Nejste přihlášen/a.
Omlouvám se, jestli jsem zadal špatnou rubriku.
Je mi patnáct let a před pár měsíci jsem se měl rozodnout, kde půjdu na střední školu. Mým snem bylo jít na vojenskou školu do Moravské Třebové, ale rodiče se cukali a zakázali se mi hlásit na tuto školu. Prý, že mě ještě někde zastřelí v Afghánistánu, chápu je. Takže jsem se přihlásil na učiliště (strojírenství).
Jelikož ale doufám, že za tři roky, kdy budu mít osmnáct, se mi tento sen nevytratí z hlavy, tak se budu chtít na toho zeleného nějak dostat. Doufám, že když už budu plnoletý, tak to nějak výjde.
Teď, co bych chtěl vědět:
> Dá se z této školy dostat na vojáka z povolání?
> Jestliže se dá dostat, tak co musím studovat? (nějakou jejich školu nebo jen nějaké malé učení)
> Je povinné jezdit na mise? Případně si vybrat, kde mohu jet?
Další otázky jsou myslím zbytečné. Ale pokud je něco důležitého, prosím dodejte.
Zdravotně způsobilý jsem (doufám, že to té doby se nic nepřihodí), psychicky možná taky .
Děkuji
Být vojákem nebo policistou je náhodou perfektní, doporučuji se tímto směrem držet. Nebezpečí není tak velké a za zahraniční mise jsou velké příplatky, znám vojáka, který si za jednu misi domů přiveze milion korun. Tohle si strojař vydělá tak za 5 let když bude mít štěstí. A nejsou na nijak nebezpečném místě. Práce v armádě je jistota. K tomu po odsloužených letech je velice solidní výsluha - to je stejné jako u policie. Takže jinak řečeno - vojáci a policisté budou v budoucnu jediní, kteří se dožijí důchodu. My ostatní půjdeme v 75 letech z pracáku rovnou do rakve
no já bych tě jen upozornil předem, že na vojně se nic nedělá dobrovolně. Například na snídani, na oběd nebo na večeři se nechodí, ale nastupuje, odpočívá se a spí se na rozkaz.
Před nadřízenými budeš stát v pozoru a po podřízených budeš řvat
.
Výcvik může vypadat i takto : v pět hodin ráno v plné polní nástup a ostrým poklusem na kótu.
Na kótě držet pozici až do poledne.
V poledne seřadit a ostrým poklusem na základnu na oběd.
Jenže mezitím nějaký přičinlivý seržant nechal oběd odvézt na kótu, takže četo nástup, seřadit a ostrým poklusem na kótu ...
jj, tak to na vojně chodí.
Ahoj,
tvé rodiče naprosto chápu, také bych se svému synovi snažila takové rozhodnutí rozmluvit.
A teď k tvé otázce. Můj bratr je voják z povolání, vojenskou školu nemá, vyučil se elektrikářem, čili má výuční list. Být vojákem z povolání nebyl jeho klukovský sen, prostě hledal práci a toto se mu naskytlo. Před přijetím musel absolvovat fyzické testy, později i nějaké psycho testy. Povinnost jezdit na mise zřejmě není, ale pokud si toto povolání vybereš, tak se to od tebe očekává. Bratr byl nejdříve v Kosovu, později ještě půl roku v Afghánistánu. Není u bojové jednotky, nějaký výcvik samozřejmě má, ale jinak má na starosti právě údržbu elektrického zařízení, jak na místní posádce, tak i na misiích. Co přesně dělá, netuším.
Nebudu ti popisovat, jaký jsme měli všichni v rodině strach, když byl v Afghánistánu. Dobře si to proto rozmysli, ovlivňovat tě jistě nemá smysl.
Díky za odpovědi.
Nevadilo by mi vůbec nic. Jestli bych tam dělal něco někde, nebo bojoval. Každopádně nechci mít takový život, že půjdu do práce, pak z práce a pořád dokola.
