Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Musím splnit povinně volitelné předměty na VŠ?

Od: tazatel1 odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

Brzy nastupuji do prváku na VŠ a chtěl jsem se zeptat, zda je pro úspěšné dokončení studia nutné získat stanovený počet kreditů ze VŠECH zvolených povinně volitelných předmětů, nebo stačí splnit ty povinné a zároveň získat požadovaný minimální počet kreditů pro dané bakalářské studium (za tři roky 180)?

Jako jestli, když například nedostanu zápočet z tělocviku, který je asi za jeden kredit a patří mezi povinně volitelné předměty (je ale ve zvláštní kategorii mimo ostatní povinně volitelné předměty, takže jsem si ho de-facto zapsat musel), ale z ostatních předmětů dám dohromady aspoň těch 60 za každý rok, tak jestli mi to projde, nebo kvůli tomu nedokončím VŠ?

Děkuji za informace...

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tlapka*
hodnocení

0x

Ahoj, tohle se liší škola od školy a fakulta od fakulty. Já mám např. dáno, že musím mít 12 kreditů za povinně volitelné z jednoho oboru i z druhého oboru. Když nějaký předmět neudělám, můžu si vzít jiný povinně volitelný a k tomu nesplněnému se vrátit, ale i neopakovat ho. Je tam ale podmínka, že takto nesplněných může být max. 6 za celé bc studium. Beru si třeba 5 povinně volitelných předmětů na semestr, když mi sedí do rozvrhu.

Oproti tomu přítel na jiné univerzitě si vybírá snad jen jeden volitelný předmět + jazyk na semestr a splnit ho musí. Když ne, opakuje ho další rok, jako by byl povinný. Když si ho zvolil, je povinný ho splnit. :)

martinaa*
hodnocení

0x

Co se povinně volitelných předmětů týče, ještě loni se vybíral pouze jeden za nabízených. Netuším, jak konkrétně to máte na škole Vy, kontaktujte své studijní oddělení, které Vám to řekne naproto přesně.

A ano, pokud nedostanete zápočet z tělocviku, další rok jej tedy musíte opakovat, a pokud ani tehdy zápočet nedostanete, bere to škola jako nesplněný předmět, takže lítačka. I takoví u nás byli, co opakovali.

luke237
hodnocení

0x

Ano, musis absolvovat minimalni pocet povinne volitelnych predmetu v kazdem bloku povinne volitelnych predmetu. Jestli telocvik sam o sobe tvori jeden blok, tak ho musis splnit. Vice a presnejsi informace se k tomu dozvis ve Studijnim radu vasi fakulty (nebo univerzity, pokud ma univerzita celounivezitni studijni rad misto studijniho radu pro kazdou fakultu). Najdi si na to webovych strankach svoji fakulty.

Vyber si takovy sport, ktery je ti nejblizsi a ktery si myslis, ze dokazes v pohode zvladnout. Nektere skoly nabizeji opravdu pohodove sporty - posilovani (ucitel vas bere do posilovny, tam vas neco rekne o spravnem posilovani a vyzive a pak si zkousite par stroju a takhle to jde cely semestr), uvod do nejakeho bojoveho sportu, cyklisticky tydenni pobyt v lete, lyzarsky zajezd v zime, ... musis se podivat, co nabizi katedra telesne vychovy vasi fakulty. Jako prvak asi nebudes mit jeste ty znalosti obehat si zapsani jineho kurzu telocviku z jine fakulty.

Nemeli jste nejake rozrazovaci testy nebo prihlasky, kam jste psali, jaky druh sportu chcete delat?

Telocvik je snad jen 1 rok, jestli si pamatuji dobre. To das. Ucitele chapou, ze prvotnim duvodem, proc jsi na VS neni jejich telocvik, ale ten obor, takze pokud to vylozene neflakas a nedelas problem a jenom ti to nejde nebo jsi naproste pohybove drevo, ale snazis se s tim neco delat a neco si z tech hodin treba i odnest, tak ti ten zapocet podepisou.

tazatel1
hodnocení

Rozřazovací testy teprve budeme dělat, takže ještě nevím, jaký sport si vyberu (a jestli výběr vůbec bude na mně) a hlavně nevím, jaké jsou pro ten který sport rozvrhové akce. Hodlám si vybrat takový, který mi bude nejlépe sedět do rozvrhu, což bude ale problém.

Mně totiž nejde ani tak o to, že bych tělocvik nedal. Ano, je pravda, že jsem byl na sport vždycky těžký lempl, se zdravím a fyzickou kondicí jsem na tom byl vždycky dost podprůměrně (astma, alergie, celková neduživost jako daň za to, že v ostatních předmětech jsem naopak vynikal), a to jak mezi spolužáky na základce, tak na výběrovém gymplu (kde teoreticky měli být mě podobní, přesto jsem byl větší nemehlo, než většina ostatních a ti, co na tom byli hůř, měli předmět zpravidla omluvený od doktora). Navíc jsem nikdy neměl rád kolektivní hry (na základce vždycky příležitost samozvaných borců třídy k šikanování fyzicky slabších) a vždy jsem byl vybírán jako poslední do týmu, jako brankář a tak dále... abych to zkrátil, byl jsem na tom vždycky už dost blbě na to, aby pro mě tělocvik představoval noční můru, ale ještě dost dobře na to, abych doktory nebyl uznán za neschopného cvičit. Tak tolik můj vztah ke sportu.

