ahoj máme udělat rozbor básní. O něco jsme se pokusila .Vidíte ještě něco? díky 1.Ó nádhero tvých nahých, štíhlých oudů! Ó nekonečno touhy ve tvém oku! Ó sílo vášně v úbělu tvých boků! Ó luzné sítě v tvojich vlasů proudu! Zpěv Sirén, andělů hlas, trouba soudu, sen sfingy spící tři tisíce roků, vše na mne křičí z úbělu tvých boků, a vše mne láká v ráj tvých štíhlých oudů. Zavírám oči, tma se na mne řítí, z tvé šíje hvězda touto nocí svítí, mně zdá se, že jsem objal v tobě Krásu. Ó mystérium! Ohni políbení! Křte plamenných slz, bezdno zapomnění! Ó prsů poupata! Ó zlato vlasů!Ó = první sloka je anafora (opakuje se ÓVlasů proud = oxymoróntma se na mne řítí = personifikaceÓ mystérium!, Ohni políbení! bezdno zapomnění! Ó prsů poupata! Ó zlato vlsů! = apostrofaplamenných slz = oxymorón V DEŠTIDnes prší zase _ tuším den juž pátý;ty nad svou prací a já nad knihami,v své jizbě útulné jak žijem sami,jak větrem jeden kout dva listy sváty. Jen časem v sny mé kmitne vlas tvůj zlatý neb z retů nápěv zazvučí ti známý, jak včelka bzučíc mezi květinami si hledá skryt, když obzor bouří vzňatý A kdyby slunce více nazasvítilo, věř, ani nedivil bych se juž tomu. v mě nitro z tvojich očí lepší slítlo. vněm cítím duši svou jak jabloň kvésti, a v noci v zraku více nám slz štěstí než deštných kapek v listí sarých stromů. vlas tuj zlaý = epiteton nitro z tvojich očí lepší slítro = nitro slítlo = personifikace
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.