Nejste přihlášen/a.
Na to nedá moc dobře odpovědět. Všechno je logické, tak jako základní účetní operace, viz tvůj příklad pokladna, odběratelé. Asi nejlepší je umět účtové třídy a skupiny nazpaměť a hlavně logicky uvažovat. Uvědomit si, co pohledávka, závazek, náklad, výnos, atd.
Možná by bylo lepší uvést nějaké konkrétní účetní operace, co konkrétně není k nepochopení..
Tak takové ty základní ty jednoduché chápu např. z bank. účtu nebo z pokladny k dodavateli nebo odběratel zaplatit apod., spíše mi dělají potíže ty více složité...například u interních dokladů.
Dělají mi potíže jako zálohy, akcie, společníci, zisk a je toho mnohem více...
udám příklad: Přiznání podílu na zisku - VÚD 431 / 364
Vůbec nevím jak jako logicky jsme na to přišly, že to budou ty dva účty.
To je těžké, já vše pochopila v praxi. Teoreticky (ve škole) jsem byla v účetnictví ztracená.
Pokusím se odpovědět alespoň na Váš konkrétní příklad Přiznání podílu na zisku 431/364.
Účet 431 (HV ve schvalovacím řízení) je pasivní účet, tedy konečný zůstatek na D.
Pokud společníci svolají valnou hromadu a rozhodnou o rozdělení zisku (to už jsme v ekonomice), v účetnictví se to promítne vytvořením předpisu (VÚD) - snížíte zůstatek na ú. 431 - zápisem na MD - a protiúčet na D bude 364 - závazek za společníkem.
Oba dva tyto účtu jsou pasivní, pasiva se v tuto chvíli v podstatě nepohnou - "umaže" se zůstatek na 431, ale "vyskočí" závazek za společníkem 364.
Jakmile bude společníkům zisk vyplacen, zúčtuje se 364/221. Účet 364 se tedy srovná, sníží se aktiva (221 na D) a sníží se i pasiva (364 na MD).
Nevím, zda Vám to pomůže, účetnictví musíte pochopit jako celek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.