Nejste přihlášen/a.
Postup při řešení sin 15 °/ 3... Má to vyjít 11,59 ale mě to stále nevychází..
Tedy, jde o sin 15°, a výsledek vydělený třemi, nebo o sin 5°?
V tom prvním případě bych použil vzorec pro sinus polovičního úhlu (bez odmocnin to je
2*sin² 15° = 1 _ cos 30°
nedosazoval jsem, takže nevím, kolik vyjde tohle.
doplněno 01.09.13 13:06:Teď jsem se ovšem podíval na očekávaný výsledek a ten je nasmyslný v každém případě. Leda byste se odvolávali na výrok, tradovaný jako výrok nějakého lampasáka, že za druhé světové války sovětští dělostřelci pokžívali kosínus až 3,5 a siovětská děla to vydržela. Takže prosím nejprve skontrolujte svůj zdroj.
Tohůe je jiná. Podle toho, co se píše v příkladě, by 11,59 měla být převrácená hodnota toho sinu 15 stupňů, děleného třemi.
Jinak si myslím, že po vás nikdo nechce, abyste sin 15° spočítala, takové příkladu počítají s použitím tabule. V tabulkách (nebo na kalkulačce) najdete sin 15° = 0,592, když to vydělíte třemi a uděláte převrácenou hodnotu, dostanete (po zaokrouhlení) těch 11,59.
Nicméně, pokud chcete tu hodnotu sin 15° = 0,592 spočítat sama, jde to; můžete použít výše uvedený vztah
2*sin² 15° = 1 _ cos 30°
s tím, že cos 30° znáte. (Doufám, že ho znáte, pokud ne, někde si ho najdete.)
doplněno 01.09.13 14:02:Oprava překlepů"
Tohle je jiná. Podle toho, co se píše v příkladě, by 11,59 měla být převrácená hodnota toho sinu 15 stupňů, děleného třemi.
Jinak si myslím, že po vás nikdo nechce, abyste sin 15° spočítala, takové příkladu počítají s použitím tabulek. V tabulkách (nebo na kalkulačce) najdete sin 15° = 0,592, když to vydělíte třemi a uděláte převrácenou hodnotu, dostanete (po zaokrouhlení) těch 11,59.
Nicméně, pokud chcete hodnotu sin 15° = 0,592 spočítat sama, jde to; můžete použít výše uvedený vztah
2*sin² 15° = 1 _ cos 30°
s tím, že cos 30° znáte. (Doufám, že ho znáte, pokud ne, někde si ho najdete.)
Omlouvám se. Mně taky, a taky jsem s tím počítal, ale špatně jsem tu mezihodnotu z kalkulačky opsal. Takže ještě jedna oprava:
V tabulkách (nebo na kalkulačce) najdete sin 15° = 0,259 (respektive 0,2588), když to vydělíte třemi a uděláte převrácenou hodnotu, dostanete (po zaokrouhlení) těch 11,59.
a ještě proč se tam musí dělat ta převrácena hodnota..mě by to samotnou nenapadlo a myslela bych si, že výsledek už je 0,0863 ješte než udělám převrácenou hodnotu..
To vás nemá co napadat, to máte opsat ze zadání. V zadání, respektive v jeho řešení, máte napsáno
sin β = v/|BC|. po dosazení za v = 2 a |BC| = 11,59 máte sin β = 3/11,59. tedy (sin &beta/3 = 1/11,59, čili a to je ta převrácená hodnota)
3/(sin &beta 11,59.
Jak prosté, milý Watsone.
No tak já nejsu matematický génius :D , takže mě napadá cokoliv..ale děkuju, teď už to vím
To je dobře, že už to víte, ale pro jistotu si zopakujte práci se zlomky a převádění z jedné strany rovnice na druhou. Omlouvám se, jestli se Vám má odpověď třeba zdála příliš ostrá. Doufám, že ne, ale ono tohle jsou opravdu elementy a pokud je neovládáte, dost těžko můžete pracovat s trigonometrickými úlohami. Víte třeba, co je sinus? Myslím, že ano, leč stručně: sinus je poměr protilehlé ku přeponě. A jak vypočtete protilehlou stranu, znáte-li přeponu, a jak zase přeponu ze znalosti protilehlé odvěsny? To jsou právě ty elementy.
doplněno 01.09.13 18:14:Obávám se, že si nerozumíme.
Problém byl v tom, že jsem nevěděla, že hodnota má být převrácená..jinak znám poměry v pravoúhlém trojuhelníku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.