Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat...Dělší dobu chybím ve škole. Učitelka mi poslala úkol,
Co to je konjukce vím..., ale nerozumm té tabulce
V tabulce jsou sloupce A B A-B(je tam stříška numím napsat)
Do sloupce A a B vypíši všechy možné kombinace - nic se nesmí opakovat, ale co mám napsat do toho poslední sloipce?
Děkuji za odpověď
Návod je obsažen v plném názvu té tabulku - říkáme jí pravdivostní tabulka. Ty kombinace v prvních dvou sloupcích jsou kombinace toho. kdy je ten či onen výrok pravdivý. Například kombinace 1 0 znamená, že výrok A je pravdivý a výrok B je nepravdivý. No a do třetího sloupce zapíšeme jedničku, je-li při dané kombinaci pravdivostních hodnot A a B ten složený výrok (zde tedy konjunkce, čti "a" (případně lze zdůraznit "a zároveň" ) pravda.
Jak známo, konjunkce je pravdivá v jediném případě, totiž když oba výroky, které do ní vstupijí, jsou pravdivé. Závěr: v řádku, ve kterém první dvě hodnoty jsou 1, bude ve třetím sloupci 1, ve včšech ostatních případech 0.
Ještě bych se chtěů zeptat na tabulku inplace jak přijdu na ty hodnoty kde je ta šipka?
Jinak děkuji prvné opověď moc pomohla
Inplace? Pokud jde o implikaci, tak tam je vždy jednička (pravda). Nepravda je to jen v případě 1 (A) a 0 (B). Když si to dám do věty "Jestliže bude ráno pršet, vezmu si deštník", tak by totiž byl nesmysl, aby pršelo a já si ho nevzala.
Já to myslím takto mám tabulku
A B AšípkaB -b šipka -a
1 1 1 1
1 0 0 0
0 1 1 1
0 0 1 1
Jak se přijde na hodnotu s tou šipkou?
Zase podle té základní pravdivostní hodnoty.
A B
1 1
1 0
0 1
0 0
Z toho jsou výsledky 1 0 1 1 podle tabulky, to je prostě pravidlo.
A ten poslední sloupec - ty čárky jsou předpokládám negace? To pak musíš obrátit hodnotu u těc písmen s čárkou, takže budeš počítat s:
-B -A
0 0
1 0
0 1
1 1
No a podle pravidel implikace pak je výsledek 1 0 1 1.
No a tam, kde jsou v řádku samé jedničky, tam je závěr platný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.