Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak mám vytvořit ten graf?

Od: anzionka® odpovědí: 7 změna:

Zdravím,

dělám graf v excelu, jsem v tom nováček, prostě to nějak blbne. Koukněte prosím na foto, nevím, jak mám nastavit, aby byl čas na ose x a procenta na ose y. Docela mě to už štve. Zadám data, označím oblast, vyberu typ grafu a dál nevím, jak mám prohodit ty osy?

Díky za každou radu.

Jak mám vytvořit ten graf?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

narf
hodnocení

0x

Nevidím to jinak, než prohodit sloupečky. První zleva bude vždycky na ose X, tudíž čas a tudíž nezávisle proměnná. Závisle proměnná Y bude druhý sloupec, muže být i víc slupců..

hodnocení

Bezva, ne?! Já už nemůžu... *zed* *plac*

doplněno 27.09.13 15:37:

Proč mi to sakra začíná na jedničce, proč tam mám dvě čáry, když chci jednu?!

Jak mám vytvořit ten graf? #2

Na jedničce čára začíná proto, že na prvním řádku máte v obou sloupcích hodnotu nula.

doplněno 27.09.13 16:50:

Už jsem pochopil, o co vám jde. Označte pouze sloupec pojmenovaný procenta. Zvolte spojnicový graf a vložte jej. Pak na něj klepěte pravým myšítkem a zvolte "vybrat data". V pravé části - popisky vodorovné osy stiskněte upravit a pak označte oblast v prvním sloupci= čas. Na ose x grafu pak budou vyznačeny hodnoty času.

x®

Zvolím upravit data a jako hodnoty X řad vyberu hodnoty času a jako hodnoty Y řad vyberu hodnoty procent.

Na vašem druhém grafu jsou hodnoty času i procent vybrány jako řady na Y, proto dvě křivky.

Jak mám vytvořit ten graf? #3

hodnocení

Díky moc, už jsem to vyřešila. Ještě mám takový dotaz. Mám klasický milimetrový papír, mám hodnoty jako 3 998,3; 3 089; 2 884,9... a tloušťku od 0 do 21 mm. Potřebuji ručně udělat graf závislosti tloušťky (tloušťka bude na ose x) na výše uvedených číslech (které budou na ose y). Vůbec nevím, jak mám nanést na osu y ty hrozné čísla!

Poradíte někdo?

Anzi, to je otázka měřítka. Já bych na ose x zvolil měřítko např. toto: 1 mm tloušťky = 1 cm na papíru a na ose y: 200 čehosi bude na papíru 1 cm. Pak se vám hodnoty na vodorovné ose zobrazí na délce 21 cm a na ose y na výšce 20 cm (pokud je 3998,3 nejvyšší číslo). A to se mi zdá vzhledem k formátu papíru (A4?) únosné.

doplněno 27.09.13 21:28:

Hodnota 3 998,3 bude na 199,9 mm. Klidně to buchněte na 20 cm a napište k tomu tu zmíněnou hodnotu.

doplněno 27.09.13 21:33:

Trojčlenkou: 200=1cm, 3998=x; 3998:200=19,99

hodnocení

Děkuji, trochu jsem tápala právě v tom měřítku. Na ose x mi to bylo jasné, že 1 mm bude 1 cm na papíru. Ale ta osa y mě pořád nějak mate, to chápu, že si dám 200 na 1 cm... Chápu i to, že ve 20 cm budu mít těch 4 000. Ale jak příjdu na to, kam přesně vyznačím třeba to číslo 3 998,3? V kolikati centimetrech to bude na té ose?

doplněno 27.09.13 21:30:

Díky a jak jste to tak poznal (že to bude 199,9 mm)? Nějak spočítal, jestli ano, jak prosím?

doplněno 27.09.13 21:36:

Díky moc, já bych na to možná přišla sama, ale nějak mně to už nemyslí, včera jsem šla spát o půl dvanácté, dnes vstávala v 5:45... Dva týdny na nové škole, prostě sorry za hloupé otázky...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]