Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příklad matematika

Od: adela78 odpovědí: 19 změna:

Ahoj poradíte mi prosím jak vyřešit tento příklad? Mám šachovnici (8x8 políček) a potřebuji se z levého dolního rohu dostat do právého horního rohu a to za předpokladu, že můžu použít jen dva směry (nahoru a doprava) - tyto dva směry můžu používat kolikrát chci. Kolik je možností jak se z levého dolního rohu dostat do pravého?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pt®
hodnocení

0x

Adélko, vem si čtverečkovaný papír a zkoušej si to. - pt

adela78
hodnocení

Ted uz vim ze moznosti je hrozne moc takze tahle metoda asi neni moc ucina a pokud to zvladnete spocitat na papire tak to mi prosim poslete
pt®

"adélko", tys mně nepochopila. Právě, když bys měla před očima ten čtverečkovaný papír, tak bys zjistila, že můžeš pracovat se 7 políčky nahoru se 7 políčky vpravo. - pt

No ona ta rada není "a spočti si to", což by opravdu bylo probleamatické, ale "a zkoušej si to", to je jiná.

paw*
hodnocení

0x
Pokud je za moznost brana jeden skok policko-policko, tak by to mohlo byt teoreticky 2^8.
Tak to mnohem víc. Mělo by to být kombinační číslo 16 nad 8, zkusím to spočítat. Rozhodně tolik, že rada pt, ač myslitelná, je problematicky realizovatelná.doplněno 21.09.13 19:05: Uvědomme si, že k přesunu potřebuji 16 tahů, z toho 8 nahoru a 8 vpravo, v libovolném pořadí. To vede na kombinacedoplněno 21.09.13 21:34: Takže by to mělo být (16!)/(8!)² = (9*10*11*13*14*15*16)/(1*2*3*4*5*6*7*8) po zkrácení 2*5*9*11*13 = 12870 (2^8. by bylo "pouhých" 256)doplněno 21.09.13 21:50: Pardon, já se taky nechci hádat; luke má samozřejmě pravdu a tím pádem i tazatelka. A k té pověsti o platbě vynálezci šachu: Neodnesl si nejspíš nic, protože tolik pšenice panovník prostě neměl. Jde o součet 64 členů geometticné řady s prvním členem 1 a kvocientem 2, což je 2^64 - 1. to moc spočítat neumím, ale když si uvědomím, že 2^10 = 1024, což je víc než tisíc, tak 2^64 = (2^10)^6 * 16 bude víc než 10^19.
jirbar*

Teh tahů je jenom po 7. Na osmém políčku stojím.

ohlas. Nejprve jsem spočetl ten svůj výsledek a až pak jsem si přečetl "meziodpovědi" a díky tomu si uvědomil svou chybu.

Samozřejmě souhlasím i s lukem

adela78
hodnocení

Tak je to 14 nad 7 a vysledek je 3432
jirbar*

Tak tenhle výsledek potvrzuji pokud je správně spočítáno 14 nad 7

luke237
Ne ze bych se chtel hadat, ale tech tahu je "jenom" 14 (7+7) *smich*
luke237
Sakra, nez jsem to nadatloval, tak me puvodni tazatelka predbehla. :(
adela78
hodnocení

Nevadi :) i tak dekuju :)
luke237

2^64 = (2^3,3)^19,266 = 10^19,266 = (10^18).10^1,22 = 20.10^18 = 20.(10^9)^2 = 20 miliard miliard (nebo take 20 milionu bilionu nebo 20 tisic biliard).

Jestlize 1000 zrnek psenice vazi asi 40g, tak 20 miliard miliard zrnek vazi 8x10^20 gramu = 8x10^14 tun = 8x10^8 MT (megatun ... bezne pouzivana jednotka pro mereni sklizene psenice).

8x10^8 MT = 800 milionu MT. Svetova vyroba je nekde ve stovkach MT (rekneme 800), cili pozadovane mnozstvi psenice je milionkrat vice nez DNESNI SVETOVA produkce. Ve staroveku to muselo byt jeste mnohem vice vzhledem k mnozstvi pestovane psenice (osazena plocha a hektarove vynosy).

Wikipedie to ma spocitane se zrnkem ryze. V teto verzi jsem to slysel i ja drive (ne psenice, ale ryze).

Obrazky prevzaty odsud a odsud.

Příklad matematika
Příklad matematika #2
luke237
Sakra, udelal jsem tam chybu *zed* Tech 40g vazi 1000 zrnek a ne jedno :( Takze vsechny mezivysledky maji byt 1000x mensi. Celkove pozadovane mnozstvi psenice (800 tisic megatun) tak odpovida zhruba tisicinasobku soucasne svetove produkce.
luke237
Koukam jeste na ty statistiky svetove produkce psenice a podle grafu vyse by Cina mela produkovat 120 MT, ale podle jinych (nebo napriklad tato mapa) je to 120 MILIONU MT (a vsechny staty za ni umerne mene) *sok* Americani udavaji svetovou produkce ve vysi kolem 705 MT, takze ten vysledek mam asi dobre (1000x pozadovane mnozstvi soucasne svetove produkce).
luke237

Tak Wikipedie take udava svetovou produkci kolem 700 MT.

Ceska republika pro porovnani produkuje kolem 4 MT, tedy asi 200 tisickrat mene nez by odpovidalo zrnkum na te sachovnici.

jirbar*
hodnocení

0x

To mi připomíná jak "vynálezce" šachů chtěl od panovníka jen malou odměnu. Na první políčko zrnko pšenice, na druhé políčko dvě zrnka, na třetí políčko čtyři zrnka, na čtvrté políčko osm zrnek a tak dále, až bude zaplněno všech šedesát čtyři políček. Otázka je, zda si odnesl alespoň pytel pšenice.

pt®

Řekla bych, že panovníka pěkně zruinoval a v sýpkách mu moc nezůstalo, co? - pt

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]