Nejste přihlášen/a.
Ahoj, chci se zeptat, jaký je význam slova zrekvírovat. Děkuji.
No - "pro panstvo"...
Nejčastěji pro vojenské či válečné účely - zabírat (vyvlastňovat) hmotné ´statky´, bezúplatně (max. s příslibem budoucí náhrady).
Ale Bonie - já zase tak moc ´nebrblu´...
Mimochodem - jen jsem si tak maně uvědomil, že mi otec kdysi povídal o tom, že i osobní auta a motorky v soukromém vlastnictví (nebo jak se to za ´komunistů´ smělo říkat) se musela hlásit na OVS (vojenské správě) - pro případ mobilizace, takže ono to (možné) rekvírování zase není tak vzdálenou minulostí...
doplněno 15.08.13 23:09: V ´68 ještě moji rodičové auto neměli a děda ho - zřejmě, dobře uklidil...
Dobrý den, ano, jedná se o zabavení majetku (většinou pro vojsko) a za válečného stavu. Zdravím!
doplněno 15.08.13 23:16:Četl jsem v knížce (tuším) od Hrabala tuto větu (volně): "Rozčilovalo ho, že si v hospodě dělají legraci, že jeho auto má vybledlou barvu a že ho asi schoval za války do Labe - nejvíce mu vadil ten fakt, že to byla pravda."
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.