Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

I/y za jménem

Od: zuzana4600 odpovědí: 6 změna:

Chci si vylepit štítek na schránku a tápu,jaké i-y na konci.Podle mě -y,ale nejsem si jista úplně, Iva a Zuzka Kláskovy-je to správně? Děkuji za odpoveď

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Jazyková příručka říká: Pojmenováváme-li rodinné příslušníky (bratry, sourozence, sestry atp.) příjmením rodiny, závisí tvarová a pravopisná podoba příjmení na mluvnickém rodu a životnosti pojmenovávaných příslušníků. Z toho vyplývá, že kdyby se jednalo o dva bratry, použije se -i. Petr a Pavel Novákovi. Jde-li o dvě ženy, napíše se Petra a Pavla Novákovy.

narf

Ještě chybí příklad Petr a Pavla...:)...a diskriminace, řídí se i podle Péti.

praivo*
10.10.13 11:57
Novákovi :)

ladinpraha*
hodnocení

0x

Ano je to správně, ale zvážil bych i variantu Klásková - Iva a Zuzka.

hodnocení

0x

Správně sice je napsat Iva a Zuzka Kláskovy, z hlediska bezpečnosti /nikdy nevíte, kdo zazvoní, když zjistí, že tam bydlí 2 ženy/, bych napsala buď: KLÁSKOVI /beze jmen/, nebo RODINA KLÁSKOVA. Jaga.

doplněno 10.10.13 14:22:

Až pozdě jsem si všimla, že se nejedná o jmenovku na dveře či zvonek, ale na schránku. Ovšem ono ze jmen na schránkách se také dá leccos odvodit, takže si to myslím pořád tak, jak jsem předtím napsala.

Někdo navíc dává přede dveře hlídací boty.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]