Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příklad z chemie

Od: tartan odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,
O hodině chemie jsem dostal úlohu:
Do kádinky nalijeme 40ml vody, 10ml a 5ml HCl. Jaká je koncentrace Na2S2O3 a HCl v roztoku?

100ml Na2S2O3... 0,25M roztok
20ml HCl(36%, hustota= 1,184 )...1M roztok
Zatím jsem spočítal, že potřebuji 1,7cm3 HCl a do 100ml vody přisypat 3,95g Na2S2O3 abych získal 0,25M roztok.
Teď jsem ale trochu mimo. Mám 10 ml roztoku Na2S2O3, jehož koncentrace je také 0,25M a po přilití 40 ml vody je jeho koncentrace 0,0625M nebo 0,05M?
K těm 0,0625 jsem přišel takto: c=n/V
počet molů Na2S2O3 v 10 ml je 0,0025mol a objem 40ml(dosazuje se v dm3). Teď jsem jen dosadil do vzorce a vyšlo mi 0,0625M.
No a k 0,05M jsem dospěl tak, že jsem si opět vypočítal počet molů( 0,0025mol), ale tentokrát jsem nebral pouze objem přilité vody, ale i objem roztoku = 50ml.
A jaká je koncentrace HCl v roztoku jsem nepočítal, protože nevím jak. Ale myslím si, že by měla být stále 1M.
Doufám, že jsem vám v tom neudělal moc velký guláš:)
Takže jak by to mělo být správně?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Guláš je to v každém případě.Není to nakonec chyták?Přece Na2S2O3 s HCl zreaguje za tvorby SO2 + NaCL+H2O To asi po tobě chtějí pedagogové.

JABRAKA

xcertx
hodnocení

0x

No to se zeptej ucitele, jak ten priklad myslel. Jestli vubec vi, ze thiosiran se v kyselem prostredi rozklada za vzniku oxidu siriciteho a koloidni siry. Jinak k presnemu vypoctu doporucuji prepocitat hned na zacatku objemy roztoku na hmotnosti. Dal uz by to nemel byt problem. Kazdopadne pokud ucitel predpoklada reakci, mel by dodat rovnovaznou konstantu reakce ;)).

jabraka*

Nakonec skutečně může vzniknout až síra.Ale asi až koňskou HCl.Když budeš srážet chlorid stříbrný z upotřebeného ustalovače zředěnou HCl,ta síra se tam netvoří.

JABRAKA

xcertx

Protoze AgCl vznika rychlou srazeci reakci, kdezto sira pomalou redoxni.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]