Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nástavbové studium bez výučního listu

Od: olie* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

studovala jsem kdysi gymnázium, ale ve 4. ročníku jsem studium ukončila. Mám tedy 6 vysvedčení, z každého půlroku jedno. Mohu s těmito vysvědčeními podat přihlášku na nástavbové studium, přesto, že nemám výuční list? Děkuji za odpověď.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzmalatny*
hodnocení

3x

Dobrý den,polde mě nemůžete.Když jsem žádal o přijetí na nástavbové studium,požadovala škola vysvědčení z druhého a třetího ročníku plus výuční list.Myslím si že budete muset .pokud budete chtít,znovu studovat od začátku.Pokud Vám ovšem nějaká škola neuzná ty tři ročníky a nepřijmě Vás do ročníku posledního. To se musíte pozeptat tam u Vás.

mowla*
hodnocení

1x

Ne - nemůžeš. Pro nástavbové studium je jako ´vstupní´ parametr vyžadována maturita, vysvědčení z prvních tří ročníků SŠ (libovolné) nestačí. Výuční list je nedůležitý.

doplněno 16.07.13 12:40:

Xart: Vstupní podmínkou pro nástavbové studium je ukončené středoškolské vzdělání - tedy, podle mne - maturita. ´Konečnou´ zkouškou nástavby je další maturita (druhá, třetí...).

doplněno 16.07.13 12:47:

Honzmalatny: A jo - to, že SŠ vzdělání může končit i ´jen´ výučním listem jsem si neuvědomil... Každopádně - tazatelka nemá ani maturitu ani výuční list, tedy pro ni - v tuto chvíli, nástavba nepřipadá v úvahu.

honzmalatny*

To se pleteš, i ne,záleží o jakou nástavbu se jedná. a středoškolské vzdělání je i výuční list.

doplněno 16.07.13 12:43:

myšleno pro rádce mowla

doplněno 16.07.13 12:54:

to mowla: ano to vím,a také jsem ji radil ať se pozeptá tam u nich na školách zda by ji neuznali tři ročníky té školy,popřípadě formou testu a vzali ji do posledního ročníku.tohle já nevím jestli se to tak dá.Mě čeká nástavba od 2.9.a to jsem už nějakých pár let z lavice pryč.

xart*

Výsledkem nástavbového studia je maturita;). Ta je vstupním parametrem pro přijetí na vysokou školu;) ... to je jako kdyby jste říkal, že vstupním parametrem do autoškoly je řidičský průkaz :D

Podle mě by si to měl tazatel ideálně zjistit přímo na škole, ale obecně nástavbové studium navazuje na vyučení, tak že by mělo být určeno pouze vyučeným ;), tedy těm s výučním listem;)

xart*

Nástavbové studium je podle zákona 561/2004 Sb. (školský zákon) upraveno v §83 viz.:

§83 "(1) Střední školy mohou organizovat nástavbové studium pro uchazeče, kteří získali střední vzdělání s výučním listem ...;

(3) Nástavbové studium se ukončujematuritní zkouškou, dokladem je vysvědčení o maturitní zkoušce ..."

§72 "... Dokladem o dosažení středního vzdělání s výučním listem je vysvědčení o závěrečné zkoušce a výuční list ...".

Výňatek ze zákona je myslím jasný ;)

pt®
hodnocení

1x

Bohužel, to nejde. Musíte studovat znovu od prvního ročníku střední školy s maturitou a to i dálkově, jen to bude trvat asi pět let, nevím. - pt

ron*
hodnocení

1x

Dobrý den,

nemáte ukončeno středoškolské vzdělání, které je podmínkou přijetí na další studium. Zkuste se zeptat na gymnáziu o možnosti dodělání maturity (nevím, samozřejmě, kdy jste studium přerušila).

iz*
hodnocení

0x

Podmínkou pro přijetí do nástavbového studia je úspšné ukončení tříletého učebního oboru a předložení výučního listu.

Chcete-li maturitu získat rychleji, můžete se pokusit domluvit s ředitelem původního gymnázia a znovu absolvovat čtvrtý ročník.

Případně se můžete pokusit přejít na jinou školu, ale je otázkou, kolik Vám toho z předchozího studia uznají.

V případě přijetí do vyššího ročníku odborné střední školy (tam nepočítejte s přijetím do 4. ročníku) budete muset navíc muset složit rozdílové zkoušky.

Poslední možností pak je denní nebo večerní studium od 1. ročníku.

lidus*
hodnocení

0x

Jednoduše -máte pouze ZÁKLADNÍ vzdělání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]