Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Karnaughovy mapy

Od: zvidavy* odpovědí: 4 změna:

Ahoj. Jsem docela zklamán. Nevím, jestli sám ze sebe nebo neschopností různých autorů vysvětlit problematiku. Prolezl jsem snad všechny odborné články na internetu a princip K. map jsem nepochopil odnikud. Když mi něco momentálně nejde (matika), obvykle do hodiny problém pochopím.Karnaughovy mapy jsem nepochopil ani za dva dny.

Dík za snahu pomoci.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pavelv*
hodnocení

0x

To je na delší vysvětlování písemně, co přesně z toho jsi nepobral? Vytvořit mapu umíš?

host*
hodnocení

0x

Karnaughova mapa je jenom trochu zvláštní uspořádání číslic v desítkové soustavě do tabulky ve dvojkové soustavě. Tu znáš. Jednička je 0001, dvojka je 0010, trojka 0010, ... sedmička je 0111, osmička 1000, atd.

V Karnaughově mapě pro 16 čísel od 0 do 15 jsou podobně jako u křížovky, která má vodorovné řádky a svislé sloupečky také řádky a sloupečky, které patří nebo NEpatří do řádku nebo sloupečku. Nad dvěma sloupečky je čára, která říká, že to pod ní patří do bitu například A a to mimo ni do ní nepatří. Co tam patří je "jednička" a nepatří "nula".

Tak najdeš čtvereček, který nepatří ani do á, ani do bé, ani do cé, ani do dé, je to tedy 0, 0, 0, 0, v desítkové soustavě nula.

Nebo najdeš čtvereček, který patří do á, i do bé i do cé a taky do dé, je to 1, 1, 1, 1, což je v desítkové soustavě číslo 15.

A tak si uděláš celou tabulku čestnáci políček od 0 do 15. A do těchto políček si pak napíšeš proměné, které jim patří. Ale to už je další kapitola.

Víc najdeš v googlu pod klíčovým slovem Karnaughova mapa nebo Karnaugh map.

host*

oprava: trojka 0011, čtyřka 0100, ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]