Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinná školní docházka vs povinné platby

Od: ringo® odpovědí: 20 změna:

Nejsem socka a nechci se tomu vyhnout, ale čistě teoreticky by mě zajímalo, proč mám platit ve škole, když ze zákona je škola povinná. Na vojně jsme si taky nepřispívali na jídlo a povinné očkování je taky zdarma. Co by se stalo, kdybych odmítl. Kromě toho že by na mě koukali skrz prsty a chudák dítě potom.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

na vojně jste sice přispívat nemusel, ale všechno co jste tam používal, tak jste tam i zanechal - zbraň, ešus atd. Až si dítě bude muset kupovat učebnice a následně je prodávat dalším ročníkům pak to můžeme nazvat problémem. Pokud si musí koupit sešit, pracovní sešit, které "spotřebuje" tak mi to přijde vcelku normální.

Škola má určitě alternativu, pokud to někomu bude proti srsti - možná kopie.

Na vojně jste ani na jídlo nemusel příspívat, ani na ubytování, za to jste jí věnoval 100% času (práce). Není to divný srovnávat?

hodnocení

No šlo mi spíš o to, že když je něco povinné, mělo by to být zdarma. Protože co když je zrovna člověk ve finanční tísni? Spousta matek co jim chlapi neplatí alimenty, lidi bez práce atd. Proti tomu astronomické platy papalášů a politiků, levné jídlo pro ně atd. Nelíbí se mi to. Co kdyby všichni najednou řekli A DOST.

myslím, že vám rozumím. Je to pravda, pokud je to povinné a fakt na to nemám a nechci porušovat zákon, tak tam to dítě poslat musím stůj co stůj i když nemám ani korunu... jak to pak chodí ve škole nemám tušení. Místo cvičebnic by asi byly okopírované ČB listy... takže dětem by se to tak nelíbilo a bylo méně pozornosti. Nějak by se to udělalo...

Na druhou stranu pokud dostane zdarma vzdělání bylo by fér účastnit se na tom a nechtít vše zadarmo. :) Vždyť v nejhorším je to hlídání a to je dnes sakra drahé!

hodnocení

0x

Co presne mas na mysli, ze se musi platit pri povinne skolni dochazce?

Rozhodne se na statnich skolach neplati skolne.

hodnocení

To ne, ale dítě přijde do třídy a už ... zítra doneste 600 na pomůcky, kupte si to a to... co kdyby někdo řekl že NE!

Ze je zakladni vzdelani zdarma neznamena, ze jsou zdarma i ucebni pomucky. To bych si myslel, ze v tomto pravicove smyslejici clovek dokaze rozpoznat rozdil.

Pokud na to nejsou penize, muze se zadat o pridavek na dite, pokud penize jsou, ale jde pouze o nejaky "princip", pak dotycnemu asi na vzdelani sveho ditete nezalezi. *nevi*

majin

Lze samozřejmě říct NE! Jenže to vyžaduje nejen silnou osobnost rodiče ale především dítěte, protože se pak stává potenciálním buřičem a kazičem kolektivu, a to ostatní maminy, učitelky i spolužáci asi jen tak nehodí za hlavu. A nějaké potřeby to dítě tak jako tak stejně musí mít, ne? Na druhou stranu bych rozhodně do nějaké pofiderní třídní kasy nic nesypal!

hodnocení

0x

Jo, zažila jsem něco podobného na gymplu. Bylo to každý rok: "Přineste 300 kč." V čtvrťáku už mi to vadilo, ptala jsem se k čemu to je. Učitelka nebyla schopná odpovědět. Druhý den řekla, že na výtvarné pomůcky, výlety, koncerty atd. Hm... výtvarku jsme neměli. Na výlety jsme nejezdili a koncerty jsme si museli celé platit. Od žáků v celé škole takto každý rok vybrali skoro 400 000, ale nikdy nic neopravili (že by to šlo třeba do oprav školy atd.) ani nic jiného. Nakonec se (po dlouhém a těžkém pátrání) dal najít seznam věcí, které za ty peníze byly nakoupeny... křesla do sborovny, výlet pro hudební kroužek (asi 20 dětí), papíry do kanceláře a podbně... Tak jsem učitelce řekla, že tohle prostě dotovat nebudu. Bylo z toho sice napomenutí (důtka), ale to mi bylo jedno, tady šlo o princip.

