Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má to ještě cenu studovat po 40?

Od: krasomila odpovědí: 27 změna:

Má to ještě cenu studovat vysokou školu po čtyřicítce? Chtěla bych se pustit do dálkového studia angličtiny na VŠ. Moje práce mě nebaví. Celý život dělám to, co mě nebaví. Ráda bych taky jednou dělala něco jiného. A když hodím flintu do žita už nyní, není to ještě krapet brzy všechno vzdávat? Když jsme měli sraz s třídou po 25 letech, tak jsem se zděsila, co mých spolužaček je ráda, že už má děti vypiplané a že chtějí už mít takový ten svůj klid a těšit se na vnoučky. Akorát jedna tam byla podobně potrefená jako já, ale ta už vysokou školu dálkově studuje. Já ještě netoužím po vnucích, ale kdyby přišli, budu je mít ráda. Ráda bych si přečetla názory ostatních lidí. Děkuji

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

3x

Ne nemá.

...

Ježíšmarjá, neptej se tak hloupě a jestli máš možnost a chuť, tak neváhej a jdi do toho. Co znáš nebo umíš, to ti nikdo nevezme. I kdyby to mělo být jenom pro vlastní uspokojení, pro ten pocit, že jsi něco dokázala nebo to alespoň zkusila. Nezdržuj se zbytečnými otázkami a jdi na to.

doplněno 17.07.13 22:38:

Když budu ke všemu přistupovat realisticky, tak pak taky můžu do smrti litovat, co všechno jsem promeškal.

doplněno 17.07.13 23:24:

Ernie - mně z dotazu vyplývá, že tazatelka to má v hlavě dobře srovnané a je si vědoma, co to obnáší. Pokud to nezkusí, tak toho bude litovat. Moje odpověď byla určena jí a je zbytečné, abychom my dva o tom polemizovali.

No moment, je potřeba k tomu přistupovat realisticky. To studium bude něco stát. A sice čas, nervy ale především peníze. Dále může nastat případ, kdy je potřeba studium nedokončit a všechny doposud utracené peníze za něj jsou v tahu. Pak je nutné zvážit reálné uplatnění na trhu práce v oboru studia. Paní naznačuje, že je to hlavní její směr, najít si práci. Ale pokud je studium pro dobrý pocit, tak proč ne.

Lidi umí a znají věci, které jim nikdo nevezme ale které jsou jim stejně k ničemu.

doplněno 17.07.13 22:45:

To mi připomíná chlápka, co taky nechtěl litovat promeškaných příležitostí a nepřistupoval realisticky ke skoku z okna.

doplněno 17.07.13 23:00:

Asi takhle ladine. To není jako student nějakých humatitních věd a podobných éterických hovadin. Paní bude tři pět let chodit po práci večer do školy. Bude muset na to vynaložit nemalé peníze. Bude se muset učit. To všechno při práci, která ji tuze nebaví a z které chodí utahaná a znechucená, to zaručuju. Dejme tomu, že tazatelka s velkým sebezapřením dostuduje a získá titul. Co dál? Paní, umíte se tady domluvit s panem Smithem, který k nám zrovna přiletěl ze států? Yes, I am ehm so... ehm. Nazdar. Máme tady pro vás práci vedoucího skladníka, s počítačem umíte, ne?

To je reallita.

doplněno 17.07.13 23:04:

Samozřejmě tazatelku neodrazuji, chraň bůh. Jen popisuju, jak to je. Ať se zeptá spolužačky, jak na tom se studiem je, případně se domluví s ní...

doplněno 18.07.13 06:23:

Já tazatelku zase pochopil tak, že celý život dělá práce, které nesnáší a už jí to nebaví ve čtyřiceti, a že tedy škola bude nadějí na lepší. Paní si jen chtěla přečíst názory, toť vše...

Nikoli jako polemika pro ladina, nýbrž slovo k tazatelce: Záleží, jak k tomu chcete přistupovat. Pokud jste pro školu nadšená ať už z vlastních představ nebo ze skušeností ostatních, jen do toho. Pokud to ovšem berete jako nutné zlo jen abyste měla papír, tak to nemá cenu. Ono to opravdu není jako chodit do školy v patnácti. Jestli se rozhodnete, tak držím palce a hodně štěstí. Vím o čem mluvím.

