Nejste přihlášen/a.
Chci si vylepit štítek na schránku a tápu,jaké i-y na konci.Podle mě -y,ale nejsem si jista úplně, Iva a Zuzka Kláskovy-je to správně? Děkuji za odpoveď
Jazyková příručka říká: Pojmenováváme-li rodinné příslušníky (bratry, sourozence, sestry atp.) příjmením rodiny, závisí tvarová a pravopisná podoba příjmení na mluvnickém rodu a životnosti pojmenovávaných příslušníků. Z toho vyplývá, že kdyby se jednalo o dva bratry, použije se -i. Petr a Pavel Novákovi. Jde-li o dvě ženy, napíše se Petra a Pavla Novákovy.
Správně sice je napsat Iva a Zuzka Kláskovy, z hlediska bezpečnosti /nikdy nevíte, kdo zazvoní, když zjistí, že tam bydlí 2 ženy/, bych napsala buď: KLÁSKOVI /beze jmen/, nebo RODINA KLÁSKOVA. Jaga.
doplněno 10.10.13 14:22:Až pozdě jsem si všimla, že se nejedná o jmenovku na dveře či zvonek, ale na schránku. Ovšem ono ze jmen na schránkách se také dá leccos odvodit, takže si to myslím pořád tak, jak jsem předtím napsala.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.