Na policajta se dá taky dostat? Nebudu si dělat maturitu, pokud to nebude potřeba. Doufám, že se tam dá dostat i z učiliště.
Táta má taky jen učňák a povýšili ho na to, co by být neměl, protože byl dobrý v té práci. Řekli mu, ať dodělá maturitu a on jim řekl, že ne, že se klidně vrátí na předešlý post. A nedali ho zpět, takže na maturitě asi moc záležet nebude.
Ale no tak, čím vyšší vzdělání tím lépe, větší možnosti a tím vyšší plat. Ostatně u policie je to podmínka, vliv na povyšování, nebo chceš furt jen šlapat, bojovat? Nepleť si soukromého zaměstnavatele a stát. Odejdeš z armády a jako běžný voják umíš nic, nabídneš zaměstnavateli bojování? Lze se specializovat... Kdejaký úředník min. maturitu.
A proc vlastne chces byt vojakem?
Kvuli pochybnemu vlastenectvi, televiznimu dobrodruzstvi, strileni ze samopalu po lidech, zahranicnim misim pro zajmy cizich vlad (proto to pochybne vlastenectvi), snadnym penezum, pry pohodlnemu zivotu?
Mas tak male sebevedomi nebo jses submisivni typ, kdyz chces za sebe nechat rozhodovat jine, nechat po sobe stekat, delat co se Ti rekne a kdy se Ti to rekne?
Neber me spatne, ale co presne je Tvou motivaci stat se vojakem (poddustojikem z povolani ste chtel byt...)
Nevím, něco mě k tomu prostě vede, líbí se mi ta kolektivita, spolupráce a výcvik. Děda byl nějaký plukovník. Strejda je teď taky někdě pryč. Rodina mi nechce říct, kde zrovna je, třeba je už mrtvý. To si nemyslete, že si chci jen tak zastřílet po lidech. BTW: NATO, respektive západní kapitalisti jsou skurvenci a něco je s tím potřeba udělat. Tudíž to vše chci poznat.
NATO, respektive západní kapitalisti jsou skurvenci a něco je s tím potřeba udělat.
Co s tim budete delat? CR je clenem NATO a "skurveni kapitalisti ze zapadu" jsou nasi spojenci. Jste si jist, ze ACR je to prave misto, kde proti nim bojovat?
Za co pane Bože, za co? Hochu tvé představy o výkonu služby policie a armády jsou trochu mimo mísu. Nedovedu si představit, že jedna nebo druhá složka sáhne po vyučenci a bude si ho hýčka a povýší ho na hodnost třeba poručíka. Ne, blbce fakt neberou a nějaké malé učení rozhodně nestačí, zkus si přečíst stránky armády a policie. Myslíš, že zjistíš kde to nejvíc sype a tam se přihlásíš? Tak to nefunguje. Pročpak jsi nešel na nějakou SŠ z té bys mohl na VŠ (třeba právě tu Univerzitu obrany). Promiń ale mám trochu pocit, že vůbec nevíš o čem mluvíš, je to jako jeden zde z dotazů, chci být policista, kolik si vydělám? A nedal si říct a nedal.
doplněno 19.07.13 13:52:Tak teď jste mě vážně rozesmál, zkuste si vyhledat kdo je to MARIŇÁK. Na vojně jsem nebyla ale pocházím z města kde bývala poměrně velká vojenská základna včetně VŠ a ten, jak říkáte nejobyčejnější, byl odjakživa VOJÍN. Rodiče měli pravdu, řemeslo je určitě vhodnější.
Jedine co by mě na tomto bavilo by byly pravě mise .
Nejlepši by bylo dělat jako žoldak, ale to bys musel chodit na mise. No nwm je to tvoje rozhodnuti, když budeš dělat u MP, nebo u obrany, tak asi ne. I tak dostat se na mise musiš byt hodně dobry a upřimě řečene češti vojaci se k akcim nedostanou, nejsou nějak vyhlašeni.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.