařství a výrazně se liší např. od výslovnosti užívané našimi západními sousedy.

Jak mluvili staří Římané, se už dnes nedozvíme.

Kdysi jsem četla poměrně vážně míněné pojednání, že se všechna c četla jako k. Tedy opravdu Kikero. Už si opravdu nepamatuji, kdy jsem to četla a jak to autor zdůvodňoval.

Ale pro běžnou výslovnost v naší zemi bych opravdu vycházela z doporučeného - viz výše. Neumím si představit, že bychom najednou měnili výslovnost u Césara na Késara, případně i u odvozeného slova císař. Jedné pěkné rostlině se říkalo a bude říkat cinerárie, bězně používáme slova cent, civilní... Ale Angličané tato slova vyslovují sent, sivil.

Myslím, že katoličtí faráři celého světa vyslovují latinu stejně, ale už si nejsem jistá, jestli stejný zvuk vydávají při latinském pojmenování něčeho konkrétního lékaři, zoologové, botanici... Tam už bude anglické a francouzské "s" asi hodně znít.

S tím se dá souhlasit..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]