Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hydroxymerkurace-demerkurace alkenů

Od: nikd0* odpovědí: 9 změna:

Zdravím,

příprava alkoholů hydroxymerkurací-demerkurací alkenů - potřeboval bych vysvětlit, co to je, nebo poradit nějakou stránku, kde bych to mohl nastudovat. Slyším o tom poprvé. Google mi taky nedokázal poradit.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

luke237
hodnocení

0x

V chemii jsem byl vzdycky slaby, ale kdyz se na to podivat logicky, tak:

merkur = rtut

merkurace = nejaka reakce s rtuti

hydroxy = neco s OH (skupina kyslik + vodik); hydroxy = HYDRogen (vodik) + OXYgen (kyslik)

Google mi nasel nejake stranky s vysvetlenim hydroxymerkurace.

luke237

Tak to "hydroxy-"pry znamena odebrani (anti-adice, tedy doslova "proti-pridani") vody? *nevi* Jako chemik tomu asi rozumis lepe.

V rozsireneych vysl/... na Googlu muzes mozna najit i dalsi zdroje informace (podrobne jsem je vsechny nezkoumal, protoze mi to opravdu moc nerika).

luke237
merkur = rtut

Spravne melo byt: mercury = anglicky "rtut"
nikd0*
hodnocení

To mě taky napadlo hydroxymerkurace - přidání OH a Hg, a potom demerkurace - odebrání Hg, takže ve výsledky mi přibyde skupina OH, co je přesně potřeba, aby z alkenu byl alkohol. V části otázky mám reakce propenu, které se účastní sloučeniny Hg(OAc)2, H2O, NaBH4, přičemž 2 z nich jsem v životě neviděl :D

V těch rozšířených výsledcích něco málo píšou v jednom pdf, reakci podle toho doplním, ale s otázkou mi to nepomáhá :( Asi budu muset zkusit anglické stránky.

Přesto díky za snahu

noviny*
hodnocení

0x

Když otevřeš ten odkaz od luke 237, tak hned druhý odkaz na zobrazené stránce vypadá slibně. Je tam potřeba nějaká registrace, tak se kdyžtak zaregistruj.

Já jsem se neregistroval, ale google zobrazil aspoň toto:"Hydroxymerkurace je založena na adici Hg2+ na alkena na rekaci přechodně vzniklého karbokationtu s vodou; vzniklý produkt se poté zpracovává NaBH4."

Když jsem si ten text četl, tak mi to připomnělo jednu reakci, ale opravdu nemohu zaručit, že se jedná o stejný typ reakce. Ale třeba ti to pomůže.

Na obrázku ta hydratace ethynu, takhle určitě funguje, ale jestli takhle funguje i hydratace ethenu nevím. Vymyslel jsem si to podle toho ethynu.

Hydroxymerkurace-demerkurace alkenů
nikd0*
hodnocení

Ano, ten dokument mám stažený, je to tam velmi stručně popsané, moc mi to nepomohlo, ale reakci podle toho můžu napsat, ale potřebuji trochu teorie.

Za obrázek díky, druhá reakce vypadá dobře, sice v mém případě reagují jiné látky, ale produkt je stejný, a aspoň vidím co tam provádí ta rtuť.

luke237
hodnocení

0x
Ted jsem si vsiml, ze to je zadani chemicke o/... (pdf, 372KB, str.12) pro stredni skoly. Mas tam dole na strance i seznam doporucene literatury, kde se to da nastudovat. Tento proces by snad mel byt popsan v Prehledu stredoskolske chemie. Sam za sebe muzu rict, ze se mi nic takoveho jako hydroxymerkurace ze stredni skoly nevybavuje *frajer*
nikd0*
hodnocení

Přehled mám a o tomhle se tam nepíše, teď stahuju tu druhou knížku. Díky moc

luke237
V anglictine je toho na Google tuna: hydroxymercuration , hydroxymercuration mechanism , ...

Mozna i

nejaka ta

videa by byla ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]