Velice se mi líbí diskuze Ládina a Ernieho. Dala jsem mu každému bod, protože oba mají pravdu. :) To, nad čím uvažujete má přesně taková úskalí, jak píše Ernie. Všechno to bodete muset překonávat. Ladin má také pravdu v každém slovu. ;) K tomu všemu je však nutné přimyslet i to, že je studium bude současně i prověrkou vašich sil a také vaší inteligence a vytrvalosti. Setkáte se s novými lidmi, kteří už svou přítomností vás obohatí tím, co znají a umí a vy se jim budete chtít vyrovnat. Ať to jsou lidé před katedrou nebo za ní. Studium asi váš život nezlepší, ale zlepší vás samotnou. ;)

krasomila
hodnocení

Pane Ernie, studium vysoké školy jako nutné zlo neberu. Angličtina mě baví. Učím se ji sama, když mám čas. No moc ho není. Bohužel, jak to tak vidím, tak spousta lidí má představu, že ženská, které za pár let bude padesát (brrrr, to zní přímo strašně), už má vlastně život za sebou a co by tak ještě chtěla. Spousta lidí okolo padesátky nemůže najít práci. Je to všechno tady v ČR na levačku, a přitom hodně lidí v mém věku je plných elánu, mají sny, které uskutečňují. Pak ovšem existují lidé, co se jim zdá, že už vážně nemá nic smysl a k čemu to bude. Ti první ještě v osmdesáti skáčou padákem, ti druzí sedí v osmdesáti v domovech důchodců.

pt®

Jsem moc ráda, že jste se ozvala, a že máte elán do studia a to je jen dobře. I nový zaměstnavatel bude rád, pokud bude mít zaměstnance, který se stále vzdělává a učí novým věcem. Jste mladá, zvládnete to a vyplatí se Vám to, určitě, uvidíte. - pt

Zase tak moc neberte ty PR kecy personalitů. Zaměstnavatel nepotřebuje zaměstnance, který se vzdělává a učí. Zaměstnavatel potřebuje zaměstnance, který odvádí potřebnou práci hlavně rychle a kvalitně.

doplněno 18.07.13 20:48:

Ke krasomile: nikdo netvrdí, že v padesáti nemůžete být k užitku.

hodnocení

2x

...no, i skladnik ve sroubarne si muze precist Vergilia v originale...

martinaa*
01.09.13 16:30

tlapka*
hodnocení

1x

Já jsem mladá a nemám dost životních zkušeností, ale troufám si tvrdit, že ano. :) Důležité je, co si od toho slibujete - oživení stereotypu, změnu oboru nebo "jen" sebezdokonalování? :) Jsem na VŠ prvním rokem a klidně vám můžu říct, nejste vůbec sama, kdo chce studovat s delší odmlkou po maturitě. Jen na svých seminářích jsem zatím potkala tři takové ženy. A protože mají motivaci, studují lépe, než mnozí mí vrstevníci.

Je fakt, že studium bude jistě náročnější, než by bylo v těch dvaceti. Ale přinejhorším toho studia prostě zanecháte s pocitem, že jste se snažila a zkusila to, za dvacet let nebudete muset pochybovat, jestli by to šlo. Prostě to uvidíte.

Držím Vám palce ve správném rozhodování - a případně i v následném studiu! *hej*

hodnocení

1x

Jako koníčka anebo zdokonalování jazyka, proč ne. Jako výhled na práci snů-ne.

pt®
hodnocení

1x

Určitě to cenu má, jste ještě mladá a hlava Vám to bere. A hlavně, co máte v hlavě, to Vám nikdo neveme a jde to všude s Vámi. Držím palečky. - pt

iz*
hodnocení

1x

Samozřejmě, že má cenu studovat (Ernieho berte s rezervou)! Jenom si dobře promyslete, jak si to zorganizujete.

Pokud studium nepožaduje Váš zaměstnavatel, nebude Vám přizpůsobovat rozvrh pracovních směn a nemusí Vám ani poskytnout dovolenou třeba na zkoušky (čerpání dovolené určuje on). Ani Vaši kolegové/kolegyně Vám nemusí umožnit prohazování směn apod.

