Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kyselina mravenčí - jako zdroj mravenci?

Od: marekluks* odpovědí: 1 změna:

Chtěl bych se zeptat kolikati procentní kyselinu mravenčí vylučují Mravenci lesní a jak ji z nich můžu získat?

doplněno 18.04.09 12:15:

A ještě bych se chtěl zeptat jestli kyselinu mravenčí obsahují také kopřivy

 

 

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

jabraka*
hodnocení

1x

Marku,

Mravenci obsahují poměrně zředěnou kyselinu,nikde jsem nenašel koncentraci,ale větší jako 30 % ní by asi usmrtila i mravence.Kopřivy ji obsahují také,ale ve velmi malém množství.Dříve se použitelná kyselina mravenčí získávala právě z mravenců destilací.Je to dosti obtížné,protože bod varu je 100,4 st.C a destiluje azeotrop s vodní parou.Dělí se tedy na kloboučkových kolonách.Bod tuhnutí je také blízko vody,4,2 st C.Výroba takto by byla neekonomická.Kyselina mravenčí se dá určitě koupit,nepatří mezi jedy.Ale esterifikací alkoholem je produktem mravenčan etylnatý přírodní rumová tresť.

JABRAKA

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]