Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,dcera se nemůže rozhodnout mezi učebním oborem cukrář,nebo střední školou pedagogickou-učitelka v mateřské školce.Oboje by jí bavilo.Prosím o váš názor.Ještě dodám, že na konci osmé třídy měla 3 trojky-průměr 1.8 Děkuji
Pedák mám za sebou. Bohužel, učitelka Mš musí být svým způsobem všestranná. Pohybově nadaná, umět dobře zpívat, hrát na hudební nástroj /nám dali možnost kytara, housle, příčná flétna/, na škole pak přibyl i klavír. Měla by umět pěkně malovat, mít výtvarné cítění, vkus, manuálně zručná /různá ta modelína, hlína, koláže, lepení, stříhání.../. Měla by mít i určité nadání k divadlu /změna hlasů při intonaci pohádky.../ dělali jsme talentovky - z HV zpěv písně s vlastním doprovodem, s doprovodem profesora, hudební improvizace/. Z TV - sestava s kotouly vpřed i vzad, hvězdami, stojkami, mostem. Ufff! VV - kresba nádoby uhlem. A pak četba pohádky jakoby dětem. Ty trojky, to není opravdu taky žádná sláva, u nás se dostaly jen dívky s jedničkami a max. 5 dvojkami. A´t zkusí raději tu cukrářku. Jistě se tam taky najde. A učitelky MŠ si k ní budou do cukrárny chodit na sladkosti a rovnat si pošramocené nervy. Nebude jí nakonec líp, než těm učitelkám? Navíc, pro uč. MŠ se už dnes ve většině případů požaduje VŠ, Jaga.
Šmarjá Josef,s takovým průměrem?Okamžitě na pajďákDo smrti by jste si vyčítala,že jste jí neporadila správně!Péct buchty a koláče může péct doma rodině,a až bude mít své děti,tak myslím,že si pečení užije dost
Dobrý den,
já radím určitě pajďák. Před nějakými přibližně patnácti lety jsem byla ve stejné situaci - na vysvědčení od šesky do devítky dvě až tři trojky průměr 1,6 až 1,8, když jsem se ptala maminky jestli učňák nebo zdravku (obor zubní technik), její rada byla: to si musíš rozhodnout sama. Tak jsem nakonec skončila na učňáku obor aranžér a lituji toho dodnes. (Učňák jsem dala s prominutím s jednou rukou v ..)
Mám sice nástavbu a VOŠ, ale možná jsem mohla mít VŠ.
(Jeden z hlavních důvodů, proč jsem se takto rozhodla byla učitelka matematiky. Chodila jsem do matematické třídy i když jsem nikdy na matematiku nijak zvlášť nebyla, takže jsem měla troku. Učitelka byla stará babča, která měla být už několik let v důchodu. Nebyla naší třídní, ale pletla se naprosto do všeho a podle ní kdo není matematický génius je naprostý blbeček. Takže jsem si představila jak bude říkat: Janička a taky na školu? A zvolila jsem učňák.) Škoda, že tenkrát neexistovalo poradte.cz
doplněno 03.07.13 18:13:Mýslím, že pokud by někdy v budoucnu, chtěla být cukrářkou stačil by jí nějaký kurz.
Myslím,že by bylo lepší kdyby zvolila učitelku v mateřské školce.Platově tyto dva obory výjdou možná na stejno ale u cukráře bude mít jen výuční list.S maturitou na jde větší uplatnění a možná i plat.Řekla bych,že cukrařina bude asi i namáhavější než přece jen učitelka v MŠ.Já bych za sebe teda volila učitelku v mateřské školce.A co se týče prospěchu tak myslím,že bych se dostala na sš v pohodě.
:Dlalala, fakt si myslíte, že ve školce s 25ti tříletými dětmi je pohoda? Přímo zívačka? :D
doplněno 13.07.13 16:54: Připomínám, že přijetí na pedagogickou školu je podmíněno hrou na hudební nástroj + talentové zkoužky z Vv a Tv
Děkuji za vaše názory. Podle ní je to opravdu půl na půl. Je to taková velmi jemná dívka, neprůbojná,skromná,zodpovědná. Učení jí opravdu moc nejde. Obě školy mají svoje plus i mínus. Pedagogická-Je to soukromá škola, ve větším městě . Daleko internát. Na hudební nástroj hrát opravdu nemusí.Letos ještě 4 volná místa,takže si myslím,že by se dostala a i ty předměty by jí určitě bavily více než na základce. Přijímačky se nedělají,jenom pohovor. Ale mám strach,aby udělala maturitu. Cukrář- také ji to baví,měla by tam ten svůj klid,protože škola je na pěkném místě, na kraji menšího města. Internát spojený se školou. Vím, že by tam byla spokojenější. Ale zas jen ten výuční list. Ještě dodám-sestra si dělala dálkově pedagogickou. Byla tam asi pětkrát za ty dva roky. Jen tak ,aby se neřeklo.Při maturitě si vytáhla otázku,kterou nevěděla,tak jí nechali vytáhnout novou. No a je učitelkou.Píšu to proto,že mě opravdu štve to naše školství.
