Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřebovala bych pomoc s postupem řešení domácího úkolu.
Znění:
Kolika různými cestami mohou turisté dojít z JEDLOVÉ do SMRKOVÉ, když chtějí posvačit u rozcestníku U MALIN? Cesty se liší, pokud se rozcházejí alespoň v jednom úseku a předpokládáme, že se turisté nebudou vracet, tj. každým mistem projdou nejvýše jednou.
došla jsem k výsledku 30, ale jen díky tomu, že jsem si ti kreslila a pak to spočítala, od Vás bych potřebovala pomoc s matematickým řešením (zápisem)...
Moc Vám děkuji za pomoc
PS možná je můj výsledek (30) špatný, tak ho neberte jako správmý
Dobrý den, marie
kreslením všech cest jste udělala správně, mnohokrát nám správný obrázek usnadní řešení.
V tomto příkladu uplatňujeme kombinatorická pravidla sčítání a násobení.
Máme zde 2 možnosti. Vydat se do Smrkové přes vyhlídku nebo rovnou. Použijeme zde tedy pravidla pro sčítání.
(zjednodušeně řečeno.. NEBO = +)
Řešme nyní jednotlivé cesty zvlášť.
Jednodušší bude cesta rovnou:
Musím jít k malinám a zároveň k jedlové (je to trochu kostrbatá věta, ale chtěla jsem z pochopitelného důvodu použít slovo a zároveň; a zátoveň = *). Česky řečeno, nejdřív jdu k malinám a pak k jedlové.
Z jedlové k malinám mohu volit mezi 3 cestami, a z malin mám pouze 1 cestu. Mám tedy 3*1 cestu.. tj. 3 možnosti
Nyní ta cesta kolem vyhlídky..
uvažujeme stejný, jdu k malinám, pak k vyhlídce.. mám tedy 3 cesty k malinám, 3 na vyhlídku a 3 do cíle..
aplikujeme opět komb. pravidlo násobení .. 3*3*3 = 27
Máme tedy dva dílčí výsledky..3 a 27.. zde použije pravidlo pro sčítání.. nemůžu jít kolem vyhlídky a zároveň rovnou,
3 + 27 = 30.
Což je tedy stejný výsledek, k jakému jste dospěla Vy.
Jinak abyste z tohoto úkolu měla víc než jen postup a výsledek, protože to po vás chtějí ve škole, bylo by vhodné, kdyby jste tento příklad pochopila, protože je to krásný a názorný příklad na ktrerém se dají naučit rozdíly mezi kombinatorickým pravidlem sčítání a násobení
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.