Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Je mi 17 a již hodně přemýšlím o tom, co bych chtěla v budoucnu dělat. Studuji na gymnáziu angličtinu a španělštinu a hrozně dlouho mě lákalo studovat mezinárodní vztahy. Byla jsem si celkem jistá, že vím, co chci jenže teď, když už o tom mám přemýšlet více mně to nepřijde jako dobrý nápad. Sice by mě to bavilo, ale co potom? Vystuduji školu mezinárodních vztahů a co pak? Kde se uplatním? Co bych mohla dělat? No a jak tak chodím do školy, začíná mě lákat profese učitelky na gymplu- malé děti moc nemusím, ale učit velké by mě bavilo. Myslím, že na to mám i vlohy, protože ráda něco druhým vysvětluju. A ano, je mi jasné, že to nebude jen samý med, ale přijde mi, že to není práce, kde máte tolik stresu jako když podnikáte nebo já nevím co. JENŽE.. Jde o to, že jsem si vždy myslela, že mám na něco víc, než jen být učitelkou. Nejsem hloupá, naopak, ale hrozně se bojím toho uplatnění v mezinárodních vztazích. Taky se bojím, že kdybych přece jen šla na učitelku, tak mě to neuživí.. Taky mě napadla možnost jít studovat nějakou tu školu, která je potřeba pro učitelství a u učitelství si dodělat tu školu mezinárodních vztahů a kdybych si našla práci v tomhle odvětví, prostě bych se učení vzdala, případně se k němu vrátila já nevím v důchodu. Prosím poraďte mi..
Ty považuješ učitelství za něco podřadného? Kdo Ti celou dobu vtloukal vědomosti do hlavy? Nebo to ses naučila úplně všechno sama? Dokázala bys vůbec být takovou dobrou učitelkou? Na učitelství se nehlas! Styděla by ses za to povolání a nebyla bys dobrá učitelka. Děcka si zaslouží učitelku, která to dělá ráda.
Jestli si myslíš, že VŠ mezinárodních vztahů je něco víc, než pajdák, tak ji jdi studovat. Píšeš, že nejsi hloupá, ale já si myslím, že ano.
Rozhodně to nepovažuji za nic podřadného, to jsem asi špatně napsala, protože tak jsem to vůbec nemyslela. Já jen, že jsem vždy chtěla pracovat na nějaké vzrušující a neobvyklé pozici, cestovat a podobně. (samozřejmě nadsazeno!) A navíc spousta lidí mi říkalo, že na pajdák chodily holky, které prostě nevěděly kam jít a učitelství jim nevadilo. Samozřejmě, že existuje spousta kvalitních pedagogů, pár mě jich učilo, ale na naší škole převládají buď přestárlí cholerici, nebo profesorky, které jsou jednu hodinu před žákem, podle úrovně jejich znalostí. A ne, neházím všechny do jednoho pytle, vím, že být dobrý pedagog není jednoduché, ale když se podívám na některé profesorky, nedokážu někdy uvěřit vlastním očím. (Jednou mi profesorka tvrdila, že Praha nemůže být největším městem ČR, protože je to kraj) Rozhodně se nestydím za to POVOLÁNÍ, proč bych ho asi chtěla vykonávat? Pár mých profesorů patří k mým vzorům a já vím, že kdybych se držela jejich metod, kdyby mi byli inspirací, byla bych dobrá učitelka. Přesto děkuji za Váš, i když poněkud útočný názor.
Zdravím,
S výběrem školy neporadím, jen názor manžela dnes již bývalé učitelky cizích jazyků.
Manželka 8 let učitelky angličtiny a němčiny, vystudovaná managmentem cestovního ruchu, rok v Anglii, Německu, Cambridge certifikát a za plat 16 300,- čistého. Chodila domů vystresovaná. Studenti nejeví zájem o studium. Nařízení, že žádný žák nesmí z důvodu financí propadnout, aby neodešel na jinou školu je zcela frustrující...
Týden pracuje na zahraničním obchodě za 29 000,- bez stresu a nyní prodává svůj um, který kdysi pracně nastudovala.
