Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Můj mladší kamarád ze základky má poslední dobou velké problémy se školou. Přiznal se, že je gay a teď ho děti šikanují. Učitelé s tím nic nedělají, asi proto, že je na soukromé škole, jinak si to neumím vysvětlit. Už jsem si to s jedním klukem, který se mu dost posmívá vyřešil, ale snad se to ještě zhoršilo. Chtěl bych mu pomoc vybrat nějakou školu, kde je co nejméně děcek, kde jsou dobří učitelé a není to tak náročné, jako zde, kdy potřebuje na jedničku 95%, což i mě příjde dost.
Děkuji za nápady, návrhy..
Škola je povinna šikanu řešit i v případě, že se na ni neobrátí rodiče. Pokud kamarád nechce situaci řešit s rodiči, měl by se obrátit na třídního učitele, školního psychologa nebo na vedení školy.
Víš, nesedí mi v tom, že by učitelé soukromé ZŠ nic neudělali. Podle mých zkušeností mívají nadstandardní přístup k žákům (i rodičům) a šikanu by (alespoň ti, které znám) nenechali bez povšimnutí.
doplněno 27.09.13 23:42:To´s udělal dobře! Je fajn mít takového kamaráda.
Úmysl dobrý, ale tohle přeci není věc, kterou by měl / mohl řešit kamarád. To je věc především rodičů - ať už řešení té šikany nebo přestup na jistou školu. Těžko si představit, že by se tvářili nějak nadšeně na to, že by je postavil před přestup jinam. Zvlášť pokud jsou ochotní platit soukromou školu, mají nejspíš poměrně konkrétní představy proč to dělají.
Zcela jiná věc je náročnost té školy: to by se nemělo dávat do souvislosti s tím vším ostatním, protože pak to trochu vypadá, jako když se chce ulejt z náročného vyučování.
A ještě jiná věc je důvod té šikany. Dřív, než se přiznal, že je gay, to bylo v pohodě? To se mi moc nezdá. Nezažila jsem nikdy, že by se to kvůli nějakému takovému důvodu zvrtlo, pokud mělo dítě v kolektivu nějaké běžné zázemí. Samozřejmě se může stát, že je tam nějaká dostatečně silná osobnost, která ostatní strhne na tu špatnou stranu... to je složitější. Záleží hodně, v čem ta šikana spočívá a jak je vedená.
Rozhodně ale platí, že od řešení tu nejste vy dva. Musí to začít u rodičů.
Měli by to řešit jeho rodiče. On sám se může jít svěřit učiteli (je jedno jakému - tomu, ke kterému má nejblíž) a škola by měla mít povinnost to řešit. Že jde o soukromou školu, tím víc. Žák = peníze.
Základka není těžká, žádná. Není o známkách - je to o tom umět. Jedničku mají mít neklepší, ne všichni. Průměr (většina) by mel umět na trojku.
Jinak "vybrat nějakou školu, kde je co nejméně děcek, kde jsou dobří učitelé a není to tak náročné" - tak to přeji hodně štěstí v hledání.
Tak už to je vyřešené. Ráno jsem s ním šel do školy přímo za ředitelkou, promluvil s ní, ona zavolala rodiče a toho kamaráda. Bude se to nejspíš řešit přechodem na praktickou školu, protože jinde bývá moc lidí a on má sociální fobii, což bych hlavní důvod, proč šel na soukromou školu, je tam totiž málo dětí. Třeba se divíte, že jsem do toho zasahoval, ale já už jsem s ním prakticky jako rodina. Jinak děkuji za reakce, vážím si pomoci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.