Ale ano, je pravda, že učitelům na výkonech prý skoro nezáleží. Záleží jim víc na docházce. Ovšem to je právě problém. Jde mi totiž hlavně o to, že bych měl z organizačních důvodů pravděpodobně problém na ten tělocvik vůbec chodit. Dojíždím totiž do školy z relativně velké vzdálenosti. Abych si polepšil oproti dojíždění na střední (tam se mi spolužáci divili, proč nejsem na intru) a ušetřil čas i peníze, využil jsem možnosti uspořádat si rozvrh poměrně volně a všechny přednášky i cvičení jsem smrsknul do pouhých tří dnů v týdnu. Pokud bych ale ještě čtvrtý den měl jezdit do školy jenom kvůli tělocviku, už bych oproti střední moc neušetřil, takže by moje pracné organizování rozvrhu pro tento rok pozbylo smyslu.

Asi nezbývá, než doufat, že se mi ten tělocvik podaří ještě nějak vtlačit mezi ostatní předměty do těch tří dnů. Ledaže bych zkusil simulovat u doktora nějakou vážnou nemoc, aby mě z toho tělocviku taky omluvil, ale to by asi nevyšlo...

---

Jinak se přiznám, že ještě je zde důvod sociální. Jak na ZŠ, tak na gymplu jsem se setkal s tím, že špatné výkony v tělocviku znamenaly vždycky jisté znemožnění před spolužáky. Ne, že bych neměl kamarády, to zas ne, ale pro většinu lidí se takto člověk snadno stane směšným. Ostatní si na něm zvednou sebevědomí, automaticky jej pokládají za slabého a to mu moc nepřidá na tom, aby ho ostatní brali vážně (a bohužel ani na tom, aby si ho nevšímali). Takže na ZŠ jsem byl otloukánek, na SŠ už sice nikdo nikoho nemlátil, ale pořád jsem byl poněkud kašpar. Na VŠ bych se tomu konečně rád vyhnul. Ale díky tělocviku asi zase smůla...

luke237

Nechapu, co maji lide s tim smrsknout skolu do 3 dnu. Co budes delat ty dalsi 2 dny?

Kvuli tve fyzicce asi ty rozrazovaci testy neudelas dobre a tak nebudes mit prednostni pravo na zapis do tech nejzadanejsich kurzu nebo casu. Pomalu se pripravuj na vyber toho, co lidi asi chtit nebudou.

Nekdy lze kazdotydenni telocvik nahradit tydennim sportovnim pobytem v lete nebo v zime (psal jsem o cyklovylete nebo lyzarskem pobytu). Podivej se, co v tomto smeru nabizi vase katedra telesne vychovy a co na to rika studijni plan.

Sance je, ze na telocvik budes chodit s lidmi, se kterymi se bezne ve skole nepotkas. Zvlaste jestli je to nejaka velka skola s mnoha prvaky, kteri si vsichni vybiraji ze stejnych kurzu telocviku.

tazatel1
hodnocení

"Co budes delat ty dalsi 2 dny?"

Věnovat se samostudiu, koníčkům, nebo třeba zlepšování té fyzičky, ovšem svým tempem a v místě bydliště... zkrátka to, co bych při plném pětidenním režimu dokonale vyprokrastinoval, jako na střední...

luke237
Myslim, ze budes prekvapen, jak MALO toho v ty dny volna udelas a jak relativne MALO si toho odneses z tech 3 dnu, protoze to bude jeden dlouhy nekoncici zatah do sedmi rano do sesti vecer.
tazatel1
hodnocení

Ano, tak to lidé asi většinou mívají. Ale já nejsem "lidé". Jednak jsem noční tvor a nesnesu ranní vstávání, jednak mě dojíždění dost vyčerpává. O volné dny proto bývám produktivní, zatímco když přijedu ze školy, jsem nevyspalý a vyčerpaný z cesty, takže pak už ten den většinou neudělám smysluplného nic, snad mimo opravdu nejnutnějších (a hlavně nejnaléhavějších) povinností. Kdybych to měl dělat jako jsem to musel dělat na střední, tak by to bylo 5 dní v týdnu od pěti ráno (počínaje vstáváním) do pěti odpoledne (konče příchodem domů). Fakt mi netvrďte, že je to lepší než 3 dny v týdnu od sedmi ráno do sedmi odpoledne. Navíc pokud mi cesta tam i zpátky i s čekáním na příjezd dopravního prostředku trvá dohromady dvě hodiny denně, tak to máme při 5denním režimu cca 10 hodin týdně promrhaných jen čuměním z okna. Takto ušetřím objektivně 4 hodiny týdně času jen na dojídění. Cením si svého času. A v drnčícím přeplněném vlaku se mi moc dobře nestuduje. Věřím, že to konečně chápete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]