Přestože to bude těžké, bych do toho šla.

Také velice nezanedbatelný aspekt ohledně rozvrhu směn. Nezbývá než věřit, že tazatelka je součástí skvělého pracovního kolektivu, který si vychází vstříc, a to jak ze strany nadřízených tak i spolupracovníků. Někteří kolegové totiž nemusejí mít pro rozmary studujícího při práci pochopení a tak k tomu přistupují specifickými způsoby stran pověstného házení klacků pod nohy a pomlouvání, že student beztak kvůli ponocování nad skripty v nestíhá v práci.

hodnocení

0x

I kdyby se vám podařilo dostudovat,což by bylo ve vašich letech náročné,protože pamět už tak dobře neslouží a vše se učí hůř,tak by stejně ti ,co nabízejí práci dali přednost někomu s praxí,nebo dobře vypadající mladé slečně.

luke237
hodnocení

0x
Co konkretne chcete s anglictinou studovat? Prekladatelstvi? Tlumocnictvi? Jak dlouho ta skola trva? Ono se 4 roky s odstupem 20 let nejevi jako dlouha doba, kdyz je cloveku 40 a diva se na dvacetilete, ale kdyz se ma ted ve 40 podivat 4 pred sebe, tak je to strasne dlouha doba.
Nebylo by nakonec jednodussi naucit se anglicky sama o sobe a jen to, co potrebujete?

tomaslad*
hodnocení

0x

Otazka je, co to je studovat dalkove AJ na VS a proc to studovat dalkove na VS a co od diplomu ocekavam. Jedna exkolegyne se pred lety dostala na anglicistiku na UK, na denni studium, asi ji zivil pritel a nakonec to snad dala a to mela na to talent a "drive"a rikala ze to bylo pekny peklo a ojeb, nejen ten jazyk jako takovy, na to byla dobra, ale to vse okolo, anglicke realie, musela u zkousek vysypat zpatra, v jaky den mel Shakespeare jake spodky a pod. - jako primer.

Jesti se tim chcete seriozne a profesionalne zivit, tak vseobecna (nikoliv zakladni) statnice je ten nejminimalnejsi odrazovy mustek, nekde ucit na skole blekotajici prvnacky, jestli chcete vyse, jako ze asi ano, stejne se nevyhnete slozeni bud prekladatelske statnice nebo tlumocnicke, abyste mohla simultanne tlumocit na kongresech, ci prekladat autorizovane texty. Nejvyssi stupen, ale to prijde az praxi je soudni tlumocnik / prekladatel. Pak musite mluvit skoro jako rodily mluvci a to se neda dalkove na sucho nasprtat, na to je vhodne par let zit a pracovat v zahranici... no, mozna jsou vyjimky.

PS; sam mam jen zakladni statnici, pak jsem si hodil 1x tydne podobu 1 roku pripravku na SJS na vseobecnou statnici, ale nesel jsem na ni, protoze jsem videl, ze na to nemam uroven a na 90% by me vyrazili - no, priznavam, i moje studijni moralka nebyla excelentni - nacist x knizek, aj realie, co nas nutila lektorka kazdotydenne psat/tvorit eseje, to jsem taky flakal: ) Ale jinak ten rok byl super, velmi me znalostne akceleroval, bohuzel bez formalniho papiru.

Inspirace: sjs.cz/...

Good luck.

javorka

Vy jste mě vaším slohem doslova a do písmene dojal. Neberte to prosím jako útok, jen mi trošku zalichotilo, že máte o našem oboru (rozumějte učitelství, překladatelství, tlumočnictví) tak vysoké představy. :) Bohužel, realita je poněkud jiná.

Co se týče vyučování jazyků na základních školách, tak ze zkušenosti z různých školení pro učitele vím, že na základní škole můžete učit (pokud máte ukončené pedagogické vzdělání z jiných oborů) pouze se základní státnicí, všeobecná se požaduje na středních školách. Samozřejmě, že i to se liší kraj od kraje, ale je to možné.

