Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím vás, co si mám donést v pondělí na stř. škole (gymnázium), Stačí jenom papír a tužka nebo si tam mám donést i aktovku? Zapomněl jsem totiž si tam o prázdninách zajít. Cesta trvá 30 tam, 30 zpátky.
Vem si nějakou tašku (buď přes rameno do které si dáš věci nebo igelitku, nebo i batoh) do které by si případně mohl dát nějaké věci - papíry, aby se nepomačkaly, omluvný list (A5 papír) apod. Ideláně i nějakou složku. Možná dostaneš nějaké papíry domů na vyplnění (školní matrika - adresy, telefony domu apod.). Je dobré to mít nezmačkané.
Pak si vem blok nebo papíry na poznámky a propisku - možná budeš muset něco vyplnit nebo si budeš potřebovat udělat nějaké poznámky (co za sešity, učebnice, jak se školními obědy, nějaké termíny, apod.)
Normálně se do školy o prázninách nechodí ptát, co si vzít - představ si, že když mají úřední hodiny jednou za týden, by se tam přišlo zeptat 90 nových studentů, co si vzít první den do školy. Ono mají důležitější věci na práci (termíny opravných a doklasifikačních zkoušek, individuální studijní plány pro ty, co je potřebují, apod.).
Učebnice nedostanete - budeš si je muset koupit - maximálně se podívej na web školy, zda nepořádá burzu učebnic hned 2. září a pokud ano, tak tam zkus najít i seznam učebnic, které budeš potřebovat a vezmi si něco kam ty knihy dáš a dostatek peněz na jejich nákup - můžeš koupí učebnic od starších spolužáků dost ušetřit.
Žádný problém - doklady, blok na poznámky, tužku a pár korun, první den se stejně jen dozvíte, co a jak dál. Hlavně nechat doma strach a blbou náladu.
Každá škola má jiný čas začátku vyučování. Pokud jste na základní škole začínali v 7:40, na této škole to tak být nemusí. Někde se škola otevírá 30 minut před začátkem vyučování, někde deset minut před hodinou. Někde vyučování začíná v 7:50, někde v 7:55, někde v 8:00. Doporučuji projít webové stránky školy, případně přijít dříve a informovat se přímo na místě.
Konec výuky je taky individuální, někde se končí v půl deváté, někde v devět , někde v půl desáté, někde v deset atd. Pak je nutné ještě vyřídit další formality - třeba objednání obědů, seznámení se s prostory školy, šatnou. Někde se to dělá při hodině, někde si to zjišťují žáci sami. Počítej tak dohromady plus minus se třemi hodinami, když jdeš do prváku.
Ahoj, na střední školu - gymnázium si pochopiteně vezmi stejné věci, jaké sis nosil na začátky předchozích ročníků, případně, pokud teprve nastupuješ, to samé, co na základní školu.
Základ určitě tedy nějaký papír - lépe více - blok na poznámky, něco na psaní, pokud nenastupuješ do prvního ročníku, tak se může hodit i studijní nebo žákovský průkaz, kam se zapisují známky a podobně, nevím, jak se to jmenuje přímo u vás. Další podrobnosti se dozvíš další den. Napadá mě, že ještě si můžeš vzít s sebou nějaké peníze, na některých školách se totiž začátkem školního roku chodí do kina a podobně.
Kam tyto všechny věci dáš, je na tobě, aktovku - batoh pochopitelně můžeš vzít, nebo ti postačí jenom nějaká taška.
To znamená, že pokud si vezmeš cokoliv jiného, než aktovku, tak to bude OK.
Jen pro informaci, aktovka vypadá takto:
ne, tašku, batoh a aktovku si brát nemusíš, všechno najednou by se ti to blbě neslo. jak psali rádcové přede mnou, postačí ti taška nebo batoh. podotýkám - školní nebo městský batoh, rozhodně bych nebrala batoh turistický.
jak konkrétně bude probíhat výuka na vaší škole, to je těžko říct. obvykle první den bývá spíše organizační, takže si stačí s sebou vzít blok, psací potřeby, přezuvky a svačinu. předpokládám, že doklady a nějaké drobné s sebou nosíte běžně. je dost možné, že informace budou to jiné, co si ze školy odnesete. je ale taky možné, že už dostanete učebnice nebo jiné materiály, takže je dobré být na to připravený. toto těžko předvídat.
Chtěl bych spíš poradit od toho kdo má s tím podobné zkušenosti. Kdo taky chodí/chodil na gympl. Já opravdu nevím, jak se to tam bude probíhat.
Přečti si, co ti to kdo napsal - papír (blok/zápisník), propisku, doklady (občanka), na přezůvky se můžeš vykašlat (pokud se přezouvá, tak vám to první den řeknou a první den ti nikdo neřekne zuj se a běž bosky, pokud teda za tebou nebude padat bláto), můžeš si vzít svačinu a pití (nikdo nebude konrolovat zda ho máš nebo ne, je to tvoje věc). Můžou se hodit nějaké peníze (ale když se bude něco vybírat a ty to nebudeš mít normálně řekni, že to doneseš zítra, nikdo ti hlavu neutrhne).
Do čeho si věci dáš je tvoje věc. Aktovku nech doma - ta patří jen do první třídy na základce Můžeš si to dát třeba do batohu (nějaký městský), nebo nějaké tašky přes rameno nebo igelitky.
Ale počítej s tím, že mlžeš dostat nějaké papíry domů na vyplnění (úředního charakteru), takže se hodí nějaká složka pak by sis to dal a nedonesl to domů zmačkané.
Učebnice nedostaneš, budeš si všechny muset koupit.
A neříká se, že jde do první třídy, ale do prváku
(Sama zítra nastupuju do posledního ročníku na gymplu, tak snad ti moje rada příjde dost "odborná" + ta co jsem napsala výše)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.