Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
letos mám v plánu hlásit se na VŠ (začátek studia září 2014). Některé školy, kam chci podávat přihlášku (budu podávat asi 2-3) už na webu zveřejnily otvírané obory a informace k přijímacím zkouškám.
Je možnost, když budu mezi 30% nejlepšími v NZS (Matematika nebo Obecně studijní předpoklady) přijímají bez příjímacích zkoušek. Což je na jednu stranu fajn - člověk to může mít dávno za sebou a věnovat se jen přípravě na maturitu než ještě řešit přijímačky, které jsou víkend před maturitami. Dočetla jsem se však, že NZS jsou daleko těžší než TSP na MUNI (ma chci jít), navíc cena není úplně nejnižší (základ 425,-, přihláška na VŠ 400,-). Bohužel SCIO, které NZS pořádá nikde na webu nepíše, kolik se hlásilo lidí předešlých letech a kolik bylo třeba, aby byl člověk mezi 30% nejlepších. Dále je třeba uvažovat i cenu nějakých cvičných testů (která je taky poměrně vysoká). Avšak pokud to má smysl, klidně tyto peníze do vzdělání investuju.
Nemáte někdo třeba z minulých let výsledky, v komplexní (nejdražší) formě by to být mohlo?
Mám jít na NZS nebo se na to vykašlat, připravit se na TSP a příjímačky na další školy (snad nebudou ve stejný den)?
Dále mám volit matematiku nebo OSP? Matematiky mi příjde bližší i oboru odpovídající, navíc žádná škola ji nevyžaduje povinně. OSP jsou zase komplexnější, co se zanlostí týče, vyžadují je právnické a sociologické fakulty povinně, takže zájem může být vyšší a tím možná i nižší šance uspět (nebo třeba na prvním termínu může být méně dobře připravených)
Děkuji za rady.
Jinak ejstli si myslíte, že to řeším zbytečně brzo, tak první termín je 7.12. a to tu bude doby dup.
doplněno 15.09.13 10:16:Posouvám nahoru
Nepíšete, na jaké školy chcete podávat přihlášky a to je dost zásadní informace. Obecně rozhodně neplatí, že NSZ jsou daleko těžší než TSP. Každopádně i kdyby tomu tak bylo (jakože není), tak samotná obtížnost testu nehraje žádnou roli v případě, kdy je třeba vybrat určité procento nejlepších. V těžším testu získáte méně bodů, v lehčím více bodů, ale úplně stejně na tom budou i vaši konkurenti a vaše výsledná úspěšnost mezi ostatními bude plusmínus stejná.
V NSZ by nemělo hrát roli (alespoň to tvrdí Scio), jestli na termín přijdou připravenější nebo méně připravení uchazeči, anebo jestli na termín přijde více či méně lidí. Pomocí statistických metod se výsledek tzv. harmonizuje, aby byl srovnatelný napříč termíny. Prakticky se toho dosahuje pomocí několika opakujících se příkladů, které byly v testech v předchozím roce či více letech. Zjednodušeně řečeno: Pomocí úspěšnosti celé skupiny studentů v těchto úlohách v předchozím roce a v tomto roce se porovná, jak na tom příslušná skupina je.
Tyto opakující se úlohy jsou obvykle vybrány tak, že nejsou součástí prodávaných cvičných testů - jeden rok to ale Sciu nějak "ujelo"a byl z toho velký mediální skandál. Teď už si dávají větší pozor.
Abychom ale byli konkrétní, doporučil bych tenhle postup:
- Udělejte si jeden nebo dva testy na čas a zjistěte jak na tom jste. Klidně můžete použít i nějakou starší verzi od kamarádů, známých a podobně. Sehnat testy není až takový problém. Horší je to s percentily, ale když nám napíšete na info@aleph.cz, dokážeme vám zhruba říct, jakému percenitlu vaše výsledky odpovídají.
- Další postup závisí na výsledku, kterého dosáhnete. Každopádně nejlepší je sehnat si co nejvíc starých testů a pokusit se ještě zlepšit. Pokud se to povede a limit zvládnete s rezervou, vykašlete se na placené přípravné materiály, nestresujte se a běžte na první termín. Je velká šance, že to vyjde a budete mít klid. Pokud výsledek stačit nebude, můžete zkusit i placenou přípravu (tady si neodpustím reklamu na naše internetové kurzy - právě připravujeme aktualizovanou verzi kurzů pro letošní upravené testy OSP ).
- Pokud výsledek z OSP stačit nebude, nepodceňte TSP. Přestože OSP a TSP jsou ve svém principu podobné a v průměru spolu úspěšnost v obou testech souvisí, víme o dost lidech, kterým OSP nejde, zatímco v TSP jsou výborní.
- Pokud nepomůže ani placená příprava, nezoufejte. Na vysokých školách je v prvních ročnících (bohužel) více míst než kolik vás letos bude maturovat, takže někde se určitě "upíchnete".
Zdroj: prijimacky-nsz.cz/...
Ahoj,
není pravda, že NSZ jsou těžší než TSP. TSP mají o něco těžší úlohy, ale vzhledem k tomu, že jsou to testy pro celou univerzitu, stačí poměrně málo bodů na dost velký percentil. Pro příklad já měla jen 33 bodů ze 70 a měla jsem percentil 90%, který mi bez větších problémů stačil na právncikou fakultu a ta má největší požadavky co se týče percentilu, ostatní fakulty požadují pouze 60-80% (záleží na oboru).
A co se týče NSZ, stačí si na ně trochu trénovat. Testy nalezneš na uloz.to zdarma a je jich tam poměrně dost, já osobně bych určitě neinvestovala do různých kurzů, ani zkušebních testů. Jestli si nevíš rady, jestli OSP nebo matematika, nejprve si zkus nějaké testy a uvidíš. Ale obecně NSZ nejsou těžké, jsou to neustále stejné typy úloh a když se je naučíš řešit, nebudeš mít problém.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.