Tak tohle je samozrejme v poradku, ze ste odmitla dotovat, pokud ale ucitelka rekne prineste 600, za ktere se pro vas koupi to, to a to (ucebnice, sesity a ja nevim co jeste) a ta castka bude odpovidat, pak v tom nevidim problem.

Tak to samozřejmě. Angličtinářka na ZŠ nám kopírovala různé články a pomůcky, tam jsme jí na to dávali ještě dobrovolně a rádi.

hodnocení

0x

To je ještě dobré, já musela ve čtvrťáku na gypmlu dát 800 Kč (za každý rok 200 Kč). Každý rok jsem se z toho vykroutila a ve čtvrťáku jsem musela! A to nebylo na nějaké pomůcky. Nevybíral to třídní. Prostě pokladník, kterého jsme si v prváku zvolili. A na co, že to bylo? Na chlast pro mnoho předmaturitních a pomaturitních večírků, na kterých jsem já nebyla!

zvidavajanca*
hodnocení

0x
U nas se vybiraji 400,- na Sdruzeni rodicu a pratel skoly... Penize mizi vetsinou do skolniho sboru (ma za 4 roky vzdy nejvyssi polozku), dal nejake penize putuji na pomucky (vybava laboratori) a pak jako prispevky na akce (50,- na lyzak, 30,- na skolni vylet - velmu vysoka castka).
Prispevek je "dobrovolny", ale skola rozda papirky, ktere chce od rodicu zpatky a tam je napsane zaplatim 400,- v hotovosti /na ucet... a prvni rok se tam vyskytlo i neuhradim. Bohuzel tim bude trpet dite - ne tim, ze nepojede na vylet, cenu bude mit stejnou jako ostatni deti, ale vsichni budou vedet, ze ten nezaplatil.
Ucelove platby na pomucky chapu - pokud skola nakoupi vyhodne treba nektere ucebnice - pracovni sesity, sesity, pomucky do vytvarky.. tak mate v tomhle po starosti - nestojite frontu v papirnictvi, v knihkupectvi (a verte, ze jsou dlouhe)... skola by mela byt schopna predlozit doklad (nekdy dava i vyuctovani kazdemu zakovi, prebytek se treba nevraci, dava se do tridniho fondu, ucitel pak neco detem koupi - ceny do souteze, vyzdoba nastenky). Pokud vam to vadi, tak muzete chtit seznam, ze nakoupite sam, ale opet se bude vedet - ten vycniva z rady.
Ucebnice jsou detem poskytovany zdarma. Pozdeji je budete kupovat a ne zrovna levne.

xixi*
hodnocení

0x

Mě se nelíbilo, když kluk v osmičce přišel s tím, že si má sehnat učebnici na angličtinu nebo donést 550 korun a škola ji sežene. No sehnali jsme ji za tři stovky. Ale za celý školní rok s ní pracovali 3x *sok*. Takže když v devítce přišel s něcím podobným, tentokrát ale učebnice přes školu měla stát 750korun (!) i s pracovním sešitem a běžně se koupit nedala, tak jsem šel osobně do školy a ptal se učitelky, kolikrát s učebnicí budou pracovat. Odpověď, že asi až ve druhém pololetí, když to stihnou, mě málem položila. Odmítl jsem učebnici koupit, ne proto, že bysme na ni neměli, ale prostě z principu. Pracovali s ní asi pětkrát a stačilo si požadované stránky okopírovat od učitelky. Tehdy tu učebnici kupovalo snad jen osm rodičů, ostatní odmítli.

