Nejste přihlášen/a.
Ahoj poradíte mi prosím jak vyřešit tento příklad? Mám šachovnici (8x8 políček) a potřebuji se z levého dolního rohu dostat do právého horního rohu a to za předpokladu, že můžu použít jen dva směry (nahoru a doprava) - tyto dva směry můžu používat kolikrát chci. Kolik je možností jak se z levého dolního rohu dostat do pravého?
"adélko", tys mně nepochopila. Právě, když bys měla před očima ten čtverečkovaný papír, tak bys zjistila, že můžeš pracovat se 7 políčky nahoru se 7 políčky vpravo. - pt
No ona ta rada není "a spočti si to", což by opravdu bylo probleamatické, ale "a zkoušej si to", to je jiná.
ohlas. Nejprve jsem spočetl ten svůj výsledek a až pak jsem si přečetl "meziodpovědi" a díky tomu si uvědomil svou chybu.
Samozřejmě souhlasím i s lukem
2^64 = (2^3,3)^19,266 = 10^19,266 = (10^18).10^1,22 = 20.10^18 = 20.(10^9)^2 = 20 miliard miliard (nebo take 20 milionu bilionu nebo 20 tisic biliard).
Jestlize 1000 zrnek psenice vazi asi 40g, tak 20 miliard miliard zrnek vazi 8x10^20 gramu = 8x10^14 tun = 8x10^8 MT (megatun ... bezne pouzivana jednotka pro mereni sklizene psenice).
8x10^8 MT = 800 milionu MT. Svetova vyroba je nekde ve stovkach MT (rekneme 800), cili pozadovane mnozstvi psenice je milionkrat vice nez DNESNI SVETOVA produkce. Ve staroveku to muselo byt jeste mnohem vice vzhledem k mnozstvi pestovane psenice (osazena plocha a hektarove vynosy).
Wikipedie to ma spocitane se zrnkem ryze. V teto verzi jsem to slysel i ja drive (ne psenice, ale ryze).
To mi připomíná jak "vynálezce" šachů chtěl od panovníka jen malou odměnu. Na první políčko zrnko pšenice, na druhé políčko dvě zrnka, na třetí políčko čtyři zrnka, na čtvrté políčko osm zrnek a tak dále, až bude zaplněno všech šedesát čtyři políček. Otázka je, zda si odnesl alespoň pytel pšenice.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.