V čem se hrabe naše školství - to máte pravdu. Ale stejná situace je i ve zdravootnictví a dalších rezortech. Nelíbí se mi ta "soukromá škola". Zdá se, že nabere kdekoho, jen aby měla žáky a tudíž peníze. Zarazila mě totiž absence hudebního nástroje. Hrát na něco, cokoliv, to je totiž alfou a omegou učitelky MŠ. A taky to, že se nedělají přijímačky, jen pohovor. Zdá se mi, že škola chce nashromáždit co nejvíc budoucích studentů, ať už je jejich úroveň jakákoliv. Pokud má děvče problémy s učením už nyní, věřte, že u maturity jí bude ještě hůř. 4 roky budete platit soukromou školu a výskedek? Kdo ví jaký bude. Zlobí mě Vaše věta JEN TEN VÝUČNÍ LIST. Co je na něm špatného? Určitě si občas pochvalujete, jak Vás dobře obsloužila kadeřnice, pedikérka, prodavačka... A jsou to ženy JEN s výučním listem. Někdy umí víc, než lidé s maturitou. Tak podle toho nesuďte. Jen Vám řeknu, že mít ve třídě 25 dětí, kdy dva se perou o autíčko, jeden bulí po mamince a další se znenadání pokadí, také není vůbec žádný med. Zvláště mi pořád leží v hlavě ten hudební nástroj - to bylo něco, co se obejít prostě nedalo! Přestaňte být pokrytecká s tou maturitou a začněte si vážit OBYČEJNÉ cukrářky. Počkejte, až od ní něco ochutnáte a budete mít v puse jako v nebi, určitě svůj názor změníte. Maturita není všechno, stejně jako není všechno vyučení. Záleží na každém člověku, na jeho šikovnosti, schopnostech, co umí, co chce a co může svému povolání dát. A to dopředu nikdo neodhadne. Jaga.
Nechci Vám dělat nějaké starosti, ale známí dali před lety dceru na soukromou ekonomku. Děvče na ZŠ nemělo nejlepší výsledky, i když vyloženě hloupá taky nebyla. Na tu ekonomku ji vzali. Brali každého, hlavně mít hodně posluchačů. Děvče tedy studovalo, úroveň školy nebyla nejvyšší. Když bylo děvče na konci třeťáku, škola zkrachovala. Co teď? Jezdili, sháněli, pak se jim povedlo umístit dceru na státní ekonomce v okresním městě. Ale když s ní udělali zkoušky, zjistili, že je stěží na úrovni jejich žáků z 2. ročníku. Tak chtě nechtě děvče muselo aspoň opakovat třeťák, aby získalo nějaké vědomosti. Přesto rodiče byli rádi, že aspoň tak se podařilo, i když studia trvala o rok déle. Nechci Vám do toho kafrat, přeji každému, ať se dostane tam, co ho to baví. Sama mám vnuka, který jde do devítky, ale ten je tvrdě rozhodnutý - železniční průmyslovka. Ale opravdu děvče musí zvážit všechna pro a proti. ty soukromé školy nemívají opravdu dobré výsledky. Pokud studovat SPgŠ, dala bych přednost jen státní. Tak jako já kdysi v Litomyšli.Jaga.
Já sama mám výučný list.Pak jsem si dodělávala maturitu, která mi je opravdu k ničemu. Vidím to stejně jako vy, ale všichni se spíš přiklánějí k té učitelce. Na státní by se nejspíš nedostala, tam je nával. Na nástroj umět nemusí, že vše se naučí ve škole a prý je berou tvrdě. Učí se klavír a flétnu. Vadí mi, že opravdu sama neví. Když si sama vybere, tak budu spokojená, at je to ta nebo ta. Ale pokud opravdu nebude vědět a bude čekat na můj názor, tak si to potom nechci vyčítat.
Jak píše Jaga, hudební nástroj se obejít nedá. My v prváku dostali samozřejmě klavír a každý další rok k němu přibývaly další nástroje (flétna, kytara, metalofon), a samozřejmě se zvyšovala i náročnost. Z klavíru a většinou i druhého zvoleného nástroje se na pajdáku maturuje.
Další problém vidím v tom "neprůbojná, velmi jemná". Ve školce jsou tyto vlastnosti na škodu, učitelka si potřebuje děti někdy opravdu "zkrotit". Neprůbojnou, tichou a jemnou učitelku děti brzo převálcují. A co se týče toho "jen výčního listu", tak šikovná (ale žel bohu zase průbojná) cukrářka, co bude mít nápady a odvahu, se uživí desetkrát líp, než učitelka MŠ, kde nejsou platy nic moc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.