Učitelství vůbec nedoporučuji, protože to na obživu není, jen narážky , že mají samé volno apod., tak si to vážení za ty peníze s tímto vzděláním běžte dělat sami...
Děkuji za názor. Právě ten zahraniční obchod by mě bavil. Smím se zeptat, co paní manželka dělá? Prosím neberte to osobně a taky nechci vyzvídat, či vědět nějaké podrobnosti, ale já vím, co obsahuje to studium, ale ta práce? Prostě si nedokážu představit, co se na takových pozicích dělá.. Příjdu do práce a co? Když se řekne kuchař, všichní ví, co ten asi dělá. :D Děkuju mockrát, snad můj dotaz nebudete považovat za moc všetečný.
Vzhledem k tomu, že má za sebou první týden, tak sama neví jak se bude dále tato práce rozvíjet. Každopádně byl její sen pracovat s jazyky na profesionální úrovni, což nyní dostala. Celá z toho září i když nové zaměstnání je VŽDY ze začátku ideální, až časem začnou vyvstávat negativa...
Jinak dosavadní činnost je zpracovávání objednávek, dodacích listu, překlady smluv, vytváření prezentací výrobků výrobního portfolia daného podniku. To vše samozřejmě v angličtině, nebo němčině dle konkrétního zákazníka. Později po nastudování technických náležitostí cestování k obchodním zástupcům dané země, telefonické zajišťování apod.
Uživit se tím dá, samozřejmě musí člověk ztratit iluze o dovolené na Ibize a o nejnovějším Mercedesu. Jinak je to práce jako každá jiná, s průměrným až lepším platovým ohodnocením. Nástupní plat 20 000,- nepovažuji za živoření, alespoň zatím.
A co se blbých keců týče, to se naučíte ignorovat. Normální člověk takové hlouposti nekecá a s hlupáky se stýkat nemusím.
Je pravda, že na základních a středních školách to zřejmě chodí jinak, než v mateřinkách, kde se pohybuji já. Většina učitelek MŠ je na plný úvazek, do školek přišly silné ročníky a je příliš dětí... a naštěstí to zatím (klepu) funguje tak, že ve školce nemá učitel bez pejdáku co dělat (bohužel se spíše přihlíží k titulu bez praxe, než k několikaleté praxi bez titulu).
Tož zatím jsem iluzí plná, pravda, na střední ani na druhý stupeň základky bych učit nešla. Jsem spokojená u škvrňat.
Nechci Vám brát iluze, ale manželka taky zaměstnání učitelky donedávna hájila snad ze všech stran. Prakticky bych Vaše řádky považoval za její slova, ale vystudovat vysokou školu, pedagogické minimum, každý rok školení k maturitám, nedej bože když máte ve třídě dítě s poruchou učení-další školení, individuální přístup apod.a pak Vám na konci šk. roku dají výpověď s tím, že se v září můžete vrátit, pokud se přihlásí dost dětí, tak děkuji. Takto si roli učitele tedy vůbec nepředstavuji. A nástupní plat 20 000,- dostanete pouze za předpokladu, že máte to štěstí a budete mít plný úvazek...V opačném případě je to bída. Už nyní učí kdo může. Učitelé bez atestace. Podle toho taky úroveň dnešních absolventu vypadá. Samozřejmě né všude a né všichni takto učí. Moje žena byla profesionál a moc jí nyní přeji ať je v novém zaměstnání šťastná...
Pridam svuj pohled.
Mlada ucitelka hned po skole, plna elanu a zapalu ucit stredoskolaky cestinu, prakticky pouze o par let starsi nez jeji zaci. Vzala to za kamaradsky konec, kytara, zabava, uvolneny pristup k zakum...
Ale vite co. Plna trida kluku, pubertaku tohle neoceni.
Uz po jedne z prvnich hodin mlada ucitelka utekla s brekem ze tridy, po mesi byla zrala na prasky a po pul roce skoncila ve skole a u psychiatra.
Tohle je extrem (a skutecne se to stalo), ale jde o to, ze ucit pubertaky neni zadny med.
Na to clovek musi mit nervy, mozna hrosi kuzi a hlavne autoritu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.