Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
studovala jsem kdysi gymnázium, ale ve 4. ročníku jsem studium ukončila. Mám tedy 6 vysvedčení, z každého půlroku jedno. Mohu s těmito vysvědčeními podat přihlášku na nástavbové studium, přesto, že nemám výuční list? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,polde mě nemůžete.Když jsem žádal o přijetí na nástavbové studium,požadovala škola vysvědčení z druhého a třetího ročníku plus výuční list.Myslím si že budete muset .pokud budete chtít,znovu studovat od začátku.Pokud Vám ovšem nějaká škola neuzná ty tři ročníky a nepřijmě Vás do ročníku posledního. To se musíte pozeptat tam u Vás.
Ne - nemůžeš. Pro nástavbové studium je jako ´vstupní´ parametr vyžadována maturita, vysvědčení z prvních tří ročníků SŠ (libovolné) nestačí. Výuční list je nedůležitý.
doplněno 16.07.13 12:40:Xart: Vstupní podmínkou pro nástavbové studium je ukončené středoškolské vzdělání - tedy, podle mne - maturita. ´Konečnou´ zkouškou nástavby je další maturita (druhá, třetí...).
doplněno 16.07.13 12:47:Honzmalatny: A jo - to, že SŠ vzdělání může končit i ´jen´ výučním listem jsem si neuvědomil... Každopádně - tazatelka nemá ani maturitu ani výuční list, tedy pro ni - v tuto chvíli, nástavba nepřipadá v úvahu.
To se pleteš, i ne,záleží o jakou nástavbu se jedná. a středoškolské vzdělání je i výuční list.
doplněno 16.07.13 12:43:myšleno pro rádce mowla
doplněno 16.07.13 12:54:to mowla: ano to vím,a také jsem ji radil ať se pozeptá tam u nich na školách zda by ji neuznali tři ročníky té školy,popřípadě formou testu a vzali ji do posledního ročníku.tohle já nevím jestli se to tak dá.Mě čeká nástavba od 2.9.a to jsem už nějakých pár let z lavice pryč.
Výsledkem nástavbového studia je maturita. Ta je vstupním parametrem pro přijetí na vysokou školu
... to je jako kdyby jste říkal, že vstupním parametrem do autoškoly je řidičský průkaz :D
Podle mě by si to měl tazatel ideálně zjistit přímo na škole, ale obecně nástavbové studium navazuje na vyučení, tak že by mělo být určeno pouze vyučeným , tedy těm s výučním listem
Nástavbové studium je podle zákona 561/2004 Sb. (školský zákon) upraveno v §83 viz.:
§83 "(1) Střední školy mohou organizovat nástavbové studium pro uchazeče, kteří získali střední vzdělání s výučním listem ...;
(3) Nástavbové studium se ukončujematuritní zkouškou, dokladem je vysvědčení o maturitní zkoušce ..."
§72 "... Dokladem o dosažení středního vzdělání s výučním listem je vysvědčení o závěrečné zkoušce a výuční list ...".
Výňatek ze zákona je myslím jasný
Bohužel, to nejde. Musíte studovat znovu od prvního ročníku střední školy s maturitou a to i dálkově, jen to bude trvat asi pět let, nevím. - pt
Podmínkou pro přijetí do nástavbového studia je úspšné ukončení tříletého učebního oboru a předložení výučního listu.
Chcete-li maturitu získat rychleji, můžete se pokusit domluvit s ředitelem původního gymnázia a znovu absolvovat čtvrtý ročník.
Případně se můžete pokusit přejít na jinou školu, ale je otázkou, kolik Vám toho z předchozího studia uznají.
V případě přijetí do vyššího ročníku odborné střední školy (tam nepočítejte s přijetím do 4. ročníku) budete muset navíc muset složit rozdílové zkoušky.
Poslední možností pak je denní nebo večerní studium od 1. ročníku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.