S tím souhlasím, Zmátla mne následnost odpovědí (proto jsem taky neereagovalna Jirbara, u ¨kterého mi to bylo jasné). Takže sorry.
praivo*
Nevadí, splést se může každý.
jirbar*
S otázkou je to pravda. Jenže na tabletu toho vidím polovinu. Jinak bych taky nepsal co je tam již 2x napsáno byť to nebyla odpověď na položenou otázku. No i programátor sejde někdy z cesty a nedrží se striktně zadání.
Rozložení na prvoččísla je dobrá cesta; následně nejmenší společný násobek je součin všech těchto prvočísel s tím, že prvočíslo, které je v obou rozkladech, vezmu jen jednou.
Druhá možnost je nalézt největší společný dělitel (zde je roven jedné, což patrně zmátlo claymana), Následně obe čísla tímto společným dělitelem vydělíme (zde dostaneme opět původní čísla), výsledky znásobíme (zde tedy 21*16) a to, co vyjde, znásobíme ještě tím společným dělitelem.(což zde je operace, která už nic nezmění).
Mě upoutal výraz - nejmenší společný násobek - já až do teď žil v domění, že násobek dvou čísel je jen jeden, ani největší, ani nejmenší. 16x21=336, ať to počítám, jak to počítám - ani víc, ani míň.
Pravda je, že násobek (vlastně, přesně řečeno, součin) je jen jeden. Pes je zakopaý v tom "společný.". Zde už se nejedná o násobení těch dvou čísel mezi sebou, ale o číslo, které je oběma číslu dělitelné, tedy je násobkem jak brvního (s nějakým číslem), tak druhého (zase s jiným číslem. A takových společných násobků je nekonečně moc (zde konkrétně jsou to všechna čísla k*336,, a mezi těmi pak má smysl hledat nejmenší. Jen pro ujasnění: třeba čísla 10 a 15 mají součin 150, který je zárověň jejich společným násobkem, ale nejmenší společný násobek je 30
fribble*
Tohle chápu jako nejmenší společný jmenovatel při počítání se zlomky, ale nejmenší společný násobek?
Berte to tak, ze matematika nejak "definuje" nejmensi spolecny nasobek. Jedna z aplikaci (asi nejcastejsi) je pak treba hledani spolecneho jmenovatele pri operaci se zlomkama, ale neznamena to, ze tuto "vlastnost" nelze vyuzit i jinak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.