Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer.
Narazil jsem na jeden pro mě pravopisný problém. Je to psaní města Chrudim. Dle mého názoru se skloňuje podle vzoru žena.
Čili:
1. Bydlím v Chrudimě( v ženě)
2.Jedu do Chrudimy ( do ženy)
3.Naložím tě v Chrudimě ( v ženě)
4.Vysadím tě v Chrudimě na náměstí (v ženě)
Je to tak správně? Při běžném hovoru ale stále používán v Chrudimy to Chrudimě mi zní divně.
Díky.
P.S. prosím bez komentářů jestli je to špatně a nebo že to mám vědět!
Čeština je plná pravidel a výjimek z nich.
prirucka.ujc.cas.cz/...
Stejně se skloňuje třeba Kouřim, z toho měla velká část spolužactva ohromnou radost. Nekonečná puberta. ![]()
To mě třeba více trámí poženšťování dříve mužských názvů měst. Historicky byl například ten Olomouc, nyní se razí ta Olomouc.
Chrudim je jasná - kost! Jedu do Chrudimi...stejně jako Jedu do Čáslavi...Spíš se chci zeptat na něco, jako s tou Olomoucí. Je TA Přelouč? nebo TEN Přelouč? Je TEN Bohdaneč, nebo TA Bohdaneč?
S Olomoucí je to tak, že úředníci v jazykovědném ústavu v Praze rozhodli, že to bude ta Olomouc. Ale staři Hanáce pořád jezdijó do teho Olomóca... vox populi, vox Dei.
doplněno 10.09.13 08:18:Ta Babice nebo ty Babice? Ta Konice nebo ty Konice? Buh suď.
No, "úředníci rozhodli", to je hodně zjednodušené. ÚJČ si jen tak nevymýšlí, spíše sleduje vývoj živého jazyka a snaží se kodifikovat jeho proměny. Velmi zjednodušeně tedy "rozhodli". ale uvedu docela zajímavé odkazy:
a našlo by se toho víc. Já nic nehodotím (na to nejsem fundovaný), pouze předkládám doplňující informace, které jsem si našel na intrnetu.
doplněno 10.09.13 12:56:nehodotím = nehodnotím
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.