Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
setkali jste se někdo s pojmem "vrakýř"? Potřebuji zjistit název lodních lupičů, kteří pomocí klamných světel zlákávali lodě na zrádné útesy a tam je přepadávali. Mám dojem, že jsem v nějaké knize našla pro tento druh činnosti označení vrakýř. Nejsem si ale jistá, zda takové slovo v češtině oficiálně existuje.
Oxford dictionary:
WRECKER
chiefly historical a person on the shore who tries to bring about a shipwreck in order to plunder or profit from the wreckage.
-
Rekl bych, ze cesky preklad lze pouzit, ale dal bych ho do uvozovek. Precejenom Ceske zeme si moc more neuzili, tak ani nemelo valneho smyslu hledat specialni oznaceni pro takovy druh zlodeju / piratu / rabovačů.
Bez potrebneho kontextu ani slovo vrakyri nic moc popravde nerika, kdo ze to vlastne je.
Mozna bych to doplnil o pomlcku enbo zavorku rabovači / koristnici a nebo to tim rovnou uplne nahradil.
doplněno 01.07.13 12:57:Na druhou stranu je pravda, ze rabovaci muzou byt jakykoliv nahodni kolemjdouci, ale vrakyri muze vystihovat primo oznaceni, kdy se lode na pobrezi navadeli zamerne s jasne danym umyslem.
Tak snad nakonec nechat, ale doplnit o vysvetleni, o co ze to vlastne jde.
Jinakna slovo "vrakýř"jsem narazil jedině v souvisloski s knihou Správná pětka - pětka u moře, v jednom čtenářském deníku. (Mimo uinternet jsem koukal i do Trávníčka, ) Na druhou stranu se mi zdá, že tento výraz je v kontextu docela srozumitelný a přijatelný, a po pravdě žádný jiný mne nenapadá. Koneckonců nemusí mít vše své pojmenování. Třeba pirát je pirát a jezdí na lodi, přepadává lodi abych tak řekl "na plný úvazek", takže je docela vhodné mít pro něj pojmenování. Kdežto takový vrakýýř to bude mít jako "vedlejšák". často jsou to pokojní obyvatelé pobřežních vesnic, kteří třeba ani běžně lodi neklamou, prostě využívají jejich samovolného ztrostkotání, a teprve když dlouho nic, tak tomu pomohou.
Je mi líto, ale víc nejsem schopen pomoci.
To slovo je mi to povědomé, nevím, jestli je to přesně, ale sežeňte si knížku od Maurier Daphne "Hospoda Jamajka". Je to příběh právě o těchhle pirátech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.