Nejste přihlášen/a.
Dobrá den,
za úkol máme určit mluv. kategorie u pod. a příd. jmen u této věty : "Když hajný objevil ve svém revíru škodu,okamžitě se vydal na obchůzku." Problém mi dělá slovo HAJNÝ. Je to v tomto případě pod. nebo příd. jméno?
Děkuji a přeji hezký zbytek dne.
Podle wiki je to zpodstatnělé přídavné jméno.
doplněno 18.09.13 17:56:stejně jako průvodčí, hovězí, vstupné...
doplněno 18.09.13 17:57: ve větě tedy zastává funkci podstatného jména, ale slovním druhem jde o přídavné jméno
a tak jsme se zase neshodli netvrdím že mám pravdu, vycházím jen z toho, co jsem našel
Hajný bez hajného = mladý bez mladého.Podstatná jména rodu mužského pán,hrad,les,muž,stroj,předseda,soudce se k hajnému nehodí...Podmět to je,to jo.Chybí tam hajný Horyna,nabo pan hajný.
doplněno 19.09.13 14:57:No, tak to mi ve škole neřekli, že je ještě vzor podstatného jména rodu mužského hajný!Kam jsem to chodil?!
viz. odkaz kapkanadeje
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.