Nejste přihlášen/a.
Ahoj. Jak mám vypočítat jestli je trojuhelník pravouhlý? Když mám strany 10 m, 24 m, 26 m a u dalšího 7 cm, 8 cm, 11 cm.. Nechci výsledek, jen postup. Děkuju.
Pro pravoúhlý trojúhelník platí rovnost a² + b² = c² (Pythagorova věta), a co je důležité, platí to i naopak: trojúhelník, jehož strany vyhovují uvedené rovnosti, je pravoúhlý (a strana c je přepona).
Ano .To vím ,že přes pythagorovku , ale když dosadím ,tak mi vyjde jedno číslo. jak to mám tedy poznat?
Rovnice má dvě strany. A tady je to v podstatě jako když děláš zkoušku. Levá strana se musí rovnat pravé. Takže když dosadíš a levá strana se rovná pravé, tak je to správně a to znamená, že Pythagorova věta platí a trojúhelník je pravoúhlý. V opačném případě není.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.