Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příklad a vzorce

Od: martyn odpovědí: 10 změna:

Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat jaký je vzorec nebo název pro Os(HAs04)4 , hydrogenuhličitan chromitý a jak se ty vzorce určují, potřeboval bych nějak fígl jak na to.

A ješte tady příklady : Porovnejte obsah uhlíku oxidu uhelnatého a uhličitého.

Kolika procentní roztok vznikne smícháním 15 g NaCl s 85 g H2O.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

praivo*
hodnocení

0x

K třetímu příkladu:

100% = [celková hmotnost namíchaného roztoku = součet hmotností všech složek]...15 + 85 g = 100 :) g
Koncentrace = [hmotnost dané látky]/[hmotnost roztoku] = 15 ÷ 100 = 15 %

mrkva
hodnocení

0x

1.

tetrakis(hydrogentetraoxoarzeničnan) osmičelý

Cr(HCO3)3

určují se pomocí oxidačních čísel, btw a existují vůbec tyto hydrogensoli? ale o to tu asi nejde

2. když porovnat, tak porovnat - %uhlíku je víc v oxidu uhelnatém, to je jasné i bez výpočtu, ne?

(ale záleží jak se too vezme, třeba v 1 litru plynných CO a v 1 litru CO2 za stejných a neextrémních p aT je stejná hmotnost uhlíku:)

martyn
hodnocení

Potřeboval bych poradit ten výpočet u toho Porovnejte ... a co který písmenko znamená v tom vzorci w(s) = m(s)/m vyjde mi to 0,428 a nevim v jaký jednotce, v gramech je to dobře?

mrkva

w(s) je hmotnostní zlomek nějakého s (složky) ve směsi, m(s) je hmotnost tej složky s a m je hmotnost celé směsi.

Hmotnostní zlomek je bezrozměrné číslo, čili žádná jednotka. Vynásobíš-li stovkou, tak to máš v procentech.

Pokud počítás w z chemického vzorce, tak dosazuješ relativní Mr nebo molární hmotnosti M

To 0,428 je hm zlomek uhlíku v oxidu uhelnatém neboli 42,8% .

emefej*
hodnocení

0x

V zadání je "Porovnejte obsah uhlíku oxidu uhelnatého a uhličitého." V tom případě nemusíš přece nic počítat, koukni na vzorce a zjistíš, kde je toho uhlíku víc. Pokud by v zadání bylo "Určete obsah uhlíku v oxidu uhelnatém a uhličitém" tak se to musí spočítat, jde to velice jednoduše přes molární hmotnost (spočítej molární hmotnost CO a CO2 a vypočti jaký podíl připadá na uhlík).

martyn
hodnocení

Já to bez vzorce nějak nechápu jak to mám uričt , jak když kouknu na vzorce tak nic nezjistim , ledak to že podle mě je toho uhlíku víc v CO2

emefej*

V CO připadá na 1 atom uhlíku 1 atom kyslíku. V CO2 připadají na 1 atom uhlíku 2 atomy kyslíku. V CO2 je tedy nižší obsah uhlíku než v CO. Jednodušeji to již nejde.

dedkoid*
hodnocení

0x

Já vám nevim. *nevi* Nestálo by za to vzít nějakou učebnici chemie?

cs.wikipedia.org/...

martyn
hodnocení

Kolika procentní roztok vznikne smícháním 15 g NaCl s 85 g H2O.

Potřeboval bych poradit s výsledkem kolik to vyjde - jednou mi to vyjde 45% a po druhé 85% , který je dobře?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]