Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pod. jméno nebo příd. jméno?

Od: katta* odpovědí: 11 změna:

Dobrá den,

za úkol máme určit mluv. kategorie u pod. a příd. jmen u této věty : "Když hajný objevil ve svém revíru škodu,okamžitě se vydal na obchůzku." Problém mi dělá slovo HAJNÝ. Je to v tomto případě pod. nebo příd. jméno?

Děkuji a přeji hezký zbytek dne.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zdravím. Podstatné jméno. Viz:

sklonovani.cz/...

katta*
18.09.13 18:00
hodnocení

Děkuji.

kristyn3*
hodnocení

2x

Ahoj, já bych řekla že je to podstatné jméno, hajný =myslivec tak že si myslím že je to podstané jméno. Pokud to neni chyták :D ale myslím že ne.

hodnocení

2x

Podle wiki je to zpodstatnělé přídavné jméno.

doplněno 18.09.13 17:56:

stejně jako průvodčí, hovězí, vstupné...

doplněno 18.09.13 17:57:

ve větě tedy zastává funkci podstatného jména, ale slovním druhem jde o přídavné jméno :)

doplněno 18.09.13 17:58:

a tak jsme se zase neshodli *smich* netvrdím že mám pravdu, vycházím jen z toho, co jsem našel :)

verony321*
hodnocení

0x

Je to jednoznačně podstatně jméno. Můžeš se na to i lehce zeptat: "Kdo co objevil ve svém revíru škodu? Hajný."

hodnocení

0x

Hajný, stejně jako třeba porybný, rotný a stejně tak z jiného soudku: podkoní, lesní, vedoucí, vrchní, průvodčí...jsou podstatná jména. Kdyby tam ve větě bylo třeba: Ostražitý hajný objevil škodu, pak by slovo ostražitý bylo přídavným jménem a hajný podstatným jménem. Jaga.

iz*
hodnocení

0x

Peravdu má Mikihans:

Jde o zpodstatnělé přídavné jméno.

doplněno 19.09.13 17:03:

Zpodstatnělé přídavné jméno se samozřejmě skloňuje jako přídavné jméno, možná jste chyběl (?)., Certe ...

hodnocení

0x

Hajný bez hajného = mladý bez mladého.Podstatná jména rodu mužského pán,hrad,les,muž,stroj,předseda,soudce se k hajnému nehodí...Podmět to je,to jo.Chybí tam hajný Horyna,nabo pan hajný.

doplněno 19.09.13 14:57:

No, tak to mi ve škole neřekli, že je ještě vzor podstatného jména rodu mužského hajný!Kam jsem to chodil?!

viz. odkaz kapkanadeje

ivetka*
hodnocení

0x

Podstatné jméno :)

jirinaa*
hodnocení

0x

V prvé řadě je to podmět . Zájmeno ten (hajný) nám pomáhá určit podstatné jméno.

jirinaa*
hodnocení

0x

Milí Katto, díky tobě jsem se dověděla následující: hajný je VZOR pro skloňování mužských podstatných jmen, která mají v 2.pádě č. jednotného koncovku - ého. Jeho zvláštností je, že se toto podstatné jméno skloňuje podle vzoru pro přídavná jména - mladý.

Tak, toto je správná odpověď !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]