Co se týče překladů, pokud se nechcete stát soudním tlumočníkem s tzv. kulatým razítkem, tak vám v dnešní době bohatě postačí to, že máte nějaký certifikát, a když projdete výběrovým řízením, ve kterém prokážete, že umíte překládat (dostanete tzv. testovací překlady), tak nic víc pro překladatelskou činnost v agentuře de facto nepotřebujete. A to samé platí pro tlumočení. Stačí nějaký papír o jazykových znalostech plus prokázaná praxe (nebo ukážete, že to umíte) a jste přijat. Samozřejmě, že v dokonalém světě by to jelo podle Vašich představ, ale tento svět bohužel dokonalý není...

A ještě jedna věc: většina nás vystudovaných filologů, co neodešlo za hranice tohoto státu, většinou dělá něco z těchto činností (pokud se nedali zcela jiným směrem) a věřte, že ani to učitelství není až tak potupné povolání (i když má svá úskalí). :)

Hezký večer.

hodnocení

0x

Jistěže to má cenu. Mě táhne ke čtyřicítce a rozhodně mám ještě jednu školu v plánu. Teď mám spíše technické zaměření, takže plánuji něco z ekonomického směru.

19.07.13 13:26
hodnocení

0x

Ano

Rozhodně to cenu má, znám pár lidí, kteří si VŠ dělali po čtyřicítce a jsou dnes velmi úspěšní. Obdivuji lidi, kteří studují i v podstatně vyšším věku, třeba v Universitě třetího věku, smekám před nimi.

plysak*

Jestli vás to uklidní, je mi 49 a zkouším první ročník. Ale pozor, mám relativně dost času a chci ho vyplnit něčím smysluplným, co mne snad bude bavit . Mne práce relativně baví, ale nebaví mne prostředí, ve kterém pracuji. Jen jsem si dal laťku níž, stačí mi tři roky na Bc, s tím už se dá někde ve státním uchytit snad i v předdůchodovém věku.

culdabulda1*
hodnocení

0x

- Angličtinu můžete podle mého názoru začít studovat v každém věku - ve Vašem věku ji můžete ještě i prakticky uplatnit - ve vyšším věku ovšem taky, kdybyste si chtěla zajet na dovolenou do severských zemí - anebo si přečíst třeba Shakespeara v originále.

Pořád je lepší něco dělat - pokud do toho máte chuť -! - nežli sedět na zadku a fňukat. - při studiu se seznámíte i s novými lidmi - a život třeba dostane i nový smysl. Třeba. Tak ahoj. Marcela.

doplněno 01.09.13 15:42:

-- pokud chcete ještě něco dělat - tak kdy tedy?! - v 60-ti letech už to asi pro praktický život význam mít nebude (i když znám mnoho 60-ti letých, kteří se pustili do tzv. "Univerzity třetího věku", aby se ještě něco dozvěděli - a moc jim to prospívá) -

- Pokud je Vám teprve 40 let, můžete příslušné vzdělání třeba i prakticky využít. Marcela.

hodnocení

0x

mám kamarádku, ročník 1959 a začala loni studovat práva...*palec*

laik*
Kazdy, kdo nekdy chodil na VS vam rekne, ze na prava je nejtezsi se dostat. Neudela je jen ten, koho pred fakultou prejede tramvaj. Prava jsou jedna z nejlehcich vysokych skol. Navic trvaji nominalne jen 4 roky, tedy je to nejkratsi plnohodnotne VS studium. Uz jsem to ale delsi dobu enkontroloval, tak se to snad nezmenilo.

jitka*
hodnocení

0x
Ahoj,
Letos mi bylo 44, deti mam uz temer dospele a tedy jsem se rozhodla si udelat radost a take jsem se prihlasila na VS. Nevim, co me ceka, ale tesim se. Jitka

vecernicek*
hodnocení

0x
Urcite se do toho dejte.A az skoncite uvidite.jak na sebe budete hrda a stoupne vam sebevedomi...
A...neni ..nic horsiho.. delat cely zivot praci.ktera vas nebavi. :(
neni to mysleno doslova.protoze samozrejme jsou i horsi veci...

joudic*
hodnocení

0x

Ano ma, ale bude to k necemu, co vam anglictina pomuze? Aby vas bavila prace? Taky proc kvuli anglictiny na VS, kdyz je spousta moznosti jak anglictinu studovat a udelat si statnice... zkuste se zamerit primo na nejaky obor ne? :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]