Nejste přihlášen/a.
Ahoj. Jsem docela zklamán. Nevím, jestli sám ze sebe nebo neschopností různých autorů vysvětlit problematiku. Prolezl jsem snad všechny odborné články na internetu a princip K. map jsem nepochopil odnikud. Když mi něco momentálně nejde (matika), obvykle do hodiny problém pochopím.Karnaughovy mapy jsem nepochopil ani za dva dny.
Dík za snahu pomoci.
Karnaughova mapa je jenom trochu zvláštní uspořádání číslic v desítkové soustavě do tabulky ve dvojkové soustavě. Tu znáš. Jednička je 0001, dvojka je 0010, trojka 0010, ... sedmička je 0111, osmička 1000, atd.
V Karnaughově mapě pro 16 čísel od 0 do 15 jsou podobně jako u křížovky, která má vodorovné řádky a svislé sloupečky také řádky a sloupečky, které patří nebo NEpatří do řádku nebo sloupečku. Nad dvěma sloupečky je čára, která říká, že to pod ní patří do bitu například A a to mimo ni do ní nepatří. Co tam patří je "jednička" a nepatří "nula".
Tak najdeš čtvereček, který nepatří ani do á, ani do bé, ani do cé, ani do dé, je to tedy 0, 0, 0, 0, v desítkové soustavě nula.
Nebo najdeš čtvereček, který patří do á, i do bé i do cé a taky do dé, je to 1, 1, 1, 1, což je v desítkové soustavě číslo 15.
A tak si uděláš celou tabulku čestnáci políček od 0 do 15. A do těchto políček si pak napíšeš proměné, které jim patří. Ale to už je další kapitola.
Víc najdeš v googlu pod klíčovým slovem Karnaughova mapa nebo Karnaugh map.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.