Vloni jsme měli na základce 3 děti a peněz jsme pro školu vydali celkem dost. Nejvíc mě nas*** právě tou učebnicí angličtiny, potom cenou za lyžák (týden za 5tisíc se snídaní a bez skipasu), příspěvek do fondu školy 500kč za jedno dítě a pak placení vstupného (50korun) na představení kouzelníka (kouzelník byl žák osmé třídy a představení se konalo v tělocvičně školy). Ostatní platby už nebyli tak hrozné nebo byli pochopitelné. Letos nastupuje nejstarší syn na střední, tak jsem zvědav co nás čeká.

Naopak ale nejmladší ve školce platí teda školné a stravné celkem tisíc korun měsíčně, ale kromě dvvou velkých balení papírových kapesníků, po nás školka nic nechce. Výlety, divadla, představení atd, všechno platí školka (nebo spíš sponzoři).

Souhlas, od druháku na gymplu jsem měla jen učebnici do matiky a češtiny (literatura). Zbytek byl zbytečný - k čemu kupovat drahou knížku, když ji otevřeme 3x? Taky jsem nikdy nepřispívala tady na tohle "vybereme prachy, dodáme učebnice" - vždycky se ta knížka dala sehnat mnohem levněji na internetu, v bazaru nebo od starších žáků atd.

Souhlas - kluci jsou na soukromé ZŠ, platím opravdu nevelké školné a tím to hasne, komplet všechny pomůcky dostanou (ten starší, šesťák, příští týden například nafasuje tablet), a pokud se něco platí, tak třeba autobus na exkurzi nebo tak něco, ale vždycky přesně zdůvodněné a vyúčtované. Docela mám dojem, že soukromé školy jsou ohledně placení různých věcí serióznější. Ty státní jsou sice jakoby "zdarma", ale vytahají to z tebe jinak.

hodnocení

@clayman to pochopil nejlépe. Nejde o placení ale o princip, že si z nás stát dělá dojnou krávu. Pokud je něco povinné, měl by zajistit pro všechny možnost rovného přístupu.

martinaa*
hodnocení

0x

Vzdělávání zdarma je, ale výlety a akce ne. A právě na to jdou většinou peníze z těchto fondů. Dále na vybavení třeba toalet apod.

Mít zdarma vzdělávání fakt neznamená, že bude zdarma úplně všechno.

I když chápu, že by to mnozí ocenili. Ve školce mají rodiče také potíže dát dětem na divadlo nebo výlet, ale na cigára, to samozřejmě mají.

doplněno 29.08.13 19:01:

V tom případě Vám asi neporadím. Já bych také chtěla hodně věcí, a ono to nejde.

Uznávám, že je někdy škola otravná a zbytečná. Že se učí plno hloupostí, které ani nejsou pravda, natož, abyste je někdy v životě potřeboval. Je to však dobrá sociální a informativní průprava. Málokdo může děti učit doma, protože málokdo má tak široký záběr předmětů, které opravdu ovládá na takové úrovni, aby je mohl předat dál.

hodnocení

Nechci vzdělání zdarma, ale nepovinné.

k2

Nejsem priznivcem prikazu a povinnosti ze strany statu, ale povinnou zakladni skolni dochazku povazuji za osvicenecky napad. Obecne neni v zajmu statu (ale i spolecnosti) mit negramotne lidi, protoze jsou (vetsinou) nezazmestnatelni a musi(me) je pak zivit. A obvzlast v nejnizsich socialnich vrstvach je to, ze je to povinnost, jedina "paka" na rodice.

hodnocení

To je samozřejmně pravda, ale pokud bych chtěl své dítě vzdělávat sám, tak bych měl mít tu možnost. Ať si to stát hlídá pravidelným přezkoušením, ale ne takto direktivně. Vím že taková nějaká možnost je, ale horou příkazů a podmínek se nelze prokousat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]