Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na iniciálové zkratky?

Od: slamlu* odpovědí: 4 změna:

Zdravím lidi :), tvoření iniciálových zkratek ovládám, jen by mě zajímalo (asi nepodstatná věc)... jak je to se psaním velkých písmen záčátečního písmene u třeba "Hluboká nad Vltavou"... je to HNV nebo HnV?.. zkrátka kde není předložka v přímém názvu, je to jasný. Ale když tam ta předložka je a nedá se vypustit, tudíš musí být uvedena ve zkratce, jestli se píše s malým nebo velkým písmenem. (Podle mě... je to slovo, tak by měla být psaná velkým písmenem...ale nevím) Díky, draci a dračice :)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, zdá se, že je to "věda". Podívejte se viz odkaz. V tomto konkrétním příkladu bych psal HnV. Je to hezčí a snad správně. Zdravím!

m.prirucka.ujc.cas.cz/...

doplněno 05.09.13 12:55:

Ještě citace: "Podle školního vydání PČP se může zdát, že jediný uznávaný typ iniciálových zkratek je ze samých velkých písmen. To je však v praxi těžké dodržovat, zejména je-li ohrožena jednoznačnost."

slamlu*
hodnocení

Dobrý den, taky se mi více líbí "HnV" a cokoliv kde byl jednoznačný název bez možnosti ubrání předložky...vždy jsem to psal s malým začátečním. Nevím jak jsem se k tomu už vůbec dostal, že nad tím přemýšlím :D... nicméně, to co jste doplnil pod čarou jasně říká, že všechna počáteční písmena slov mají být velká..a v tomto odkazu od Vás jsem taky hledal, ale toto tam není právě. No nic, nebudu to řešit a psát jak se to líbí mě ... tedy HnV, ÚnL atd., pěkný zbytek dne, mějte se :)

hodnocení

0x

Kdyby sem Ben nedal ten odkaz, tak bez velkého rozmýšlení doporučím HnV. Odjakživa jsem zvyklá psát podobné zkratky pro názvy některých měst v okolí.

Odkaz mě opravdu zviklal a donutil k dalším úvahám. Je vůbec vhodné tvořit iniciálové zkratky u zeměpisných názvů? Proč nejsou v pravidlech? Jde o opomenutí, nebo záměr?

Nemám problém napsat, že jsem občanka ČR, absolventka FF. Večer si vyberu program na ČT1. Tohle všechno běžně známe z úředních i neúředních textů. Ale neumím si představit, že bych do úředního textu napsala, že jsem studovala třeba v HK (Hradec Králové). Také jsem v úředních textech nikdy něco podobného nenašla. A prošlo mi jich rukama mnoho. HK i poptávané HnV si umím představit jen v soukromém v dopisu nebo SMS a případně v osobních poznámkách. I v pracovních poznámkách určených kolegům, ale opravdu jen pracovních - nepůjdou nikam ven.

Jinak v televizní soutěži Kvíz (tuším, že se to tak jmenuje), byla v otázkách i některá okolní města a byla skryta pod písmeny např. AbC, DeFg... A soukromě tomu jednomu stejně většinou neříkáme HiJ, ale Šakalov...

slamlu*
hodnocení

Přesně tak, nikde se to neobjevuje...v žádných dopisech atd. (pokud se tedy nejedná o oficiální zkratku, co by měla být všem známá). Šlo jen o čistě věc, co mě zajímala :)...za reagování na zprávu děkuji, hezký den

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]