Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem v 9.třídě a budeme psát slohovou práci-líčení.Má to být o výletě (já jsem si vybral o výletě do Prahy) a měli bychom psát, co všechno jsme viděli atd. A já bych se chtěl zeptat, co všechno by měla slohová práce obsahovat, aby to bylo opravdu líčení, abych z toho neudělal jen popis a tak, jde mi totiž o důležitou známku.Děkuji
Dobrý den, taky jsme psali nedávno líčení Je to hlavně o tom vyjádřit své pocity o tom, kde jsi. Popsat to. Narozdíl od popisu, kdy všechno popisuješ tak "suše"
, tak při líčení všechno popisuješ s takovým (jak to říct) uměleckým nádechem :D Použíj hodně metafor - ono se to v podstatě celé může skládat z metafor
- i když by to asi působilo přeplácaně. Já jsem svoje líčení napsala tímhle stylem: "Chladný vítr vám pak začne foukat do tváře, z tančících větví stromů na vás pošle záplavu bílých vloček." a učitel mi k tomu napsal, že u líčení je lepší napsat: "Chladný vítr mi pak začne foukat do tváře, z tančících větví stromů na mě pošle záplavu bílých vloček." Prostě psát to o sobě - o tom, jak se cítíš zrovna v tu chvíli, co to píšeš - ne, jak by se měli cítit ti, co to čtou :D
Hodně štěstí, sama si neumím moc dobře představit, jak bych popisovala cestu Prahou (My měli oblíbené místo v zimě nebo tak něco). :D
Líčení v tomto smyslu je vlastně detailní popisování děje a událostí, ale i jejich okolností a dejme tomu třeba i prostředí.
Čili nestačí napsat, že jste byli na výletě v Praze a navšívili jste např. Václavák nebo podobně.
Rozepište se podrobně čím jste jeli, jak dlouho, na čí popud byl ten výlet uskutečněný, zapojte do děje zajímavé okamžiky, vypíchněte charakteristické rysy postav, které v příběhu vystupují a dějů, které se udály.
Pokud bylo hezky, napište jak pěkně vypadá Praha v zálivu slunečního světla, jestliže pršelo, vypíchněte třeba špínu velkoměsta, kterou déšť zvýrazňoval...něco v tomto duchu.
Neberte to jako doslovný návod, spíš jen jako vodítko jak na to.
Prostě: popis- Národní divadlo má plechovou zelenou střechu obloukového tvaru...
líčení- Střecha Národního divadla - toho chrámu kultury ČR- se vzpíná v oblouku jako když slunce začíná svou
denní pouť a jeho barva připomíná tyrkysovou hladinu rybníčka v lesích.
Já vím, je to přehnané, ale to jen abyste pochopila ten rozdíl a styl.
Omlouvám se kolegovi, nevím jak se tam ten dodatek /obrázek/ vzal. Jde to smazat admine?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.