Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se orientovat ve vzorovém účetním rozvrhu

Od: mauti odpovědí: 4 změna:
Ahoj potřebovala bych pomoci.Studuji obchodní akademii, jediný předmět který mi dělá potíže je účetnictví. Při písemkách máme vzorový účtový rozvrh pro podnikatele, ale já prostě nechapu jak zjistím ten účet který potřebuju. Vím třeba jaký je pasivní, jaký je aktivní...ale nechapu jak mám zjistit jaký zrovna mám použít...Nemyslím zrovna takové ty primitivní příklady jako když třeba z pokladny dáme odběrateli nebo z bankovního účtu... spíše mi dělá potíže ty složitější jako u interních dokladů... pak třeba zálohy, akcie apod. Hledala jsem nějaké typy na netu, ale nic jsem nenašla, nebyla by rada od někoho? Potřebovala bych jen říct, jak se v tom orientovat, jak správně najdu ten účet co potřebuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

saw*
hodnocení

0x

Na to nedá moc dobře odpovědět. Všechno je logické, tak jako základní účetní operace, viz tvůj příklad pokladna, odběratelé. Asi nejlepší je umět účtové třídy a skupiny nazpaměť a hlavně logicky uvažovat. Uvědomit si, co pohledávka, závazek, náklad, výnos, atd.

Možná by bylo lepší uvést nějaké konkrétní účetní operace, co konkrétně není k nepochopení..

mauti
hodnocení

Tak takové ty základní ty jednoduché chápu např. z bank. účtu nebo z pokladny k dodavateli nebo odběratel zaplatit apod., spíše mi dělají potíže ty více složité...například u interních dokladů.

Dělají mi potíže jako zálohy, akcie, společníci, zisk a je toho mnohem více...

udám příklad: Přiznání podílu na zisku - VÚD 431 / 364

Vůbec nevím jak jako logicky jsme na to přišly, že to budou ty dva účty.

kjaneckova*

To je těžké, já vše pochopila v praxi. Teoreticky (ve škole) jsem byla v účetnictví ztracená.

Pokusím se odpovědět alespoň na Váš konkrétní příklad Přiznání podílu na zisku 431/364.

Účet 431 (HV ve schvalovacím řízení) je pasivní účet, tedy konečný zůstatek na D.

Pokud společníci svolají valnou hromadu a rozhodnou o rozdělení zisku (to už jsme v ekonomice), v účetnictví se to promítne vytvořením předpisu (VÚD) - snížíte zůstatek na ú. 431 - zápisem na MD - a protiúčet na D bude 364 - závazek za společníkem.

Oba dva tyto účtu jsou pasivní, pasiva se v tuto chvíli v podstatě nepohnou - "umaže" se zůstatek na 431, ale "vyskočí" závazek za společníkem 364.

Jakmile bude společníkům zisk vyplacen, zúčtuje se 364/221. Účet 364 se tedy srovná, sníží se aktiva (221 na D) a sníží se i pasiva (364 na MD).

Nevím, zda Vám to pomůže, účetnictví musíte pochopit jako celek.

mauti
hodnocení

popř. jak bych si měla v rozvrhu vyznačit ty účty aby se mi v tom lépe hledalo, nějaký systém třeba co by mi pomohl. Díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]